Pasta al Limone oftewel Citroenpasta!

Pasta al limone
Pasta al Limone oftewel citroenpasta is heerlijk romig en fris tegelijk. Met slechts een paar simpele ingrediënten zet je dit heerlijke pastagerecht op tafel.

Dat je voor een goede (Italiaanse) pasta vaak geen bijzondere ingrediënten nodig hebt hebben jullie al kunnen zien in ons penna alla vodka gerecht. Citroenpasta heeft zo mogelijk nog minder ingrediënten; als je zout, peper en water niet meerekent, kom je op slechts vijf ingrediënten!

Citroenpasta

Lekker voor bij de citroenpasta

Deze pasta is natuurlijk al een feestje op zichzelf. Ik heb hem vrij simpel gehouden met alleen wat zwarte peper, wel zo Italiaans toch ;). Natuurijk kun je hem nog verder aankleden met kruiden. Denk bijvoorbeeld aan verse basilicum- of tijmblaadjes. Wat chiliflakes bovenop doen het natuurlijk ook altijd goed bij citroenpasta.

Wil je er nog iets bij serveren, dan zou ik gaan voor gebakken kip (of paddestoelen als je het vegetarisch wilt houden). Niet teveel kruiden toevoegen, gewoon zout, peper en knoflook. Eventueel gebakken met wat olijven en kappertjes.

Pasta met citroen

Ingrediënten voor Citroenpasta

Twee ruime porties

0.5 citroen
175 gr spaghetti
90 ml room
3 eetlepels koude roomboter
45 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
zout & peper

optioneel: extra citroenrasp

Overige benodigdheden:  2 grote pannen, een garde en een goede fijne rasp

Bereiding

  1. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg niet te zuinig zout toe. Voeg de pasta toe zodra het water kookt en kook deze ‘al dente’. Je kunt hiervoor het beste de instructies van de verpakking gebruiken. De pasta mag nog een tikkeltje te hard zijn straks, deze gaart nog verder door.
  2. Was de citroen goed en rasp de schil (alleen het geel!) en zet één eetlepel citroensap apart. Dit gebruiken we pas aan het einde.
  3. Verwarm ondertussen in een grote pan, waar straks ook de pasta bij komt, de citroenrasp en de room, tot het zachtjes begint te pruttelen.
  4. Voeg lepel per lepel de (koude!) boter toe en roer door met een garde. Zodra de boter opgenomen is zet je de saus helemaal laag, tot de pasta al dente is. Daarna mag het weer een klein beetje hoger.
  5. Schep de spaghetti in de pan met saus. Het makkelijkste gaat dit met een tang. Het aanhangend water mag gewoon meekomen. Schep extra pastawater in een maatbeker tot deze 90 ml aangeeft en giet dit ook bij de pasta in de pan.
  6. Voeg beetje bij beetje de Parmezaanse kaas toe, steeds goed doorroeren, zodat de saus goed aan de pasta plakt.
  7. Voeg op het einde nog de citroensap toe en roer even door. Draai mooie pastanestjes op een bord en voeg wat zwarte peper toe.

Meteen opeten en genieten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *