Melanzane alla Parmigiana; de perfecte ovenschotel

Recept Melanzane alla Parmigiana Melanzane alla Parmigiana: Een heerlijke Italiaanse klassieker. Een ovenschotel met in de hoofdrol aubergine en tomaat. 

Voor de afgelopen familielunch heb ik onder andere een heerlijke Melanzane alla Parmigiana gemaakt. Gebakken plakken aubergine in passata di pomodoro met Parmezaanse kaas, basilicum en mozzarella. Deze schotel is best wel bewerkelijk, maar je kunt de aubergine een dag van te voren bakken en de passata ook eerder maken, zodat je op de dag zelf alles alleen nog in de ovenschaal hoeft te doen en die in de oven hoeft te schuiven.

Normaal gesproken gebruik ik voor de passata verse, ontvelde tomaten, maar zo vlak na de winter heb je nog niet van die mooie geurige en rijpe tomaten en grijp ik graag naar tomaten in blik: lekker, makkelijk en goedkoop. Ik heb meteen een pan vol gemaakt, zodat ik een aantal porties in de vriezer kon doen. Altijd makkelijk als je na een drukke werkdag trek hebt in een snel pastagerecht of zomaar een kop tomatensoep.

Benodigdheden Melanzane alla Parmigiana

1 kilo pomodori of andere geurige tomaten of 2 blikken hele tomaten
1 kleine, fijngesneden ui
2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
1 tl gedroogde oregano
verse basilicum
peper & zout
2 grote aubergines
1 bol goede buffel mozzarella
100 gr Parmezaanse kaas

Bereiding Melanzane alla Parmigiana

Maak eerst de passata di pomodoro:

  1. Ontvel de verse tomaten door ze eerst even in te snijden en een paar tellen in kokend water te leggen. Je trekt het velletje er nu zo af. Snijd ze fijn. Deze stap kan je natuurlijk overslaan als je voor blik tomaten gaat.
  2. Verhit olijfolie in een braadpan, fruit de ui en fijngesneden knoflook, voeg de fijngesneden tomaten of de blikken tomaten toe. Breng op smaak met flink peper, zout en oregano.
  3. Laat ong. 15 minuten tot een half uur zachtjes pruttelen en voeg dan nog 3 el. fijngesneden, verse basilicumblaadjes toe.
  4. Mix met de staafmixer fijn en klaar is de passata.

Ga vervolgens door met het maken van de Melanzane

  1. Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik.  Bestrooi  ze eerst met zout en laat ze zeker een uur uitlekken in een vergiet. Het ietwat bittere vocht trekt er dan uit.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
  3. Nu gaan we de aubergine plakken afspoelen, droog deppen en in porties in de koekenpan in olijfolie bruin bakken.
  4. Pak een grote ovenschaal, haal de gebakken aubergine plakken door de passata en leg dakpansgewijs in de schaal, schep er nog een paar lepels passata over, bestrooi met 1/3 van de in stukjes gesneden mozzarella en 1/3 van de Parmezaan en een handje fijngesneden basilicum.
  5. Maak zo nog twee lagen.
  6. Strooi bovenop wat extra Parmezaan.
  7. Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  8. Laat iets afkoelen en dan…..Eet smakelijk!

Lekker met knapperig ciabatta brood of foccacia en eventueel nog een groene salade.

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *