Paddenstoelen risotto met tijm

Paddenstoelen risotto met tijm, is risotto zoals risotto moet zijn. Heerlijk romig en simpel, maar bomvol smaak. De rijst is zacht, maar heeft nog steeds een goede bite. De paddenstoelen geven het een aardse ondertoon. Heerlijk als hoofdgerecht, maar ook heel geschikt als tussengerecht van een uitgebreid diner. Houd de porties in dat geval wel klein, want hoewel je van risotto kunt blijven eten, vult het ook heel erg goed.

Dit is niet de eerste keer dat ik een recept online plaats met paddenstoelen en risotto. Eerder deelde ik al met jullie mijn vegan, Instant Pot en Kerstversie met jullie.

Heerlijke herfstrecepten met paddenstoelen

Hoewel paddenstoelen het hele jaar goed verkrijgbaar zijn, geven ze mij toch een echt herfstgevoel. Heb jij zin in nog meer gerechten met paddenstoelen? Probeer dan ook eens:

Herfst risotto met paddenstoelen

Belangrijk bij het maken van risotto

Maak je bouillon niet te zout. Het water verdampt en dat kan ervoor zorgen dat je risotto te zout wordt. Weinig kan je eten zo verpesten als teveel zout. Ik gebruik meestal de helft van de aangeraden hoeveelheid bouillonblokjes met mijn water. Wist je trouwens dat je restjes paddenstoelen, bijvoorbeeld de wat verhoute uiteindes heel goed bij je bouillon kunt gooien? Dit geeft de bouillon een extra boost.

Risotto heeft, onterecht als je het mij vraagt, het imago van ingewikkeld en tijdrovend. Ingewikkeld valt heel erg mee, zoals je kunt lezen in het recept. Je moet wel bij de pan blijven, want het mag echt niet aanbakken. Binnen 30 minuten ben je vaak al helemaal klaar om te gaan eten, dus pak er een wijntje bij, zorg voor goed gezelschap in de keuken en de tijd vliegt voorbij.

Paddenstoelen risotto met tijm

Paddenstoelen risotto met tijm, is risotto zoals risotto moet zijn. Heerlijk romig en simpel, maar bomvol smaak. De rijst is zacht, maar heeft nog steeds een goede bite. De paddenstoelen geven het een aardse ondertoon. Heerlijk als hoofdgerecht, maar ook heel geschikt als tussengerecht van een uitgebreid diner. Houd de porties in dat geval wel klein, want hoewel je van risotto kunt blijven eten, vult het ook heel erg goed.
Porties 2 flinke porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min

Ingrediënten

  • 250 gr paddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klont boter
  • 2 takjes tijm
  • 200 gr risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 2 handjes vers geraspte Parmezaanse kaas
  • zout, peper en olijfolie

Instructies

  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snipper de sjalot en teentjes knoflook fijn.
  • Verwarm een grote pan op midden hoog vuur. Smelt de boter met een scheutje olijfolie en bak hier de paddenstoelen in. Dit zorgt ervoor dat de paddenstoelen extra smaak geven. Voeg na 2 à 3 minuten de sjalot toe en als die bijna glazig is, de knoflook. Roer goed door. Rits de blaadjes van de tijm en voeg die toe.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed. Bak dit kort mee, tot de korrels mooi glanzen. Blus af met een scheut witte wijn. Laat dit al roerend inkoken.
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Wacht tot al het vocht is opgenomen en voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
  • Herhaal stap 4, totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risottokorrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon. Haal de risotto van de warmtebron. 
  • Roer de Parmezaan er doorheen. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra verse tijm. Let wel op, tijm kan snel overheersen, dus niet teveel!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Italian, Mediterranean

Pin deze Paddenstoelen risotto!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
paddenstoelen risotto pin

Join the Conversation

  1. Rachel Kromdijk says:

    Het ziet er echt super smakelijk en lekker uit! ik heb hem opgeslagen 🙂

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close