Mexicaans gehaktbrood met chorizo is een heerlijk smaakvol gehaktbrood. Perfect als warme maaltijd, maar ook heel lekker koud op een broodje. Je bent zelf maar een paar minuten bezig met dit recept, daarna doet de oven de rest van het werk voor je!
Gehaktbrood met chorizo maakte ik regelmatig toen ik net uit huis was. De laatste tijd zet ik meerdere recepten uit die periode online. Ik kan wel merken dat ik steeds beter wordt in de keuken, want dit recept is een stuk beter dan het gehaktbrood dat ik jaren geleden maakte. Andere ‘klassiekers’ van mij zijn:
Pin dit recept voor Mexicaans gehaktbrood met chorizo!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Mexicaans gehaktbrood met chorizo
500 gr half om half gehakt
1 ei
2 lente uitjes
1 groene jalapeño
100 gr chorizo worst
1 rode puntpaprika
1 klein blikje mais
0.5 bosje koriander (de helft dus van een supermarkt bosje)
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel tijm
2 eetlepels ketchup
1 teentje knoflook
1 eetlepel gemalen komijn
+ beetje olie en een goede snuf zout!
optionele glaze:
3 eetlepels ketchup
1 eetlepel bruine suiker
flinke scheut tabasco
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakblik heel licht in, ik gebruik een cake blik.
- Snijd koriander, lente uitjes en jalapeño fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten als je het liever niet te pittig hebt.
- Snijd de paprika en de chorizo in kleine blokjes. Let op, heeft de chorizo een kunststof omhulsel, vergeet deze dan niet te verwijderen.
- Spoel de mais uit het blikje om en laat goed uitlekken.
- Meng alle ingrediënten van het Mexicaans gehaktbrood goed door elkaar. Zelf vorm ik een soort van ovale vorm van het gehakt, zodat het een wat meer rustieke vorm krijgt. Je kunt ook gewoon het gehakt in de vorm duwen.
- Plaats het gehaktbrood in de oven, ongeveer 30 minuten.
- Meng alle ingrediënten voor de glaze goed door elkaar en bestrijk hiermee het gehaktbrood na 30 minuten in de oven. Zet het gehaktbrood terug in de oven, voor ongeveer 15 minuten.
Eet smakelijk!
Hallo Mariska,
Ik wil binnenkort je gehaktbrood gaan maken voor een mexicaans buffet, maar hoef ik geen ei door het gehakt te doen? Valt het niet uit elkaar?
En mijn andere vraag is of ik het van te voren kan maken en .
Hi Caren, dat is niet nodig in dit geval. Door het bakken in de oven en in een vorm blijft het gehaktbrood goed in vorm. Je hoeft dan ook geen broodkruim toe te voegen!
Wat een heerlijk gehaktbrood. Ik had hem iets te pittig maar met wat creme fraiche werd ie wat milder. Deze ga ik zeker vaker maken!
Slimme oplossing Hanny!
Hallo,
Voor hoeveel personen is dit gehaktbrood?
Ik kan dat namelijk niet vinden.
Helemaal afhankelijk van hoeveel je er bij eet, maar je haalt er zeker 8 plakken uit.
Oke. Dank je wel!
Klinkt heerlijk! Maar wat doe je hier vaak aan bijgerecht(en) bij?
Ohh echt van alles. Sperziebonen en rijst. Nacho’s. Spinazie stamppot. Op een broodje met wat sla. Gebakken aardappeltjes en broccoli etc
Ik heb het gehaktbrood vanavond gemaakt, enige wat ik anders heb gedaan is alle ingrediënten die bij het gehakt in moesten (behalve de chorizo) grof gehakt in een hakmolen.
Er dreef bij mij erg veel overtollig vet boven op (van de chorizo neem ik aan). Toen ik dit er een beetje af wou gieten. Viel alles als een kleffe pudding uit het blik. Enig idee wat er niet goed is gegaan?
Heb je alle ingrediënten het zelfde gehouden? Toen het wilde afgieten, was dit na de gehele baktijd of eerder? Het lijkt namelijk alsof het gehakt niet gaar was.
Alles het zelfde gehouden, alleen wat “gepureerd” dus zodat het niet zulke grove stukken waren. Het was wel gaar geloof ik, alleen onwijs nat/vet. Het smaakte overigens heerlijk, alleen heb er geen mooie plakken van kunnen snijden.
Goed gelukt en lekker.
Leuk om te horen Wally 😀