Mayonaise recept dat niet kan mislukken!

Deel met vrienden en familie

Een mayonaise recept dat niet kan mislukken klinkt misschien als een lose belofte, maar geloof me echt! Het wijkt af van de  traditionele methode, waarbij je de olie er langzaam bij druppelt. Dat maakt het een stuk makkelijker, sneller en veel minder gevoelig voor ‘fouten’.

Mayonaise met een heel ei en alle olie er in één keer bij

Bij de standaard manier van mayonaise maken klop je je eigeel met wat mosterd en iets zuurs (bijvoorbeeld citroensap of witte wijn azijn) op en laat je vervolgens beetje bij beetje de olie erbij druppelen. Het ziet er allemaal heel erg makkelijk uit als je het op Youtube bekijkt, maar als je zelf aan de slag gaat kan er van alles mis gaan. Of de olie wilt niet mengen met je ei, je mayonaise schift of blijft veel te dun.

Je kunt alle soorten olie gebruiken voor mayonaise en zelfs verschillende soorten olie met elkaar mixen. Begin met een neutrale olie, zoals bijvoorbeeld arachideolie, zonnebloemolie of sla-olie en ga daarna experimenteren.

Ingrediënten Mayonaise

1 theelepel mosterd
sap van een halve citroen
1 ei op kamertemperatuur!
350 ml neutrale olie
snufje zout

Overige benodigdheden: staafmixer en een hoge mengbeker (ik gebruik meestal mijn maatbeker)

Bereiding

  1. Plaats mosterd, citroensap en een snuf zout in je hoge mengkom. Laat het ei voorzichtig in de mengkom zakken, het eigeel mag niet barsten! Het veiligst gaat dit wanneer je de kom schuin houdt en hem voorzichtig naar beneden laat glijden. Je kunt het ei daarvoor ook eerst in een klein schaaltje leggen, nadat je de eierschaal breekt.
  2. Giet de olie erbij. Alle olie mag er in één keer bij.
  3. Plaats de kop van de staafmixer over het eigeel heen (probeer de dooier niet te breken). Je staafmixer staat nu helemaal op de bodem. Zet de mixer aan. Goed opletten!
  4. Zodra je romige witte linten aan de zijkanten van de staafmixerkop ziet ontstaan (dat duurt maar enkele seconden!) trek je de staafmixer al draaiend langzaam omhoog, totdat alle olie is gemixt tot mayonaise!

Probeer het en je zult verbaasd staan hoe makkelijk het is om zelf mayonaise te maken!

Variatie tip: voeg bij stap 1 drie grof gehakte teentjes knoflook toe voor een perfecte aioli.

Mayonaise recept dat niet mislukt

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ziet er lekker uit!
    Hoe maak je het zwart label met witte letters?

    1. Hoi Siel, die maak ik met een Dymo lettertang (zoals deze). Je kunt verschillende kleuren “tape” kopen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close