Moussaka bestaat uit heerlijke laagjes gehaktsaus, aubergine en aardappeltjes, afgetopt met een romige bechamelsaus. Moussaka is een makkelijk te maken Griekse ovenschotel. Door de vele stappen lijkt het misschien ingewikkeld, maar laat je niet misleiden: iedereen kan moussaka maken. Het is ook nog eens goed van tevoren te maken, zodat je het ’s avonds snel op tafel zet.
Griekse Moussaka zonder pakjes en zakjes
Dit is een recept voor moussaka zonder pakjes en zakjes. Zoals je van Flying Foodie gewend bent dus. Je kunt wel aardappelschijfjes kopen natuurlijk. Zelf snijd ik mijn vastkokende aardappels (gewoon met schil!) met een mandoline in plakken en kook deze beetgaar. Terwijl ik de rest van de onderdelen van de moussaka maak, koelen ze goed af. Vaak blijven bij mij voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt te hard, dus dan kook ik ze alsnog van tevoren of bak ik ze even. Dan ben ik net zolang bezig als wanneer ik zelf schijfjes maak.
Griekse ovenschotel met gehakt, aubergine en aardappel
De combinatie van gehakt, tomatensaus, aubergine en aardappel klinkt (en smaakt!) natuurlijk op en top Grieks, maar wist je dat deze Griekse ovenschotel ook Franse invloeden heeft? Het recept komt van de Griekse kok Tselementes, die rond de jaren 20 van de vorige eeuw alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij combineerde de bekende smaken met een Franse klassieker: de bechamelsaus!
Lekkere variaties
Voor een authentiekere smaak vervang je een deel van het gehakt door lamsgehakt. Je kunt tegenwoordig ook heel goed met vega-gehakt een vegetarische moussaka maken. Alle stappen blijven hetzelfde, alleen vervang je gehakt door vega-gehakt. Dit sudder je ook heerlijk in de tomatensaus.
In bechamelsaus (en ook in moussaka) hoort geen kaas, maar het is wel ontzettend lekker. Roer een handje of twee geraspte kaas door je saus heen voor je deze over over je ovenschotel giet. Een teentje geperste knoflook doet het ook heel erg goed!
Pin deze Griekse Moussaka!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Je bent de eieren vergeten in het recept.
Mariska, ik heb van een vriendin moussaka kruiden gekregen die zij uit Griekenland heeft meegenomen. Als ik die gebruik moet ik dan de aangegeven kruiden in jouw recept dan laten vervallen?
Hi Yvonne, ik heb geen idee wat er exact in die kruiden zit, maar ik vermoed van wel. Ik zou voor de zekerheid ook even proeven of er ook zout bij de mix zit
De moussaka was heerlijk!
Alleen ben ik wel veel langer bezig geweest dan erboven staat. Het voorkoken van het zakje aardappelen, aubergine snijden uitleggen zouten, het bakken van, de aubergine de gehaktsaus, bechamel heeft me zeker 2 uur gekost.
Ben ik dan zo’n klungel in de keuken, nee normaal juist niet…
Hoe kan ik voorkomen dat de aubergine zoveel olie opzuigt? En dat ik de volgende keer minder tijd kwijt ben?
Tjah, dat kan aan meerdere dingen leggen. Een goed mes kan helpen met sneller snijden. En voor de rest meer oefenen zodat je alles sneller kan doen. Aubergines niet te snel in de pan leggen, dan is de olie niet warm genoeg en schroeien ze niet snel dicht en gaan ze olie opzuigen.
We hebben genoten van de moussaka en hebben morgen ook nog wat. De gehaktsaus heb ik in de Instant pot gemaakt en even laten “sudderen” op slowcook high. Resultaat een heerlijke volle saus. Aan te raden.
Dat klinkt inderdaad heerlijk!
Waar gebruik je de eieren?
Ik stap 2 van de bechamel