Pasta alla Norma

Deel met vrienden en familie

Pasta alla Norma is een heerlijke, eenvoudige Italiaanse pasta met aubergine en tomaat. Super snel te maken en ontzettend lekker. We geven je het traditionele recept, maar ook hoe je het net even gezonder kunt maken. Ook geven we je een tip hoe je een moeilijk verkrijgbaar ingrediënt kunt vervangen.

Traditionele Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een Italiaans pastagerecht met aubergines. Traditioneel wordt de aubergine gefrituurd in olie. Dit is ontzettend lekker, maar aubergines zijn een soort van sponsen en zuigen veel olie op. Mocht je dat geen prettig idee vinden, dan kun je de aubergines ook bakken in de oven.

Je gebruikt dan nog steeds olie, maar wel een stuk minder. Daarnaast vind ik het zelf ook minder gedoe dan met een pan olie op het fornuis, om de olie daarna ook weer op te ruimen.

Italiaanse pasta met aubergine

Italiaanse pasta met aubergine

Naast aubergines is ook de kaas voor dit Italiaanse gerecht belangrijk. Van origine wordt er ricotta salata voor pasta alla norma gebruikt. Dit is een verse ricotta kaas die geperst, gezouten en gedroogd is. Daardoor is het geen zachte kaas, maar een harde, witte kaas, die je goed kunt raspen. 

Deze vorm van ricotta is in Nederland niet super makkelijk te krijgen, mocht je dus geen tijd of mogelijkheid hebben om langs de Italiaanse speciaalzaak te gaan, dan kun je ook pecorino romano gebruiken. Dat heeft dezelfde soort ziltigheid als de ricotta salata. Is zelfs dat er niet? Ga dan voor Parmezaanse kaas.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een heerlijke, eenvoudige Italiaanse pasta met aubergine en tomaat. Super snel te maken en ontzettend lekker. We geven je het traditionele recept, maar ook hoe je het net even gezonder kunt maken. Ook geven we je een tip hoe je een moeilijk verkrijgbaar ingrediënt kunt vervangen.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 400-500 gr pasta
  • 2 aubergines
  • 4 eetlepels olijfolie of meer als je gaat frituren
  • 3 teentjes knoflook ik gebruik er meestal 4
  • 2 blikjes gepelde tomaten
  • zout & peper
  • 1 bosje basilicum
  • 1 stukje ricotta salata * zie notities voor alternatieven

Instructies

  • Was en droog de aubergines. Snijd door midden en vervolgens in plakken.
    Bij zowel de frituur- als de ovenmethode is het belangrijk dat je stukjes aubergine ongeveer even groot zijn zodat ze gelijkmatig garen.
    2 aubergines
  • Je kunt nu kiezen tussen de traditionele bereiding of voor een bereiding in de oven. De overige stappen zijn hetzelfde.

Aubergines frituren (tradionele bereiding)

  • Verwarm een diepe laag olie in een diepe pan. De aubergines moeten onder kunnen staan. Je kunt olijfolie gebruiken (lekkerder), maar ook zonnebloemolie.
    4 eetlepels olijfolie
  • Bak de aubergines in batches tot ze allemaal mooi bruin zijn.
  • Zet apart, tot de saus klaar is.

Aubergines in de oven bereiden

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en smeer een bakplaat in met een dun laagje olie.
  • Meng de aubergines met ongeveer 3 tot 4 eetlepels olie en een bestrooi met zout. Mix goed door elkaar.
    4 eetlepels olijfolie, zout & peper
  • Spreid de aubergines uit over de plaat en bak in ongeveer 20 minuten bruin. Draai na 10 minuten.

Saus en pasta maken

  • Zet een grote pan met water en ruim zout op. Bereid de pasta zoals op de verpakking is aangegeven.
    400-500 gr pasta
  • Snijd of pers de teentjes knoflook fijn.
    3 teentjes knoflook
  • Plet de tomaten uit het blik met een vork of de achterkant van een houten lepel.
    2 blikjes gepelde tomaten
  • Verwarm een goede scheut olijfolie in een pan en fruit hier zachtjes de knoflook in, tot het goed gaat geuren. De knoflook moet niet bruin worden.
  • Schep de tomaten erbij en roer goed door. Laat dit lekker borrelen, tot de saus indikt.
  • Houd een bekertje pastawater apart en schep de pasta en de aubergines door de saus heen.
  • Voeg beetje bij beetje (al roerend) wat pastawater toe, tot je een mooie saus hebt.
  • Serveer met vers geraspte kaas en wat blaadjes basilicum.
    1 bosje basilicum, 1 stukje ricotta salata

Notities

Naast aubergines is ook de kaas voor dit Italiaanse gerecht belangrijk. Van origine wordt er ricotta salata voor pasta alla norma gebruikt. Dit is een verse ricotta kaas die geperst, gezouten en gedroogd is. Daardoor is het geen zachte kaas, maar een harde, witte kaas, die je goed kunt raspen. 
Deze vorm van ricotta is in Nederland niet super makkelijk te krijgen, mocht je dus geen tijd of mogelijkheid hebben om langs de Italiaanse speciaalzaak te gaan, dan kun je ook pecorino romano gebruiken. Dat heeft dezelfde soort ziltigheid als de ricotta salata. Is zelfs dat er niet? Ga dan voor Parmezaanse kaas.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, pasta, vegetarisch

Pin dit recept voor Pasta alla Norma!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Italiaanse pasta alla norma recept

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close