Miso Boter met Gekarameliseerde Ui

Deel met vrienden en familie

Miso boter met gekarameliseerde ui is een heerlijke smaakmaker die je gerechten naar een hoger niveau tilt. Het is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi, die bekend staat om zijn verfijnde smaakcombinaties. In dit recept smelten de hartige en umami smaken van miso samen met de zoete smaken van gekarameliseerde ui, waardoor een rijke, smaakvolle boter ontstaat. Of je deze boter nou smeert op een stuk vers brood, het gebruikt als topping op gegrilde groenten of het laat smelten over een biefstuk: het voegt direct extra diepte toe aan je gerecht. De bereiding is eenvoudig en het resultaat spectaculair.

Geklopte Miso Boter

Extra lekker wordt het als je de boter luchtig klopt. Dit geeft deze veelzijdige miso boter een luxe textuur. En het beste van alles? In slechts 25 minuten zet jij weer iets op tafel dat je gasten verrast.

Ben je gek op boter en smeersels? Probeer dan ook eens avocadoboter!

luchtige miso boter met ui
Broodjes met miso boter en gekarameliseerde ui

Geïnspireerd door Ottolenghi

Onze miso boter met gekarameliseerde ui is dus een twist op een recept van Ottolenghi. In zijn kookboek Flavour vind je een heerlijk recept voor uien die gekaramaliseerd worden in een miso boter. Bijna dezelfde ingrediënten dus, maar een totaal andere bereiding!

Miso boter met gekarameliseerde ui

Porties 10 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui optioneel +1 extra
  • 1 scheutje olie
  • 1 klontje boter
  • 2 theelepels miso
  • 0.5 theelepel sojasaus
  • 250 gr boter

Instructies

  • Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is. Snijd je uien doormidden in halve ringen. Wil je ook ui bovenop? Gebruik dan 2 uien.
    1 middelgrote ui
  • Verwarm wat boter en olie op laag vuur in een pan en karameliseer hier heel rustig de uien in.
    1 scheutje olie, 2 theelepels miso, 1 klontje boter
  • Pureer 1 gekarameliseerde ui met de miso, 250 gram boter en sojasaus in een keukenmachine of NutriBullet. Leg de andere ui apart voor bovenop.
    0.5 theelepel sojasaus, 250 gr boter

Optionele stap voor luchtige boter

  • Klop optioneel de miso boter in een standmixer tot deze zacht en luchtig is, ongeveer 5 minuten.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: fusion
Trefwoord: boter, kerst bijgerecht, miso

Pin dit recept voor Miso boter met gekarameliseerde ui!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Miso boter met stokbrood

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska
    Welke Miso gebruik je hiervoor? Ik kom zoveel verschillende tegen. Ook bij oriental…
    Ik ben erg van de details helaas. Zo vraag ik me vaak af hoeveel gewicht sommige dingen zijn. Zo ook bijvoorbeeld met je kippendijenrecept. Als je bijvoorbeeld zegt, 8 kippendijen, hoeveel gram is dat dan? Wij vonden 8 kippendijen voor 4 personen erg veel.
    Groetjes,
    Peter&Hanneke.

    1. Mariska Author says:

      Ik gebruik meestal “witte Miso”, deze is tevens ook het makkelijkste verkrijgbaar. Tenzij anders vermeld kan je er van uit gaan dat dit om die miso gaat. Wat is Miso? vind je wat meer informatie.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close