Heerlijke romige, rijke pasta carbonara, zonder room. Perfect voor een speciaal moment of als je jezelf een keer lekker wilt verwennen met mega lekkere pasta. Met een paar simpele handelingen tover je een waterige eiersoep om tot een weelderige, romige, zijdezachte saus, die heerlijk aan je pasta plakt. Uitgebakken spek erbij en dan hup, meteen opeten!
Pasta carbonara is één van de vier Romeinse pasta’s:
- Cacio e pepe
- Amatriciana
- Gricia
- en dus ook carbonara
Pasta carbonara zonder room
Pasta carbonara bevat slechts vijf ingrediënten:
- Zwarte peper
- Guanciale of pancetta
- Pecorino en/of Parmezaanse kaas
- Eieren
- Pasta
Dat is natuurlijk typisch voor de Italiaanse keuken: goede producten en bijzonder in zijn eenvoud.
Zoals je ziet zit er geen room bij. In Engeland is het heel gebruikelijk om room te gebruiken en ik vermoed in Nederland ook, maar de Italianen vinden dit zo ongeveer een doodszonde. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar ik zou zeggen: probeer je carbonara eens een keer zo te maken, zonder room maar met ei, en ik weet zeker dat je daarna nooit meer room bij je carbonara zal doen.
Guanciale of pancetta
‘Echte’ pasta carbonara maakt gebruik van guanciale. Pancetta is in Nederland makkelijker te verkrijgen dan guanciale en dat is dan ook wat ik zelf meestal gebruik voor carbonara. Pancetta wordt gemaakt van buikspek en guanciale van het wangspek van een varken. Guanciale is vaak wat vetter dan buikspek. Dat laatste maakt het zo geschikt voor carbonara. Het vet dat je uit de guanciale bakt zorgt samen met de eierdooier voor een zijdezachte en romige saus.
En ja, als je beiden echt niet kunt krijgen, kun je ook een lekkere pasta carbonara maken met bacon of spekreepjes, het is alleen net even anders. En naar mijn mening net even minder lekker.
Pin deze Pasta Carbonara zonder room!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Beetje jammer dat je ‘zonder room’ er speciaal bij moet zetten. Het zou niet nodig hoeven zijn als de mensen wisten wat een echte carbonara is, want dat is het zeker niet als er wel room in zit. Het is overigens ook veel lekkerder met alleen ei erdoor. Wij maken het al jaren zo.
Dank je voor het ‘wereldkundig’ maken. 🙂