Mazagran – Portugese ijskoffie

Deel met vrienden en familie

Mazagran, ook wel bekend als Portugese ijskoffie, bestaat uit koffie, siroop en (heel belangrijk) citroen én wordt ijskoud gedronken. Een soort koude koffie-limonade. Heerlijk op een warme zomerdag. Voor een ondeugende versie kun je ook nog een lekkere scheut rum toevoegen!

Mazagran komt uit Portugal, Oostenrijk of toch Algerije??

Mazagran ken ik zelf als Portugese ijskoffie. Bij het bekijken van de geschiedenis van dit drankje kwam ik erachter dat je dit drankje zowel in Portugal, als in Oostenrijk hebt. Hoewel je dit wel vaker ziet, is het wel grappig dat deze landen niet direct aan elkaar grenzen. Het wordt nog interessanter: de naam komt waarschijnlijk van het Fort Mazagran, dat in Algerije ligt. Er wordt ook beweerd dat de naam en uitvinding van de drank afkomstig kunnen zijn van soldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen, die het fort een tijd belegerd hebben. Door de combinatie van het warme weer en gebrek aan melk, gebruikten de soldaten water en citroen in hun koffie en dronken ze deze koud. Toen de soldaten terugkeerden naar Parijs, deelde ze het idee met cafés, die het in hoge glazen begonnen te schenken aan hun gasten. Bij deze introductie kreeg de drank de naam Café Mazagran. In Frankrijk wordt koffie geserveerd in glazen “mazagrin” genoemd. Hoe het uiteindelijk in Portugal is gekomen: geen idee.

Ondanks de rijke Europese geschiedenis van dit drankje is het in Nederland nog vrij onbekend.

IJskoffie fans

Wij bij Flying Foodie zijn super fan van ijskoffie, jij ook? Probeer dan ook eens de volgende variaties:

Mazagran - Portugese ijskoffie

Mazagran, ook wel bekend als Portugese ijskoffie, bestaat uit koffie, siroop en (heel belangrijk) citroen én wordt ijskoud gedronken. Een soort koude koffie-limonade. Heerlijk op een warme zomerdag. Voor een ondeugende versie kun je ook nog een lekkere scheut rum toevoegen!
Porties 1 glas
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 scheppen ijsblokjes
  • 1 kopje koffie
  • 20 ml water
  • 20 ml citroensap
  • suiker of siroop optioneel

Instructies

  • Vul een glas met flink wat ijs. Giet hier water en citroensap overheen en roer goed door.
  • Zet de koffie en voeg naar smaak suiker toe, dit smelt nu nog makkelijk in de warme koffie. Gebruik je suikersiroop, dan kun je dit ook achteraf doen.
  • Schenk de koffie erbij. Maak eventueel af met een een extra schijfje citroen.
Auteur: Mariska
Gang: Drankje
Keuken: portugees
Trefwoord: citroen, IJskoffie, Koffie

Pin dit recept voor Mazagran – Portugese ijskoffie!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close