Oma’s gehaktballen uit de Instant Pot zijn heerlijke, ouderwetse Hollandse gehaktballen. Ze zijn groot, stevig, sappig en smaken ouderwets op de beste manier. Schep de stampot alvast op en maak maar een diepe kuil, want de jus is ook helemaal top. Niet uren sudderen op een laag pitje in de braadpan, maar 10 minuten onder hoge druk in de snelkookpan!
Oma’s gehaktballen
Voor de kruiden heb ik het vrij simpel gehouden, met wat ik denk dat mijn oma ook gebruikte. Wat er precies in haar ballen ging hebben we nooit geweten, ze deed daar altijd behoorlijk geheimzinnig over, maar ik ben nog nooit zo dichtbij de smaak en structuur geweest als deze keer. Met gehaktballen uit de Instant Pot dus. Ik weet wel dat ze altijd veel Croma gebruikte en een beetje Blueband, alleen dat heb ik nooit in huis. Volgende keer ga ik dat ook proberen, kijken of we nog dichter bij het origineel komen of dat het eigenlijk niet uit maakt.
Gebruik gerust de kruiden die jij lekker vindt. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om wat citroenrasp toe te voegen en teentjes knoflook.
Waarom grote gehaktballen maken in een Instant Pot?
Hoewel ik gek ben op mijn Instant Pot, ben ik niet van mening dat ik alles in de pot hoef te maken. Er moet wel een voordeel aan zitten. Naast dat het sneller en makkelijker is, je hoeft immers niet meer op te letten zodra de plan sluit, blijven de gehaktballen naar mijn mening ook sappiger, dan bij de klassieke bereiding in mijn braadpan.
Nieuwsgierig naar meer recepten voor de Instant Pot? Bekijk hier dan onze Instant Pot pagina.
Pin Oma’s gehaktballen uit de Instant Pot !
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden
Hallo Maris,
Ik heb sinds zaterdag een Instant Pot Duo plus. Ik ben meteen voor de 8 liter gegaan. Ik heb zondag roti gemaakt, heerlijk. Ik ben blij, dat ik jouw site heb gevonden. Ik heb er veel aan. Ik zat het recept van Oma’s gehaktballen te bekijken en las over die Blueband… Vroeger was Blueband dierlijk en nu is het allemaal plantaardig. Jammer is dat, want het doet de smaak geen goed. Ik schat in, dat jouw oma uit die tijd stamt van de dierlijke Blueband. Wat je zou kunnen doen, om dat op te heffen: een beetje hard ossenvet smelten en dat erbij doen. (Zogenaamd niet gezond, maar al die mensen die zich vroeger klem aten aan kaantjes, worden nu allemaal heel oud…)
Enfin, ik ben blij met jouw site en misschien heb je iets aan mijn tip.
Groetjes, Yvonne
Hi Yvonne,
Mijn oma zou, als er nog geleefd had, dit jaar 101 geworden zijn dus ik denk dat je helemaal gelijk hebt over de Blue Band.
Als je de roti lekker vond kan ik je ook de Instant Pot Surinaamse Beef Masala echt aanraden. Ik weet bijna zeker dat je die dan ook heel lekker gaat vinden.
Bijna elke week komt er wel een nieuw Instant Pot recept bij dus blijf Flying Foodie in de gaten houden!
Groet, Maris
Heb het recept eens uitgeprobeerd , ik hou nogal van gehakt … en inderdaad ze zijn super lekker , echt de gehaktballen van vroeger , gewoon lekker .
Ik had er 6 gemaakt , en er bleven er nog twee over … die de dag erna in schijfjes koud tussen de boterham mee naar het werk … heeeeerlijk , warm of koud . Eenvoudig en super lekker ;top
Wat heerlijk om te lezen Tony! Koud zijn ze ook echt gruwelijk lekker, vaak krijgen ze hier alleen niet de tijd om koud te worden 😉