No knead bread met knoflook en tijm

No knead bread met knoflook en tijm heeft een perfect knapperige korst en een stevige, maar luchtige binnenkant. Tijdens het bakken ruikt je huis naar een bakkerij. Niemand hoeft te weten dat jij stiekem niet hebt hoeven kneden!

No Knead Bread?

Ja, je leest het goed: dit brood hoef je niet te kneden. Het rijst behoorlijk lang, zo’n 18 tot 24 uur, dus je kunt het ook nog eens heel goed een dag van tevoren klaar zetten. Het deeg is vrij nat en bevat relatief weinig gist. Door het lange rijzen vindt er een soort van fermentatie plaats, die zorgt voor een heerlijke structuur in het brood.

structuur no knead bread

Afbakken in een ‘Dutch Oven’

Dit ‘no knead bread’ bak je af in een ‘Dutch oven’, oftewel een gietijzeren braadpan, zoals bijvoorbeeld een Creuset. Het eerste deel bak je met de deksel erop en daarna nog een kwartiertje zonder. Door dit zo te doen krijg je een heerlijk knapperige korst. Dit komt door de samenspel van de super hete bodem van de pan, en de deksel die het verdampte vocht uit het brood binnenhoudt. Je creëert eigenlijk een oven in een oven.

Mijn brood is helemaal niet gerezen

Dit kan aan een paar dingen liggen:

  • Je gist is te oud
  • Je bloem is over datum (ja, dat kan! Je kunt het meestal nog wel eten, maar het rijst minder goed)
  • Het is te koud in huis

Verder is het belangrijk dat je je brood goed met rust laat tijdens de tweede rijs, nadat je het gevormd hebt. Dit lijkt een overbodige stap, maar het beïnvloedt wel echt het resultaat van je brood.

No knead bread met knoflook en tijm

No knead bread met knoflook en tijm heeft een perfect knapperige korst en een stevige, maar luchtige binnenkant. Tijdens het bakken ruikt je huis naar een bakkerij. Niemand hoeft te weten dat jij stiekem niet hebt hoeven kneden!
Porties 1 brood
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 d 45 min

Equipment

  • Gietijzeren pan
  • Oven

Ingrediënten

  • 420 gr bloem plus extra
  • 1 theelepel gist gebruik een maatlepel
  • 400 ml water lauw warm
  • 1.5 theelepel zout gebruik een maatlepel

Toevoegen NA de eerste rijs

  • 0.5 eetlepel tijmblaadjes of meer naar smaak
  • 3 teentjes knoflook of meer naar smaak

Instructies

  • Roer in een ruime kom alle ingrediënten door elkaar. Je krijgt nu een plakkerig deeg, wat misschien een beetje te waterig lijkt. Dit klopt; dit is de bedoeling. Roer niet meer dan nodig is om alles door elkaar te mengen.
  • Dek de kom goed af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 18 uur (ik doe meestal 24 uur!) op kamertemperatuur rijzen. Zelf zet ik het deeg vaak in de buurt van de verwarming, maar zeker niet erop of er tegenaan.
  • Snipper je teentjes knoflook fijn en rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Bestuif je aanrecht met flink wat bloem en stort je deeg erop. Verdeel de tijm en knoflook erover en druk het er een beetje in. Vouw het deeg één keer dubbel en maak er vervolgens een bol van door de zijkanten onder het deeg te duwen. 
  • Neem twee theedoeken en bestuif deze met bloem. Leg het deeg er tussen, laat het zo nog eens twee uur rijzen. 
  • Plaats een stevige gietijzeren (braad)pan, met deksel, in de oven en verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  • Haal de pan voorzichtig uit de oven (heet!) en leg het brood erin. Plaats de pan terug in de oven en bak deze, met de deksel op de pan, 30 minuten. Verwijder de deksel en bak nog eens 15 à 20 minuten, zodat een mooie goudbruine korst ontstaat!
    Tadaa! Je eigen verse brood zonder kneden. Eet smakelijk! 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, lunch, ontbijt
Keuken: Westers
Trefwoord: bakken, brood, oven

Pin dit No knead bread met knoflook en tijm!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

No Knead bread knoflook tijm

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close