Paksoi van de BBQ met zwarte bonen salsa

Deel met vrienden en familie

Paksoi van de BBQ is misschien wel het lekkerste dat je met groente kan doen op de BBQ. Lekker sappig, knapperig en hartig: een paksoi transformeert helemaal wanneer deze wordt gegrild. Met de zwarte bonen salsa maak je het helemaal af.

Sappig, knapperig en hartig

Paksoi is heerlijk van de BBQ. Ik kan mij voorstellen dat je twijfels hebt, maar de stelen worden heerlijk sappig. De bladeren die een stuk dunner zijn worden juist heerlijk knapperig, bijna groente chips. Je hebt niet veel nodig, alleen een beetje knoflook en zout. Ik maak dit zelf al jaren, maar het recept kwam nooit online: het voelde niet echt als een ‘gerecht’ en de foto’s waren niet naar mijn zin. Met een zwarte bonen salsa erbij voelt het meer als een gerecht en de foto, die kan er zo ook wel mee door.

Alleen een halve paksoi is een beetje weinig als maaltijd. Wil je het vegan houden, grill er dan een paar partjes zoete aardappel bij, die je kruidt met komijn en een klein snufje kaneel. En anders doet een stukje vlees het natuurlijk prima, van de BBQ!

Paksoi van de BBQ met zwarte bonen salsa

Ingrediënten Paksoi van de BBQ met zwarte bonen salsa

1 paksoi
2 kleine teentjes knoflook
olie & zout

Zwarte bonen salsa
125 gr zwarte bonen
halve rode ui
10-12 kleine tomaatjes
bosje peterselie
balsamico azijn
extra virgin olijfolie
zout en eventueel chilipoeder

Bereiding

  1. Snijd de paksoi in de lengte door. Als je een echt groot en dik exemplaar hebt, kan deze ook in vieren. Houd het kontje eraan, anders valt het helemaal uit elkaar en dat is erg onhandig tijdens het grillen. Pers twee teentjes knoflook en roer die door wat olie met zout. Smeer de paksoi aan de snijzijde in met de knoflookolie. Duw de stukjes knoflook goed tussen de stelen van de paksoi. Leg dit opzij.
  2. Spoel de zwarte bonen om, haal ze door een vergiet en leg in een schaaltje.
  3. Snijd de rode ui, tomaatjes en peterselie fijn. Voeg bij de bonen en meng met een scheutje olie, wat balsamico en een snuf zout. Proef en pas eventueel aan. Als je van pittig houdt, kan er zeker ook een goede snuf chilipoeder bij.
  4. Gril de paksoi op de BBQ (niet te heet!) en serveer met de zwarte bonen salsa. Hoe lang de paksoi moet is heel erg afhankelijk van je BBQ. Ik heb een elektrische BBQ (deze) en doe ze zo’n 4 à 5 minuten per kant met de klep dicht. Leg de dikke stelen bij het warmste punt van de bbq en de bladeren meer naar de buiten/koude kant.

Variatietip voor een meer Aziatische smaak: vervang de peterselie door koriander en voeg in plaats van de balsamico wat sojasaus, sesamolie en wat limoensap toe!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wij eten graag paksoi en deze variatie sprak ons aan dus afgelopen weekend voor het eerst dit gerecht, de gewone paksoi op een open gas BBQ gemaakt en kozen voor de Oosterse variant. Mooie smaken inderdaad!
    Daarbij zelfgemaakte kipsaté van dijtjes en een huisgemaakte pindasaus. Stokbroodje er bij, smullen maar. Vandaag maak ik dit heerlijke gerecht opnieuw en als variatie gebruik ik nu de Shanghai paksoi en weer de Oostere variant. Nu met wat kipkluifjes op de BBQ. Zaterdag krijgen we eters en gaat de BBQ weer aan en als onderdeel hievan komt dit gerecht weer op tafel.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close