Melanzane alla Parmigiana; de perfecte ovenschotel

Deel met vrienden en familie

 Melanzane alla Parmigiana: Een heerlijke Italiaanse klassieker. Een ovenschotel met in de hoofdrol aubergine en tomaat. 

 Melanzane alla Parmigiana

Voor de afgelopen familielunch heb ik onder andere een heerlijke Melanzane alla Parmigiana gemaakt. Gebakken plakken aubergine in passata di pomodoro met Parmezaanse kaas, basilicum en mozzarella. Deze schotel is best wel bewerkelijk, maar je kunt de aubergine een dag van te voren bakken en de passata ook eerder maken, zodat je op de dag zelf alles alleen nog in de ovenschaal hoeft te doen en die in de oven hoeft te schuiven.

Normaal gesproken gebruik ik voor de passata verse, ontvelde tomaten, maar zo vlak na de winter heb je nog niet van die mooie geurige en rijpe tomaten en grijp ik graag naar tomaten in blik: lekker, makkelijk en goedkoop. Ik heb meteen een pan vol gemaakt, zodat ik een aantal porties in de vriezer kon doen. Altijd makkelijk als je na een drukke werkdag trek hebt in een snel pastagerecht of zomaar een kop tomatensoep.

Lekker met knapperig ciabatta brood of foccacia en eventueel nog een groene salade.

Melanzane alla Parmigiana

 Melanzane alla Parmigiana: Een heerlijke Italiaanse klassieker. Een ovenschotel met in de hoofdrol aubergine en tomaat. 
Porties 6 porties

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo tomaten
  • 1 kleine fijngesneden ui
  • 2 tenen knoflook fijngesneden of geperst
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • verse basilicum
  • peper
  • zout
  • 2 grote aubergines
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 100 gr Parmezaanse kaas

Instructies

Maak eerst de passata di pomodoro:

  • Ontvel de verse tomaten door ze eerst even in te snijden en een paar tellen in kokend water te leggen. Je trekt het velletje er nu zo af. Snijd ze fijn. Deze stap kan je natuurlijk overslaan als je voor blik tomaten gaat.
  • Verhit olijfolie in een braadpan, fruit de ui en fijngesneden knoflook, voeg de fijngesneden tomaten of de blikken tomaten toe. Breng op smaak met flink peper, zout en oregano.
  • Laat ong. 15 minuten tot een half uur zachtjes pruttelen en voeg dan nog 3 el. fijngesneden, verse basilicumblaadjes toe.
  • Mix met de staafmixer fijn en klaar is de passata.

Ga vervolgens door met het maken van de Melanzane

  • Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi ze eerst met zout en laat ze zeker een uur uitlekken in een vergiet. Het ietwat bittere vocht trekt er dan uit.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Nu gaan we de aubergine plakken afspoelen, droog deppen en in porties in de koekenpan in olijfolie bruin bakken.
  • Pak een grote ovenschaal, haal de gebakken aubergine plakken door de passata en leg dakpansgewijs in de schaal, schep er nog een paar lepels passata over, bestrooi met 1/3 van de in stukjes gesneden mozzarella en 1/3 van de Parmezaan en een handje fijngesneden basilicum.

Maak zo nog twee lagen.

  • Strooi bovenop wat extra Parmezaan.
  • Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  • Laat iets afkoelen en dan…..Eet smakelijk!
Auteur: Yvonne Schrijer
calorieën: 101kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, oven, ovenschotel

Nutrition

Calorieën: 101kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 6g | Fat: 5g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 0.3g | Monounsaturated Fat: 1g | Cholesterol: 15mg | Sodium: 307mg | Potassium: 428mg | Fiber: 2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 1538IU | Vitamin C: 23mg | Calcium: 168mg | Iron: 1mg

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Kimberley says:

    O my, dit ziet er echt heerlijk uit!

    1. En zo smaakt het ook☺

  2. Naomi in Wonderland says:

    Mmmmmh klinkt en ziet er geweldig uit!

  3. Heb het gemaakt en het smaakte heerlijk. Een aanrader dus.

  4. Drumles Den Haag says:

    Staat hier nu in de oven!

    1. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close