Oester dressing recepten om je vingers bij af te likken

Weinig feestelijker dan een heerlijk sappige, verse, ziltige oester uit zijn schelp te slurpen. Ik ben er in ieder geval gek op. Met een heerlijke dressing maak je het feest compleet. Oh, en vergeet je glaasje bubbels niet natuurlijk!

Voor de recepten zijn we uit gegaan van heerlijke verse, rauwe oesters. We hebben alle drie de oester dressings geprobeerd op verschillende soorten oesters en ik kan je verzekeren dat ze heerlijk combineren met alle soorten. Of ze nou opgehaald zijn uit Frankrijk of genoten hebben van onze eigen Zeeuwse kust.

Klassieke oesterdressing

Simpel, klassiek en gewoon heel erg lekker.

1 sjalot
3 eetlepels rode wijnazijn (neem natuurlijk niet de goedkoopste!)
1 eetlepel citroensap

Snipper de sjalot zo fijn mogelijk (echt heel fijn dus!) en roer deze door de rode wijnazijn en citroensap.

Koreaanse oesterdressing

Hartig, zoutig, fris met een vleugje pit. Zodra je deze dressing hebt geprobeerd, zul je je afvragen waarom je oesters niet altijd zo eet.

1 theelepel sesamolie
3 theelepels rijstazijn
2 eetlepels sojasaus
0.25 theelepel gochujang
0.5 theelepel fijngeraspte gember
0.5 teentje fijngeraspte knoflook
lente ui
chilipeper
geroosterde sesamzaadjes

  1. Roer de sesamolie, rijstazijn, sojasaus, gochujang, gember en knoflook goed door elkaar. Proef en voeg eventueel wat extra gochujang toe. Snijd de lente uitjes en chilipeper ragfijn.
  2. Schep een klein beetje van de Koreaanse dressing op je oester en versier met wat lente ui, chilipepers en geroosterde sesamzaadjes.

Kun je geen gochujang vinden, dan kun je ook voor Sriracha gaan. Dat is niet Koreaans, maar ook erg lekker.

Moderne oesterdressing

Deze dressing combineert het anijsachtige van basilicumolie met het frisse en knapperige van appel en limoen. Allemaal smaken die het ziltige van de oester ontzettend goed complimenteren. Deze dressing is iets meer werk dan de andere twee, maar de basilicumolie ziet er wel spectaculair uit!

half bosje basilicum
125 ml lekkere olijfolie
ijswater
1 lichtzure appel (bv Granny Smith)
1 limoen

  1. Breng een pan met water aan de kook en blancheer hierin de basilicum, tot de blaadjes zacht zijn. Meestal is een minuut genoeg. Giet af en laat afkoelen in een bak met ijswater. Knijp het water er voorzichtig uit en dep droog met een stukje keukenpapier.
  2. Pureer de geblancheerde basilicum samen met de olie. Dit kan met een staafmixer, maar mijn NutriBullet werkt beter. Haal de olie door een fijne zeef.
  3. Was de appel en snijd julienne (kleine reepjes), het makkelijkste gaat dit met een mandoline. Snijd de limoen in partjes.
  4. Druppel een klein beetje basilicumolie bij je oester, knijp er een beetje limoensap bij en top af met een klein stapeltje appel.

 

Pin deze Oesterdressing recepten!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Feestelijke oesterdressing pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close