Orange Posset

Deel met vrienden en familie

Orange Posset is een heerlijke fris en romig toetje dat je maakt met slechts drie ingrediënten! Sinaasappel, suiker en room. Wij maken ze extra vrolijk door ze te serveren in het schilletje van de sinaasappel, maar een mooi schaaltje of potje werkt natuurlijk ook!

Orange Posset

Orange Posset is een heerlijk fris Engels toetje. Het is een beetje een kruising tussen vla en panna cotta. Vaak wordt deze gemaakt met citroen (lemon posset), maar het kan met bijna elke citrusvrucht worden gemaakt. Wij zijn helemaal gek op sinaasappels op het moment en maken daarom deze sinaasappel versie. Je gebruikt geen ei of gelatine en toch krijg je een mooie dikke room, dit komt door het volgende:

  • Het zuur van de citrus verandert de structuur van de eiwitten in de room. Is jouw sinaasappel dus echt zoet, dan is het handig om een kneepje citroensap toe te voegen. 
  • Verwarmen zorgt ervoor dat de eiwitten stollen.
  • En tot slot zorgt de suiker in dit recept niet alleen voor de zoete smaak, maar speelt ook een rol in het stabiliseren van de structuur.

Wil je dus een vegan orange posset maken, dan is het belangrijk om een alternatieve room te kiezen waar genoeg eiwitten inzitten, zoals soja- en kokosroom. Haver-, amandel- en rijstroom is minder geschikt. 

Orange posset klassiek brits nagerecht met sinaasappel en room

Klassiek Brits toetje

De oorsprong van orange posset gaat terug tot de Middeleeuwen, in Groot-Brittannië. Oorspronkelijk was het een drankje dat werd bereid met melk, suiker en alcoholische dranken, zoals wijn of bier. Het werd verwarmd en gekruid met bijvoorbeeld nootmuskaat of gember. Het was populair als een elixer tegen verkoudheid of als een verwarmend drankje.

Met de tijd veranderde het recept, en tegen de 17e eeuw werd het steeds meer geassocieerd met een dikke, romige en puddingachtige substantie. Citrusvruchten, zoals citroenen maar ook sinaasappels, werden toegevoegd om de frisse smaak en het zuur te geven aan het rijke mengsel van room en suiker.

Orange Posset

Orange Posset is een heerlijke fris en romig toetje dat je maakt met slechts drie ingrediënten! Sinaasappel, suiker en room. Wij maken ze extra vrolijk door ze te serveren in het schilletje van de sinaasappel, maar een mooi schaaltje of potje werkt natuurlijk ook!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Kookgerei

  • schenkbeker
  • Fijne rasp

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel voor de schil
  • 40 ml sinaasapelsap
  • 200 ml room
  • 75 gr suiker

Optioneel om de posset in te serveren

  • 2 extra sinaasappels *

Instructies

  • Was de sinaasappel goed en rasp de schil fijn. Doe de geraspte schil samen met de suiker in een steelpannetje en roer goed door of wrijf er met je vingers doorheen, tot de suiker helemaal naar sinaasappel ruikt.
    1 sinaasappel, 75 gr suiker
  • Schenk de room erbij en breng dit aan de kook. Laat daarna 4 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat het niet aanbrandt.
    200 ml room
  • Ondertussen kun je de andere sinaasappels halveren en leegscheppen, als je de orange posset wilt serveren in sinaasappelschillen.
    2 extra sinaasappels
  • Zet een zeef bovenop je schenkkan en schenk de room hier doorheen, om de sinaasappelrasp eruit te filteren.
  • Pers de sinaasappel en meet ongeveer 40 ml sap af. Roer dit door je ietwat afgekoelde roommengsel heen. Roer goed door, je ziet het mengsel dikker worden.
    40 ml sinaasapelsap
  • Schenk dit nu in je bakjes of in je halve sinaasappels. Plaats in de koelkast om af te koelen!

Notities

* bij kleinere sinaasappels kun je met dit recept 6 halfjes vullen.
Auteur: Mariska
calorieën: 149kcal
Gang: Dessert, nagerecht, toetje
Keuken: Engels, Europees, Westers
Trefwoord: paasrecept, sinaasappel

Nutrition

Calorieën: 149kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 1g | Fat: 5g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 0.02g | Monounsaturated Fat: 4g | Sodium: 34mg | Potassium: 125mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 25g | Vitamin A: 41IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 11mg | Iron: 0.1mg

Pin dit recept voor Orange Posset

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Orange Posset sinaasappel variatie op de lemon posset

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close