Nasi met bloemkoolrijst (verrassend simpel)

Nasi met bloemkoolrijst

Nasi is een fantastisch en simpel gerecht. Geef er eens een spin aan door hem te maken met bloemkoolrijst; een goede manier om stiekem wat extra groenten binnen te krijgen.

Zelf vind ik het lekker om deze te eten met pittig gemarineerde tofu of kippendijen, wat sperziebonen en kroepoek. Een lekker gebakken ei doet het er ook altijd goed bij. Je kunt er, net zoals met ‘gewone’ nasi, alle kanten mee uit!

Bij dit recept gebruik ik een halve bloemkool voor de bloemkoolrijst. Je kunt natuurlijk nog een portie maken met de andere helft, maar er zijn nog genoeg andere recepten waarmee je aan de slag kunt gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van koolhydraatarme tortilla’s of bloemkoolcouscous. Je kunt echt heel veel met een bloemkool, veel meer dan alleen maar koken en eten met een kaassausje!

Ingrediënten Nasi met bloemkoolrijst

voor twee tot vier personen, afhankelijk van je bijgerechten

halve bloemkool
1 klein uitje (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (geperst of fijn gesneden)
half blokje bouillon
2 cm gember (geraspt)
1 chili
1 theelepel gemalen kardemom
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels soja
3 lente uitjes

Bereiding Nasi met bloemkoolrijst

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en vermaal deze in een keukenmachine of blender, totdat je bloemkool op rijst lijkt. Geen keukenmachine? Met een grove rasp kom je er ook!
  2. Snipper je ui, maak je teentjes knoflook schoon en pers deze, rasp je gember en snijd je chilipeper in ringen (verwijder zaad en zaadlijsten als je niet zo gek bent op pittig).
  3. Verwarm wat olie in een stevige pan, fruit je ui en gooi op het laatst knoflook, gember en chili toe. Fruit dit ook een minuut of twee mee.
  4. Voeg nu een verkruimeld half blokje bouillon, gemalen kardemom, ketjap manis en soja toe. Roer goed door en zorg ervoor dat het niet aanbakt.
  5. Voeg de bloemkoolrijst toe en roer goed door, tot alle bloemkool bedekt is. Bak dit zo’n 2 à 3 minuten. Haal de pan van de warmtebron af. Snijd de lente uitjes in ringen en roer deze door je koolhydraatarme nasi heen.

Eet smakelijk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *