Mosterdkaviaar

Deel met vrienden en familie

Zelf mosterdkaviaar maken? Zeker doen! Deze ingelegde mosterdzaadjes zijn fris, een beetje pittig, lichtzoet en zuur tegelijk. Perfect om je gerechten net dat beetje extra te geven. Ze zorgen voor een spannende textuur, de kleine bolletjes knappen heerlijk open in je mond, en ze zien er ook nog eens super chic uit. Fancy zonder gedoe dus, want dit verrassende recept is super simpel om te maken!

Mosterdkaviaar zelf maken

Mosterdkaviaar is verrassend makkelijk te maken. In een paar stappen tover je een potje vol smaakbommetjes op tafel. Ideaal als finishing touch voor je kaasplankje, steak tartaar of een broodje filet american. Serveer het bij gegrilde groenten, of  gevulde eitjes. Ook bij carpaccio is het heerlijk. Laatst kreeg ik het in een cafeetje bij mijn pastrami tosti, dat was ook een geweldige combinatie!

Mosterdkaviaar op lepel

Ingelegd mosterdzaad maken

Ingelegde mosterdzaadjes noemen we, dankzij hun kaviaar-achtige uiterlijk, ook wel mosterdkaviaar. Mosterdkaviaar ontstaat door mosterdzaadjes rustig in te koken met azijn, water, suiker en zout: inleggen dus. Ik gebruik zelf graag een combinatie van wittewijn- en rijstazijn voor een frisse, zachte basis. Na iets meer dan een half uurtje pruttelen heb je al een potje vol smaakvolle mosterdballetjes. Dit is een fijn basisrecept, maar je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven. Denk aan toevoegingen als citroenschil, laurier of een vleugje kruidnagel voor extra diepte!

Vegan kaviaar van mosterd

Ben je niet zo dol op klassieke mosterd omdat die vaak nét iets te scherp is? Dan ga je deze versie met ingelegde mosterdzaadjes waarschijnlijk wél waarderen. Door het inkoken worden de zaadjes zacht, lichtzoet en veel milder van smaak. Ze barsten subtiel open in je mond en geven elk gerecht een verrassend verfijnde touch. Het lijkt bijna een luxeproduct, maar dan gewoon uit je eigen keuken. En extra leuk: het is een volledig plantaardig alternatief voor kaviaar, maar dan met veel meer mogelijkheden. 

Mosterdkaviaar

Zelf mosterdkaviaar maken? Zeker doen! Deze ingelegde mosterdzaadjes zijn fris, een beetje pittig, lichtzoet en zuur tegelijk. Perfect om je gerechten net dat beetje extra te geven. Ze zorgen voor een spannende textuur, de kleine bolletjes knappen heerlijk open in je mond, en ze zien er ook nog eens super chic uit. Fancy zonder gedoe dus, want dit verrassende recept is super simpel om te maken!
Servings 400 ml
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 31 minuten

Kookgerei

  • 1 jampotje brandschoon

Ingrediënten

  • 100 gr mosterdzaad
  • 120 ml water
  • 120 ml azijn bv witte wijnazijn, rijstazijn of appelazijn
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 0.25 theelepel zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan een breng aan de kook. Roer goed door, zet het vuur laag en laat daarna 30 minuten pruttelen tot de zaadjes zacht zijn (kan soms ook 45 minuten duren).
    100 gr mosterdzaad, 120 ml water, 120 ml azijn, 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker, 0.25 theelepel zout
  • Let op, het mag niet aanbranden of aankoeken, daar wordt je mosterdkaviaar bitter van. Als je mengel te droog wordt, voeg dan gerust wat extra vocht toe, zoals water en azijn.
  • Giet je mosterdkaviaar in een potje en laat volledig afkoelen. Bewaar de mosterd in de koelkast. 
Author: Mariska
Gang: Bijgerecht, borrel
Keuken: Europees, Nederlands, Westers
Trefwoord: mosterd, saus, zelf maken

Pin dit recept voor Mosterdkaviaar!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Potje met zelf gemaakt mosterd kaviaar van ingelegde mosterzaad

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close