Millionaire’s shortbread met karamel

millionaire's shortbread met caramel en chocolade
Millionaire’s shortbread is een combinatie van koekjes met karamel en chocolade. Wat mij betreft een heerlijke, zondige combinatie.

Ik weet niet meer wanneer ik voor het laatst Millionaire’s shortbread maakte, maar het was zeker een hele tijd geleden. Jammer, want ze zijn zóóó lekker. Het lijkt veel werk, maar eigenlijk valt het wel mee. Met een taart ben je denk ik net zo lang bezig en ze zijn zeker elke minuut die je er in steekt dubbel en dwars waard. Zoals altijd: er tegenop kijken is het meeste werk.

Wat deze koekjes extra lekker maakt is de toevoeging van een beetje zout bovenop de chocolade topping. Dit haalt de smaak van de chocolade echt helemaal op. Geloof je me niet? Probeer het dan op een klein stukje en laat de rest zonder. Je zult zien dat je het stukje met zout veel lekkerder zal vinden dan zonder. Gooi niet de hele berg zout van de foto erop, maar een paar kleine vlokjes! Ze geven net dat kleine beetje extra :).

Voor de bodem heb ik twee opties voor jullie. De lastigere, langere versie, waarbij je daadwerkelijk shortbread maakt. Of de simpele, snelle versie, waar je gebruik maakt van verkruimelde koekjes. Net zoals de bodem van een cheesecake zeg maar. Beide opties zijn echt heerlijk.

Millionaires Shortbread met caramel en chocolade

Millionaire’s shortbread met karamel en chocolade

voor zo’n 12 tot 16 koekjes
Shortbread bodem
130gr bloem
55 gram licht bruine basterdsuiker
1 eetlepel maïzena
snufje zout
120 gr ijskoude ongezouten boter in blokjes
1 eetlepel ijswater
1 grote eidooier

OF
200gr koekjes
50gr gesmolten boter

Karamel
1 blikje gecondenseerde melk (gezoet)
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels stroop
6 eetlepels ongezouten boter in blokjes
1 theelepel vanille-extract
snufje zout

Chocolade topping
180gr pure chocolade
3 eetlepels slagroom
fleur-de-sel of maldonvlokken

Overig:
Bakblik van ongeveer 24cm
Bakpapier
Thermometer

Bereiding Millionaire’s shortbread met karamel en chocolade

Bodem optie 1

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed je bakblik met bakpapier en vet de randen in.
  2. Meng in de keukenmachine eerst de bloem, suiker, mazena en het zout goed door elkaar. Voeg vervolgens de blokjes ijskoude boter toe. Pulseer tot je een grof meel hebt. Voeg nu het water en de eidooier toe en mix tot er zich een deegbal vormt in je keukenmachine. Dit zou niet meer dan 2 minuten in beslag moeten noemen.
  3. Druk je shortbread deeg op de bodem van je bakblik en prik er met een vork gaatjes in. Plaats in de oven voor 20 tot 22 minuten of totdat hij goudbruin is geworden. Haal hem uit de oven en laat hem goed afkoelen in bijvoorbeeld de koelkast.

Bodem opties 2

Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of deegroller en roer de kruimels door de gesmolten boter heen. Verspreid over je bakblik en druk aan met de achterkant van de lepel. Zet je bodem in de koelkast.

Karamel 

  1. Plaats alle ingrediënten voor de karamel behalve het zout in een steelpannetje. Verwarm dit op middelhoog vuur, terwijl je constant blijft roeren. Zodra de suiker is gesmolten, is het tijd om de thermometer erbij te pakken.
  2. Breng het mengsel nu aan de kook en blijf goed roeren tot het de 107 graden Celsius bereikt. Je karamel is nu niet meer bleek, zoals in het begin, maar mooi goudkleurig en dik. Haal het pannetje van het vuur en roer het zout er doorheen. PAS OP: HEET!
  3. Haal je bodem uit de koelkast en verdeel de karamel hierover. Zorg dat je een klein randje aan de buitenkant over houdt. Zet je blik weer terug in de koelkast en laat het daar wederom afkoelen.

Chocolade topping

Smelt de chocolade met de room au bain marie of in de magnetron; wat jij het fijnste vindt. Roer het goed door en verspreid het over je shortbread met karamel. Strooi er wat Fleur de Sel of Maldron vlokken overheen en laat het geheel in de koelkast afkoelen voor ongeveer 45 minuten.

Genieten!

13 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *