Moussaka – De heerlijke Griekse ovenschotel

Deel met vrienden en familie

Moussaka bestaat uit heerlijke laagjes gehaktsaus, aubergine en aardappeltjes, afgetopt met een romige bechamelsaus. Moussaka is een makkelijk te maken Griekse ovenschotel. Door de vele stappen lijkt het misschien ingewikkeld, maar laat je niet misleiden: iedereen kan moussaka maken. Het is ook nog eens goed van tevoren te maken, zodat je het ‘s avonds snel op tafel zet.

Griekse Moussaka zonder pakjes en zakjes

Dit is een recept voor moussaka zonder pakjes en zakjes. Zoals je van Flying Foodie gewend bent dus. Je kunt wel aardappelschijfjes kopen natuurlijk. Zelf snijd ik mijn vastkokende aardappels (gewoon met schil!) met een mandoline in plakken en kook deze beetgaar. Terwijl ik de rest van de onderdelen van de moussaka maak, koelen ze goed af. Vaak blijven bij mij voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt te hard, dus dan kook ik ze alsnog van tevoren of bak ik ze even. Dan ben ik net zolang bezig als wanneer ik zelf schijfjes maak.

Griekse moussaka

Griekse ovenschotel met gehakt, aubergine en aardappel

De combinatie van gehakt, tomatensaus, aubergine en aardappel klinkt (en smaakt!) natuurlijk op en top Grieks, maar wist je dat deze Griekse ovenschotel ook Franse invloeden heeft? Het recept komt van de Griekse kok Tselementes, die rond de jaren 20 van de vorige eeuw alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij combineerde de bekende smaken met een Franse klassieker: de bechamelsaus!

Lekkere variaties

Voor een authentiekere smaak vervang je een deel van het gehakt door lamsgehakt. Je kunt tegenwoordig ook heel goed met vega-gehakt een vegetarische moussaka maken. Alle stappen blijven hetzelfde, alleen vervang je gehakt door vega-gehakt. Dit sudder je ook heerlijk in de tomatensaus.

Griekse ovenschotel moussaka

In bechamelsaus (en ook in moussaka) hoort geen kaas, maar het is wel ontzettend lekker. Roer een handje of twee geraspte kaas door je saus heen voor je deze over over je ovenschotel giet. Een teentje geperste knoflook doet het ook heel erg goed!

 

Moussaka - De heerlijke Griekse ovenschotel

Moussaka bestaat uit heerlijke laagjes gehaktsaus, aubergine en aardappeltjes afgetopt met een romige bechamelsaus. Moussaka is een makkelijk te maken Griekse ovenschotel. Door de vele stappen lijkt het misschien ingewikkeld, maar laat je niet misleiden: iedereen kan moussaka maken. Het is ook nog eens goed van tevoren te maken, zodat je het 's avonds snel op tafel zet!
Porties 4 ruime porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten

Kookgerei

  • Oven
  • Ovenschotel of bakblik

Ingrediënten

Aubergines

  • 2 aubergines

Aardappelen

  • 500 gr aardappelschijfjes

Gehaktsaus

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 rode ui (gesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1.5 eetlepels oregano (of 2)
  • 1.5 theelepel gemalen komijn
  • 0.25 theelepel nootmuskaat
  • 500 ml passata of gezeefde tomaten (zonder toevoegingen!)

Bechamel topping

  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 350 ml melk
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 2 eieren

Overig

  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • verse peterselie (optioneel)

Instructies

Aubergines

  • Verwijder de steel en snijd de aubergines in plakken. Bestrooi met wat zout. Laat dit intrekken , tot je vochtpareltjes ziet verschijnen (ondertussen kan je alvast je gehaktsaus gaan maken).
  • Dep de aubergines droog met een stuk keukenrol en bak ze aan beide kanten gaar en een beetje bruin. Besprenkel opnieuw met een snufje zout.

Gehaktsaus

  • Verwarm wat olie in een pan en rul hier je gehakt in. Schep het gehakt uit je pan.
  • Fruit hier nu (eventueel met wat extra olie) je ui in, 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit dit ook een minuut mee. Nu mogen je kruiden en een goede snuf zout en peper erbij. Dit bakken we ook nog een minuut.
  • Schep het gehakt terug in de pan en giet de tomatensaus erbij. Goed doorroeren. Laat dit 30 minuten zacht pruttelen. Roer zo nu en dan door.

Bechamelsaus

  • Smelt boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Laat dit even meebakken. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de melk toe, terwijl je goed roert tot alle melk is opgenomen.
  • Breng op smaak met de nootmuskaat en een snufje zout. Blijf al roerend verwarmen tot je saus de juiste dikte heeft. Laat afkoelen en roer de eieren er doorheen.

Moussaka samenstellen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een heel dun laag tomatensaus op de bodem van je ovenschaal. Dit is alleen om te voorkomen dat het blijft plakken, je kunt ook olie gebruiken.
  • Verdeel de helft van de aubergines over de bodem, schep hier de gehaktsaus overheen, gevolgd door de andere helft van de aubergines. Leg de aardappeltjes dakpansgewijs bovenop en schenk de bechamelsaus erover.
  • Bak de moussaka voor 30-35 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.
  • Maak optioneel af met wat verse peterselie.

Notities

Moussaka over, of wil je hem voorbereiden? Dek de schotel af met aluminiumfolie en verwarm deze 30 minuten op 180 graden Celsius in de oven om hem lekker op te warmen.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks, Mediterranean, Westers
Trefwoord: aardappel, aubergine, gehakt, ovenschotel

Pin deze Griekse Moussaka!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Moussaka zonder pakjes of zakjes pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Je bent de eieren vergeten in het recept.

  2. Yvonne De wit says:

    Mariska, ik heb van een vriendin moussaka kruiden gekregen die zij uit Griekenland heeft meegenomen. Als ik die gebruik moet ik dan de aangegeven kruiden in jouw recept dan laten vervallen?

    1. Mariska Author says:

      Hi Yvonne, ik heb geen idee wat er exact in die kruiden zit, maar ik vermoed van wel. Ik zou voor de zekerheid ook even proeven of er ook zout bij de mix zit

  3. Karima Ceelen says:

    De moussaka was heerlijk!
    Alleen ben ik wel veel langer bezig geweest dan erboven staat. Het voorkoken van het zakje aardappelen, aubergine snijden uitleggen zouten, het bakken van, de aubergine de gehaktsaus, bechamel heeft me zeker 2 uur gekost.
    Ben ik dan zo’n klungel in de keuken, nee normaal juist niet…

    Hoe kan ik voorkomen dat de aubergine zoveel olie opzuigt? En dat ik de volgende keer minder tijd kwijt ben?

    1. Mariska Author says:

      Tjah, dat kan aan meerdere dingen leggen. Een goed mes kan helpen met sneller snijden. En voor de rest meer oefenen zodat je alles sneller kan doen. Aubergines niet te snel in de pan leggen, dan is de olie niet warm genoeg en schroeien ze niet snel dicht en gaan ze olie opzuigen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close