Pan con tomate, iedereen die wel eens in Spanje is geweest kent dit gerecht. Je hoeft niet helemaal naar Spanje af te reizen voor dit lekkere broodje. Met tomaat, knoflook, goede olijfolie en natuurlijk brood maak je het super simpel zelf. Eenvoudig, maar toch ontzettend lekker!
Pan con tomate
Pan con tomate is als sinds de 19e eeuw populair in Spanje en je kunt het daar nog steeds bijna overal krijgen. Soms onder de naam pan a la Catalana, want het gerecht komt van origine uit Catalonië, het gebied rond Barcelona. Het wordt meestal gezien als simpel voorgerecht en het lijkt heel erg op de Italiaanse tomaten bruschetta. Waar je bij de Italiaanse versie stukjes tomaat met kruiden hebt, is de Spaanse Pan con Tomate nog eenvoudiger en wordt gemaakt door verse knoflook en rijpe tomaten direct over een stuk opgewarmd rustiek brood te wrijven.
In de omgeving van Madrid wordt dit broodje ook wel als ontbijt gegeten en op een zonnige dag kunnen wij ons daar best in vinden!
Wat heb je nodig voor deze Spaanse tomaten broodjes?
Rustiek brood: stevig en smaakvol brood geeft het lekkerste effect en dan wordt het ook niet meteen zo nat. Het brood mag best al wat ouder zijn.
Tomaten: dit kunnen alle soorten tomaat zijn, als ze maar goed rijp en lekker zoet zijn.
Knoflook: liefst een beetje een grote teen, dat werkt het makkelijkste.
Olijfolie: voor de authentieke smaak ga je voor een kwalitatief goede Spaanse olijfolie.
Zout: grof of flaky zeezout geeft het lekkerste mondgevoel.
Meer Spaanse recepten
Blijf heerlijk in de Spaanse sfeer met recepten als:
- Patatas Bravas (authentiek recept)
- Albondigas: Spaanse gehaktballetjes
- Koolhydraatarme paella met garnalen
- Churros met Nutella saus

Pan con tomate
Equipment
- Grove rasp
Ingrediënten
- 2 broodjes
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- grof zeezout
- extra virgin olijfolie liefst Spaanse olie
Instructies
- Snijd en rooster je brood. Snijd een stukje van de knoflook af en wrijf met het snijvlak over je broodjes heen.
Optie 1: snel & makkelijk
- Snijd de tomaten doormidden en wrijf met de gesneden kant over je brood.
- Besprenkel met olijfolie en grof zeezout.
Optie 2: raspen
- Snijd de tomaten doormidden en rasp deze met de grove rasp boven een kom. De schil raspen we niet. Meng met een beetje olijfolie.
- Verdeel over je geroosterde broodjes en besprenkel met grof zeezout.
Pin deze Pan con tomate!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.