Mexicaanse Maissalade

Deel met vrienden en familie

Mexicaanse Maissalade heeft het allemaal: het is zoet, sappig, fris, hartig en heeft een beetje pit. Het is de salade versie van een ‘elote’, een Mexicaanse, gegrilde maiskolf. Perfect als bijgerecht bij een barbecue, een Mexicaanse maaltijd, en zelf vind ik ‘m ook heel lekker als lunchsalade.

Mexicaanse Maissalade

Het belangrijkste ingrediënt voor een Mexicaanse Maissalade is natuurlijk mais. Je kunt verschillende varianten gebruiken. Het lekkerste vind ik het zelf om rauwe kolven te bereiden in de Instant Pot, om ze daarna op een (liefst kolen) barbecue nog af te grillen. Uiteraard kun je ook voorgekookte kolven gebruiken, of zelfs mais uit de diepvries, die je lekker bakt met wat olie in een koekenpan.

De salade is trouwens ook erg lekker samen met wat guacamole bij enchiladas.

Mexicaanse Mais salade met limoen en feta

Cotija – Mexicaanse kaas

In Mexico wordt een maissalade vaak afgemaakt met cotija kaas. Dit is een zachte witte kaas, die lekker zilt en kruimelig is. Nu is deze in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen. Een goed alternatief hiervoor is feta, dat is ook lekker ziltig en kruimelig en een stuk beter verkrijgbaar. Zowel de gewone, als de vegan versie werken prima.

Mexicaanse Maissalade

Mexicaanse Maissalade heeft het allemaal: het is zoet, sappig, fris, hartig en heeft een beetje pit. Het is de salade versie van een 'elote', een Mexicaanse, gegrilde maiskolf. Perfect als bijgerecht bij een barbecue, een Mexicaanse maaltijd, en zelf vind ik 'm ook heel lekker als lunchsalade.
Servings 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 350 gr mais zie artikel voor meer info
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 teen knoflook
  • 1 limoen voor het sap en de schil
  • 1 lente-ui
  • 1 bosje koriander
  • 0.25 theelepel gerookte paprika
  • 0.25 theelepel chilipoeder optioneel
  • 1 snuf zout
  • 1/4 blok feta
  • olie
  • 1 verse jalapeño in plakjes of blokjes

Instructies

  • Gebruik je mais uit blik of pot, spoel deze dan eerst om, laat goed uitlekken en dep droog met wat keukenrol.
    Verwarm olie in een koekenpan en bak hierin de mais mooi aan, met een goede snuf zout.
    350 gr mais, olie, 1 snuf zout
  • Was de limoen en rasp de schil fijn. Pers de limoen uit boven de zure room. Pers een teentje knoflook en snijd de lente-ui en koriander fijn. Roer dit allemaal door de zure room heen, samen met de gerookte paprika en optioneel ook chilipoeder.
    2 eetlepels zure room, 1 teen knoflook, 1 limoen, 1 lente-ui, 1 bosje koriander, 0.25 theelepel gerookte paprika, 0.25 theelepel chilipoeder
  • Schep de gebakken mais er doorheen en top af met gekruimelde feta en jalapeño.
    1/4 blok feta, 1 verse jalapeño
Author: Mariska
Calories: 174kcal
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: mais, salade

Nutrition

Calorieën: 174kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 5g | Fat: 9g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.02g | Cholesterol: 11mg | Sodium: 185mg | Potassium: 230mg | Fiber: 2g | Sugar: 5g | Vitamin A: 426IU | Vitamin C: 12mg | Calcium: 69mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Mexicaanse Maissalade

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Mexicaanse Mais salade

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close