No knead bread met knoflook en tijm heeft een perfect knapperige korst en een stevige, maar luchtige binnenkant. Tijdens het bakken ruikt je huis naar een bakkerij. Niemand hoeft te weten dat jij stiekem niet hebt hoeven kneden!
No Knead Bread?
Ja, je leest het goed: dit brood hoef je niet te kneden. Het rijst behoorlijk lang, zo’n 18 tot 24 uur, dus je kunt het ook nog eens heel goed een dag van tevoren klaar zetten. Het deeg is vrij nat en bevat relatief weinig gist. Door het lange rijzen vindt er een soort van fermentatie plaats, die zorgt voor een heerlijke structuur in het brood.
Afbakken in een ‘Dutch Oven’
Dit ‘no knead bread’ bak je af in een ‘Dutch oven’, oftewel een gietijzeren braadpan, zoals bijvoorbeeld een Creuset. Het eerste deel bak je met de deksel erop en daarna nog een kwartiertje zonder. Door dit zo te doen krijg je een heerlijk knapperige korst. Dit komt door de samenspel van de super hete bodem van de pan, en de deksel die het verdampte vocht uit het brood binnenhoudt. Je creëert eigenlijk een oven in een oven.
Mijn brood is helemaal niet gerezen
Dit kan aan een paar dingen liggen:
- Je gist is te oud
- Je bloem is over datum (ja, dat kan! Je kunt het meestal nog wel eten, maar het rijst minder goed)
- Het is te koud in huis
Verder is het belangrijk dat je je brood goed met rust laat tijdens de tweede rijs, nadat je het gevormd hebt. Dit lijkt een overbodige stap, maar het beïnvloedt wel echt het resultaat van je brood.
Pin dit No knead bread met knoflook en tijm!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.