Paddenstoelen Lasagne

Deel met vrienden en familie

Paddenstoelen Lasagne is een echt herfstrecept. Met een paar simpele ingrediënten maak je deze heerlijke vegetarische lasagne. Laagjes romige bechamelsaus wissel je af met goudbruine paddenstoelen en natuurlijk lasagnebladen.

Paddenstoelen Lasagne

Paddenstoelen staan bekend om hun aardse- en umami-smaak, die zorgt voor diepte in gerechten. In een lasagne zijn paddenstoelen de perfecte vleesvervanger, omdat ze een stevige textuur hebben en veel smaak absorberen. Voor een echt smaakvolle lasagne met paddenstoelen kun je het beste een mix van verschillende soorten paddenstoelen nemen. Wij kozen deze keer voor kastanjechampignons en shiitake’s, maar je kunt naar hartelust variëren!

Herfstrecept

Een lasagne met paddenstoelen voelt voor mij echt als een herfstrecept. Paddenstoelen zijn immers in het najaar volop in seizoen. Andere heerlijke herfstrecepten zijn wat mij betreft:

Paddenstoelen Lasagne

Paddenstoelen Lasagne is een echt herfstrecept. Met een paar simpele ingrediënten maak je deze heerlijke vegetarische lasagne. Laagjes romige bechamelsaus wissel je af met goudbruine paddenstoelen en natuurlijk lasagnebladen.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Bechamelsaus

  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 800 ml melk koud
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf nootmuskaat

Paddenstoelen lasagne

  • 400 gr kastanjechampignons in plakjes
  • 125 gr shiitake in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 0.5 theelepel gedroogde oregano
  • 3 zongedroogde tomaten zeer fijn gesneden
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • zout
  • 0.5 blokje paddenstoelenbouillon
  • 10-16 lasagnebladen gedroogd
  • 2-3 handjes Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

Bechamel

  • We beginnen met het maken van een bechamelsaus. Smelt boter in een steelpan op middel-laag vuur. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee.
    60 gr boter, 60 gr bloem
  • Schenk nu scheut voor scheut de melk erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes. Laat de saus nu op laag vuur een paar minuten indikken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
    800 ml melk, 1 snuf zout, 1 snuf peper, 1 snuf nootmuskaat

Paddenstoelen Lasagne

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen mooi goudbruin. Deze mogen echt lekker bruin worden, voor een goede smaak.
    400 gr kastanjechampignons, 125 gr shiitake, olijfolie
  • Schuif de paddenstoelen opzij en smelt een flinke klont boter in de pan. Fruit hier de ui en knoflook in, tot de ui glazig is. Schep door de paddenstoelen heen.
    1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 klontje boter
  • Voeg oregano, zongedroogde tomaten, verkruimeld blokje bouillon en een snuf zout toe en bak dit kort mee.
    0.5 theelepel gedroogde oregano, 3 zongedroogde tomaten, 0.5 blokje paddenstoelenbouillon, zout

Lasagne opbouwen

  • Verdeel wat paddenstoelen over de bodem van je vorm met een schep van je bechamelsaus. De paddenstoelen hoeven zeker niet de hele bodem te bedekken.
  • Leg er wat lasagnebladen bovenop. Schep hier wat paddenstoelen op, gevolgd door de bechamelsaus en weer opnieuw lasagnebladen.
    10-16 lasagnebladen
  • Herhaal tot je paddenstoelen op zijn, eindig met een laagje bladen afgetopt met een goede laag bechamelsaus. Verdeel hierover de Parmezaanse kaas.
    2-3 handjes Parmezaanse kaas

In de oven afmaken

  • Bedek de lasagne met een stukje bakpapier gevolgd door folie. Het bakpapiertje zorgt ervoor dat je kaas niet aan je folie plakt. Plaats 25 minuten in het midden van de oven.
  • Haal de folie en het bakpapier eraf en zet terug in de oven voor ongeveer 15 minuten, om je kaas te gratineren.
  • Haal uit de oven en laat nog minimaal 15 minuten rusten, voordat je de lasagne aansnijdt!

Notities

Bechamelsaus over? Bewaar het in de koelkast en eet het de volgende dag met een Croque Monsieur Deluxe - Franse tosti met bechamel (en een eitje)
Auteur: Arthur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: herfst, lasagne, paddenstoelen

Voedzaamheid van Vegetarische Lasagne

Naast de heerlijke smaak, biedt deze paddenstoelen lasagne ook verschillende gezondheidsvoordelen. Paddenstoelen zijn laag in calorieën, maar rijk aan vezels, vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, selenium en koper. Deze voedingsstoffen ondersteunen het immuunsysteem, wat vooral in de herfst goed van pas komt.

Daarnaast is deze lasagne een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en vezels, wat helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Pin dit recept voor Paddenstoelen Lasagne!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

vegetarische lasagne met paddenstoelen

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close