Moink Balls

Deel met vrienden en familie

Dit Moink Balls recept is een van de makkelijkste én lekkerste manieren om indruk te maken tijdens een zomerse BBQ. Je combineert gehaktballetjes met bacon en een lak van barbecuesaus, en dat alles langzaam gegaard op de grill. Serveer deze gehaktballetjes met spek van de BBQ als tuinfeest-hapje, of gewoon als vlees bij je diner in de tuin. Echt een simpel BBQ recept met veel smaak.

Wat zijn moink balls?

Tenzij je een fanatieke BBQ’er bent, is de kans groot dat je nog nooit van ‘Moink Balls’ hebt gehoord. Het zijn sappige rundergehaktballetjes, omwikkeld met spek en afgewerkt met een plakkerige laag barbecuesaus. Een heerlijke snack van de barbecue met een perfecte balans tussen hartig, rokerig en een tikje zoet.

De naam Moink is trouwens een combinatie van moo (het geluid van een koe) en oink (het geluid van een varken), verwijzend naar het rundergehakt en het spek. Simpel en best grappig.

Amerikaanse BBQ balletjes

Oorspronkelijk worden Moink Balls in Amerika vaak gemaakt met kant-en-klare diepvries gehaktballetjes in Italiaanse stijl. Die zijn hier in Nederland lastig te vinden, maar eerlijk is eerlijk: zelfgemaakte balletjes zijn toch ook veel lekkerder? We maken dus echt onze eigen moink balls deze keer, net iets anders dan het traditionele Amerikaanse recept.

Moink Balls uit de airfryer

Geen barbecue of geen zin om deze helemaal aan te steken voor alleen moink balls? Heel herkenbaar, dat heb ik zelf ook regelmatig. Je kan moink balls ook bereiden in de airfryer. Je mist dan wel die rokerige barbecue-smaak, persoonlijk vind ik dat niet erg. Je zou er ook voor kunnen kiezen om extra rokerige bbq-saus te gebruiken. 

Airfryer-bereiding:

  • Stel je airfryer in op 180 graden Celsius.
  • Leg de Moink Balls in een enkele laag in het mandje. Bak ze 10 minuten op 180 graden.
  • Haal de Moink Balls er kort uit en bestrijk ze met BBQ-saus.
  • Zet ze nog 5 minuten terug op 200 graden om de saus te laten karamelliseren en het spek mooi krokant te laten worden.

Moink Balls

Dit Moink Balls recept is een van de makkelijkste én lekkerste manieren om indruk te maken tijdens een zomerse BBQ. Je combineert gehaktballetjes met bacon en een lak van barbecuesaus, en dat alles langzaam gegaard op de grill. Serveer deze gehaktballetjes met spek van de BBQ als tuinfeest-hapje, of gewoon als vlees bij je diner in de tuin. Echt een simpel BBQ recept met veel smaak.
Servings 15 balletjes
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 300 gr rundergehakt
  • 15 gr Parmezaanse kaas
  • Italiaanse kruiden
  • 1 flinke teen knoflook fijn geperst
  • 0.5 theelepel uipoeder
  • 1 handje paneermeel
  • 1 ei
  • zwarte peper
  • zout
  • 2-3 pakjes ontbijtspek

Voor de glaze

  • 75 ml barbecuesaus
  • 1 eetlepel bruine suiker

Instructies

  • Meng het gehakt met alle ingrediënten, behalve de barbecuesaus, suiker en spek. Draai er balletjes van ter grootte van een pingpong bal.
    Bij erg warm weer vind ik het fijn om de balletjes dan eerst nog even 15 minuten te laten opstijven in de koelkast.
    300 gr rundergehakt, 15 gr Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, 1 flinke teen knoflook, 0.5 theelepel uipoeder, 1 handje paneermeel, 1 ei, zwarte peper, zout
  • Rol om elk balletje een stukje spek en zet vast met een prikkertje.
    2-3 pakjes ontbijtspek
  • Meng de barbecuesaus met de bruine suiker en verwarm die optioneel even kort in een pannetje op het vuur, zodat de suiker smelt. Niet perse nodig, maar wel handiger voor een mooie gladde afwerking.
    75 ml barbecuesaus, 1 eetlepel bruine suiker

Bereiding op de BBQ

  • Verwarm de barbecue tot 120 graden, indirect. Grill de moink balls 45 minuten met de deksel dicht. Bestrijk ze daarna met barbecuesaus en grill nog 30 minuten. Serveer direct, lekker warm.

Bereiding in de airfryer

  • Stel je airfryer in op 180 graden Celsius. Leg de Moink Balls in een enkele laag in het mandje. Bak ze 10 minuten op 180 graden.
  • Haal de Moink Balls er kort uit en bestrijk ze met de barbecuesaus. Leg ze nog 5 minuten op 200 graden terug om de saus te laten karamelliseren en het spek mooi krokant te maken!
Author: Mariska
Gang: bbq, Bijgerecht
Keuken: Amerikaans, Westers
Trefwoord: gehaktballetjes

Pin dit recept voor Moink Balls!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Moink Balls uit de airfryer gehaktballetjes omwikkeld met spek

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Evelien says:

    Welke bbq saus raad je aan?
    Al verschillende geprobeerd maar nog niet ecbt een goede kunnen vinden.
    Evelien

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close