Oma’s gehaktballen uit de Instant Pot (snelkookpan)

Oma’s gehaktballen uit de Instant Pot zijn heerlijke, ouderwetse Hollandse gehaktballen. Ze zijn groot, stevig, sappig en smaken ouderwets op de beste manier. Schep de stampot alvast op en maak maar een diepe kuil, want de jus is ook helemaal top. Niet uren sudderen op een laag pitje in de braadpan, maar 10 minuten onder hoge druk in de snelkookpan!

Oma’s gehaktballen

Voor de kruiden heb ik het vrij simpel gehouden, met wat ik denk dat mijn oma ook gebruikte. Wat er precies in haar ballen ging hebben we nooit geweten, ze deed daar altijd behoorlijk geheimzinnig over, maar ik ben nog nooit zo dichtbij de smaak en structuur geweest als deze keer. Met gehaktballen uit de Instant Pot dus. Ik weet wel dat ze altijd veel Croma gebruikte en een beetje Blueband, alleen dat heb ik nooit in huis. Volgende keer ga ik dat ook proberen, kijken of we nog dichter bij het origineel komen of dat het eigenlijk niet uit maakt.

Gebruik gerust de kruiden die jij lekker vindt. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om wat citroenrasp toe te voegen en teentjes knoflook.

Waarom grote gehaktballen maken in een Instant Pot?

Hoewel ik gek ben op mijn Instant Pot, ben ik niet van mening dat ik alles in de pot hoef te maken. Er moet wel een voordeel aan zitten. Naast dat het sneller en makkelijker is, je hoeft immers niet meer op te letten zodra de plan sluit, blijven de gehaktballen naar mijn mening ook sappiger, dan bij de klassieke bereiding in mijn braadpan.

Nieuwsgierig naar meer recepten voor de Instant Pot? Bekijk hier dan onze Instant Pot pagina.

Oma's gehaktballen uit de Instant Pot

Oma's gehaktballen uit de Instant Pot zijn heerlijke, ouderwetse Hollandse gehaktballen. Ze zijn groot, stevig, sappig en smaken ouderwets, op de beste manier. Schep de stampot alvast op en maak maar een diepe kuil, want de jus is ook helemaal top. Niet uren sudderen op een laag pitje in de braadpan, maar 10 minuten onder hoge druk.
Porties 6 flinke ballen
Voorbereidingstijd 15 min
HP in de Instant Pot 10 min
Totale tijd 25 min

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo half om half gehakt (vervang gerust door rund)
  • 1 groot ei
  • 3 kleine sjalotjes (of 1 normale ui)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0.5 bosje verse peterselie (fijn gesnipperd)
  • 2 handjes paneermeel (of meer)
  • 50 gr boter
  • snuf zout & olie om te bakken
  • 400 ml water
  • 0.5 blokje bouillon (runder)

Instructies

Gehakt op smaak brengen en mengen

  • Verwijder de schil van de sjalotjes en snijd grof ik kwarten. Doe dit samen met je ei en mosterd in de NutriBullet of keukenmachine en maal tot een papje. Geen keukenmachine of NutriBullet? Gebruik dan een fijne rasp om de ui zo fijn mogelijk te krijgen.
  • Bestrooi je gehakt met paneermeel, een goede snuf zout en peper en de fijn gesnipperde peterselie. Schep het ei/uimengsel erbij en meng goed door elkaar. Kneed zo min mogelijk.
  • Voeg eventueel extra paneermeel toe, mocht je gehakt nog niet goed blijven samen hangen.

Laten rusten en ballen vormen

  • De stap is optioneel, maar als ik tijd heb doe ik hem altijd. Bedenk je gehakt met een stukje folie en laat dit in de koelkast minimaal een half uur rusten. Zo trekken alle smaken goed in het vlees.
  • Vorm zes grote gehaktballen.

Aanbraden

  • Verwarm een lepel olie en de roomboter in de koekenpan of braadban. Braad hier je gehaktballen rondom bruin in. Blus af met water.

In de Instant Pot

  • Plaats de ballen in de pot en schenk de jus vanuit de pan erbij. Verkruimel het halve blokje bouillon er ook bij. Sluit de deksel en het ventiel van je Instant Pot.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 10 minuten.
  • Geef de ballen nog minimaal 10 minuten een NR. Daarna kan je gaan voor een QR of gaan voor een gehele NR.
Auteur: Mariska
Gang: Vlees
Keuken: Nederlands
Trefwoord: gehakt, Instant Pot, vlees

Pin Oma’s gehaktballen uit de Instant Pot !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Oma's gehaktballen uit de Instant Pot pin

Join the Conversation

  1. Yvonne Boersma says:

    Hallo Maris,
    Ik heb sinds zaterdag een Instant Pot Duo plus. Ik ben meteen voor de 8 liter gegaan. Ik heb zondag roti gemaakt, heerlijk. Ik ben blij, dat ik jouw site heb gevonden. Ik heb er veel aan. Ik zat het recept van Oma’s gehaktballen te bekijken en las over die Blueband… Vroeger was Blueband dierlijk en nu is het allemaal plantaardig. Jammer is dat, want het doet de smaak geen goed. Ik schat in, dat jouw oma uit die tijd stamt van de dierlijke Blueband. Wat je zou kunnen doen, om dat op te heffen: een beetje hard ossenvet smelten en dat erbij doen. (Zogenaamd niet gezond, maar al die mensen die zich vroeger klem aten aan kaantjes, worden nu allemaal heel oud…)
    Enfin, ik ben blij met jouw site en misschien heb je iets aan mijn tip.
    Groetjes, Yvonne

    1. Hi Yvonne,
      Mijn oma zou, als er nog geleefd had, dit jaar 101 geworden zijn dus ik denk dat je helemaal gelijk hebt over de Blue Band.

      Als je de roti lekker vond kan ik je ook de Instant Pot Surinaamse Beef Masala echt aanraden. Ik weet bijna zeker dat je die dan ook heel lekker gaat vinden.

      Bijna elke week komt er wel een nieuw Instant Pot recept bij dus blijf Flying Foodie in de gaten houden!

      Groet, Maris

  2. Tony Vandebosch says:

    Heb het recept eens uitgeprobeerd , ik hou nogal van gehakt … en inderdaad ze zijn super lekker , echt de gehaktballen van vroeger , gewoon lekker .
    Ik had er 6 gemaakt , en er bleven er nog twee over … die de dag erna in schijfjes koud tussen de boterham mee naar het werk … heeeeerlijk , warm of koud . Eenvoudig en super lekker ;top

    1. Wat heerlijk om te lezen Tony! Koud zijn ze ook echt gruwelijk lekker, vaak krijgen ze hier alleen niet de tijd om koud te worden 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close