Ottolenghi’s Cacio e Pepe met Za’atar

Deel met vrienden en familie

Ottolenghi’s Cacio e Pepe met Za’atar is een heerlijke romige kaas pasta. Met slechts een paar ingrediënten zet je in 20 minuten een heerlijk Ottolenghi recept op tafel. Simpel maar vol met Flavour. Eerder maakte ik al een verrukkelijke Cacio e pepe, maar met za’atar geef je het gerecht een heerlijke twist.

Voor dit Ottolenghi recept heb je geen gekke ingrediënten nodig zoals rozenharissa of zwarte limoenen. Wel za’atar, maar dat is inmiddels wel makkelijk in de supermarkt en anders bij de Turkse winkel op de hoek verkrijgbaar. Ik had alles gewoon al in huis, dus het leek mij het perfecte eerste recept om te maken uit zijn nieuwe boek Flavour. Nieuwsgierig naar dat boek? Lees dan zeker mijn review.

Ingrediënten Ottolenghi’s Cacio e Pepe met Za’atar

400 gr gedroogde bucatini (of andere spaghetti-achtige pasta)
1.3 liter koud water
0.75 theelepel zout
50 gr ongezouten boter
10 gr za’atar
2 theelepels zwarte peper (fijngestampte korrels)
130 gr Parmezaanse kaas
30 gr pecorino romano
2 theelepels verse marjolein (optioneel)

Geen zin om twee soorten kaas in huis te halen, gebruik dan 160 gram Parmezaanse kaas.

Bereiding

Dit recept werkt het lekkerste, zeker de eerste keren dat je het maakt, als je alle ingrediënten klaar hebt staan. Een tweede keer kun je makkelijk de peperkorrels roosteren en de kaas raspen terwijl de pasta kookt, maar de eerste keer zou ik daar nog even mee wachten.

Mocht je denken wat weinig water en zout voor het koken van pasta, dat klopt. Dat komt omdat we al het kookvocht gaan gebruiken voor het maken van de saus. Je gebruikt niet teveel water, zodat er relatief veel zetmeel van de pasta terecht komt in het water. Dat bindt later de saus en maakt hem lekker smeuïg.

De voorbereiding

  1. Weeg alle ingrediënten af en rasp je kaas heel fijn, een Microplane fijn werkt hier het beste voor. Rooster in een droge koekenpan (dat betekent dat er geen vet in zit, zoals olie of boter) de zwarte peperkorrels kort, tot ze heerlijk beginnen te geuren. Schep ze in een vijzel en stamp ze fijn. Geen vijzel? De onderkant van een dik glas werkt ook prima. Wel uitkijken dat de korrels niet wegspringen!
  2. Zoek een pan uit waarmee je met relatief weinig water toch de pasta goed onder water krijgt. Het handigste werkt een brede pan. Ik gebruik hier mijn Creuset braadpan voor. Zet een vergiet klaar met een pannetje eronder om het kookvocht op te vangen, dit heb je namelijk nodig voor je recept!

We gaan beginnen

  1. Breng het water voor de pasta aan de kook, voeg zout toe en roer door. Nu mag de pasta erbij. Kook zolang als op de verpakking staat voor Al Dente. Past je pasta niet helemaal in de pan, beweeg het dan zo nu en dan met een tang. Al vrij snel zal de pasta flexibeler worden en beter passen. Let op dat je pasta niet aan de bodem van de pan plakt, roer regelmatig door.
  2. Giet de pasta af en bewaar het kookvocht. Meet het kookvocht af, je moet ongeveer 520 ml over hebben. Vul eventueel aan met heet water als je te kort komt.
  3. Laat de boter smelten in een pan, Ottolenghi raadt hier een koekenpan met anti-aanbaklaag voor aan, ik gebruik gewoon mijn Creuset weer; scheelt een extra pan afwassen. Schep de za’atar en de zwarte peper erbij. Bak dit een minuut al roerend, tot de geuren goed vrij komen.
  4. Voeg nu je bewaarde kookvocht toe en laat dit 5 minuten zacht inkoken, terwijl je af en toe goed door roert. Hierna is het ook zaak om iedereen aan tafel te krijgen, want een cacio e pepe eet je meteen op en laat je niet koud worden!
  5. Schep de pasta in de pan en roer goed door. Alle pasta moet door de de saus heen gaan. Zet de pan op laag/midden laag.
  6. Voeg nu de helft van de Parmezaan toe en roer goed door, tot dit gesmolten en opgenomen is. Daarna mag de andere helft, gevolgd door de pecorino erbij. Gebruik je alleen Parmezaan, dan kan je dat ook gewoon in twee batches doen. Goed roeren, tot de saus mooi glad is.
  7. Schep op borden en versier met blaadjes marjolein (optioneel). Ottolenghi besprenkelt het nog met wat olijfolie, maar mijn ervaring is dat dit het onnodig vettig maakt.

Eet smakelijk, wel meteen eten zoals het een echte cacio e pepe betaamd.

Pin deze Ottolenghi Cacio e Pepe met Za’atar!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

OTTOLENGHI CACIO E PEPE MET ZA’ATAR pin recept

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close