Multicooker Pot-au-Feu

Deel met vrienden en familie

Multicooker Pot-au-Feu is het klassieke Franse stoofpotje, maar dan in een snel multicooker jasje. Pak je Instant Pot, Crockpot Express of andere multicooker met hoge druk er maar bij: we gaan aan de slag!

Multicooker Pot-au-Feu

Pot-au-Feu betekent letterlijk ‘pot op het vuur’, maar bij dit recept komt er helemaal geen vuur aan te pas; een Pot-sans-Feu dus. We maken ‘m in de multicooker. Ik gebruik zelf altijd de Instant Pot, maar dit recept werkt ook prima in bijvoorbeeld de Crockpot Express of de Ninja Foodi. Eigenlijk in elke multicooker met hoge druk functie. Je zou zelfs een ouderwetse snelkookpan kunnen gebruiken.

Het is nog steeds geen super snel gerecht, de pot moet eerst 40 minuten en daarna nog eens 6 minuten op druk blijven. Maar alsnog veel sneller dan de traditionele bereiding van deze Franse stoofpot.

Instant Pot Pot Au Feu

Franse stoofpot met seizoensgroente

Het mooie aan Pot-au-Feu is dat je werkt met de groentes die in seizoen zijn. Zo heb ik zelf gekozen voor wortel, bleekselderij en pastinaak, maar vaak wordt er ook knolselderij of knolraap gebruikt. Rundvlees is wel een essentieel onderdeel van dit gerecht. Gebruik je kip, dan wordt het een Poule-au-Pot. 

In Frankrijk wordt de bouillon meestal los geserveerd van het vlees en de aardappelen, maar jij mag helemaal zelf weten hoe je het eet. Wij eten het zelf als een goed gevulde boerensoep.

Meer van dit soort recepten?

Ben jij gek op je multicooker en wil je meer recepten proberen? Kijk dan zeker eens tussen onze Nederlandse Instant Pot recepten. Ben je op zoek naar Kerstrecepten, die niet alleen voor de multicooker zijn, die vind je op onze Kerstrecepten voor een feestelijk 2023 pagina!

Multicooker Pot-au-Feu

Multicooker Pot-au-Feu is het klassieke Franse stoofpotje, maar dan in een snel multicooker jasje. Pak je Instant Pot, Crockpot Express of andere multicooker met hoge druk er maar bij: we gaan aan de slag!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur

Ingrediënten

Voor de bouillon

  • 700 gr runderriblappen
  • 2 stuks schenkel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 stuks prei
  • 2 wortels
  • 1 ui doormidden
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 blaadje laurier
  • 5 kruidnagels
  • 5 korrels zwarte peper
  • olie
  • zout
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1.5 liter water

Voor de stoofpot/soep

  • 500 gr krieltjes
  • 2 stuks prei
  • 2 wortels
  • 1 pastinaak
  • 2 stengels bleekselderij

Instructies

  • Verwarm met de SAUTE stand op hoog olie in de pan en bak de stukken vlees en de schenkel in batches aan beide kanten goed bruin. Blus af met water. CANCEL de saute functie.
    700 gr runderriblappen, 2 stuks schenkel, olie, 1.5 liter water
  • Was ondertussen de groentes voor de bouillon en snijd grof in stukken.
    2 stengels bleekselderij, 2 stuks prei, 2 wortels
  • Prik de 5 kruidnagels in een halve ui en voeg dit samen met de rest van de ingrediënten voor de bouillon toe in de pot.
    1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 blaadje laurier, 5 kruidnagels, 5 korrels zwarte peper, zout, 1 blokje runderbouillon
  • Sluit de deksel en controleer of het ventiel dicht staat. Gebruik de MANUAL of PRESSURE COOK knop om 'high pressure' te selecteren en stel de timer in op 40 minuten.
  • Ondertussen wassen we de groentes en aardappels voor de soep. Snijd de krieltjes doormidden en de rest in stukken van zo'n 3 tot 5 cm.
    500 gr krieltjes, 2 stuks prei, 2 wortels, 1 pastinaak, 2 stengels bleekselderij
  • Zodra de timer is afgelopen, wacht je minimaal 10 minuten voordat je het ventiel opent.
  • Schep het vlees uit de pot en leg dit apart, haal de rest door een zeef en eventueel daarna nog door een kaasdoek.
  • Het vlees en de bouillon mogen terug in de pot, voeg hier de verse groentes en krieltjes aan toe.
  • Sluit de deksel en controleer of het ventiel dicht staat. Gebruik de MANUAL of PRESSURE COOK knop om 'high pressure' te selecteren en stel de timer in op 6 minuten.
  • Zodra de timer is afgelopen, wacht je minimaal 10 minuten, voordat je het ventiel opent. Je bent klaar om te genieten van je pot-au-feu!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Instant Pot, Instant Pot kerst, Instant pot soep, stoofpot

Pin dit recept voor Multicooker Pot-au-Feu!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Multicooker Pot au Feu met rundvlees, aardappel en groente

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close