Opgerolde carrot cake! (Rolcake)

Opgerolde Carrot cake rol
Deze carrot cake rolcake moet je echt een keer proberen. Heerlijke smeuïg, kruidig en zoet. Alles wat goed is aan een carrot cake, maar dan opgerold!

Warm rollen

Bij het maken van een rolcake zit je met een klein probleem. Voor de cake is het namelijk het beste om te rollen waneer deze nog warm is. Dan is de cake namelijk nog het meest flexibel en heb je veel minder kans dat hij gaat scheuren. Voor de meeste soorten vulling wil je juist absoluut niet een warme cake hebben, anders zou je vulling smelten.

Gelukkig is er een vrij simpele oplossing. Je rolt de cake met behulp van een theedoek op als hij nog warm is. Wacht tot de rol is afgekoeld, rol hem weer open en vul de rol daarna pas. Als je de cake opnieuw oprolt is de kans veel kleiner dat deze scheurt.

Opgerolde Carrot cake rolcake

Ingrediënten Opgerolde carrot cake! (Rolcake)

voor zo’n 8 porties

voor de cake
110 gr bloem
1 tl bakpoeder
0.5 theelepel zout
2 flinke theelepels koekkruiden (of speculaaskruiden)
3 eieren (middelgroot)
100 g suiker
220 g wortels (geraspt)
2 eetlepels olie
1 theelepel vanille extract

voor het rollen
2 eetlepels poedersuiker
1 schone theedoek

voor de vulling
250 gr creamcheese
6 eetlepels boter (zacht)
1 tl vanilla extract
125 gr poedersuiker

Overige benodigdheden: twee kommen, bakplaat, bakpapier, theedoek

Bereiding

De cake

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Meet al je ingrediënten af, zodat je makkelijk te werk kan gaan. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten exclusief de suiker door elkaar in een kom (bloem, bakpoeder, zout, koekkruiden).
  3. In een aparte grote kom, mix de eieren en suiker 1 minuut samen, tot ze mooi luchtig zijn. Voeg de olie, vanille en geraspte wortel toe en mix kort, tot het goed met elkaar gemengd is. Vouw het bloemmengsel in met een rubberen spatel. Stop zodra alles met elkaar vermengd is.
  4. Spreid het beslag uit over de bakplaat en plaats in het midden van de oven.
  5. Bak de cakeplak 10 tot 13 minuten, of tot de cake terugspringt als je erop duwt met je vinger.
  6. Snijd de randen van de carrot cake los. Leg een theedoek op de cake en draai hem voorzichtig om.
  7. Rol de cake samen met de theedoek van de korte kant naar de andere korte kant. Laat dit op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ook een instructie video bekijken!

De vulling

  1. Mix alle ingrediënten voor de creamcheese vulling tot ze goed met elkaar vermengd zijn. Heb je het idee dat je vulling erg dun is, voeg dan beetje bij beetje extra poedersuiker toe. Is het een warme dag, zet de vulling dan in de koelkast tot je deze gaat gebruiken.

En rollen maar

  1. Rol de afkoelde carrotcake voorzichtig terug.
  2. Verdeel de vulling gelijkmatig over de cake en laat aan het uiteinde een rand van 3 tot 4 cm vrij. Rol de cake voorzichtig opnieuw op.
  3. Wikkel stevig in plasticfolie en laat hem minimaal een uur in de koelkast rusten, voordat je hem in plakjes snijdt.

En, ga jij deze rolcake proberen te maken?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *