Mexicaanse Maissalade heeft het allemaal: het is zoet, sappig, fris, hartig en heeft een beetje pit. Het is de salade versie van een ‘elote’, een Mexicaanse, gegrilde maiskolf. Perfect als bijgerecht bij een barbecue, een Mexicaanse maaltijd, en zelf vind ik ‘m ook heel lekker als lunchsalade.
Mexicaanse Maissalade
Het belangrijkste ingrediënt voor een Mexicaanse Maissalade is natuurlijk mais. Je kunt verschillende varianten gebruiken. Het lekkerste vind ik het zelf om rauwe kolven te bereiden in de Instant Pot, om ze daarna op een (liefst kolen) barbecue nog af te grillen. Uiteraard kun je ook voorgekookte kolven gebruiken, of zelfs mais uit de diepvries, die je lekker bakt met wat olie in een koekenpan.
De salade is trouwens ook erg lekker samen met wat guacamole bij enchiladas.

Cotija – Mexicaanse kaas
In Mexico wordt een maissalade vaak afgemaakt met cotija kaas. Dit is een zachte witte kaas, die lekker zilt en kruimelig is. Nu is deze in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen. Een goed alternatief hiervoor is feta, dat is ook lekker ziltig en kruimelig en een stuk beter verkrijgbaar. Zowel de gewone, als de vegan versie werken prima.
Pin dit recept voor Mexicaanse Maissalade
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
