Pasta carbonara zonder room

Heerlijke romige, rijke pasta carbonara, zonder room. Perfect voor een speciaal moment of als je jezelf een keer lekker wilt verwennen met mega lekkere pasta. Met een paar simpele handelingen tover je een waterige eiersoep om tot een weelderige, romige, zijdezachte saus, die heerlijk aan je pasta plakt. Uitgebakken spek erbij en dan hup, meteen opeten!

Pasta carbonara zonder room

Pasta carbonara is één van de vier Romeinse pasta’s:

Pasta carbonara zonder room

Pasta carbonara bevat slechts vijf ingrediënten:

  • Zwarte peper
  • Guanciale of pancetta
  • Pecorino en/of Parmezaanse kaas
  • Eieren
  • Pasta

Dat is natuurlijk typisch voor de Italiaanse keuken: goede producten en bijzonder in zijn eenvoud.

Pasta Carbonara ingredienten

Zoals je ziet zit er geen room bij. In Engeland is het heel gebruikelijk om room te gebruiken en ik vermoed in Nederland ook, maar de Italianen vinden dit zo ongeveer een doodszonde. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar ik zou zeggen: probeer je carbonara eens een keer zo te maken, zonder room maar met ei, en ik weet zeker dat je daarna nooit meer room bij je carbonara zal doen.

Guanciale of pancetta

‘Echte’ pasta carbonara maakt gebruik van guanciale. Pancetta is in Nederland makkelijker te verkrijgen dan guanciale en dat is dan ook wat ik zelf meestal gebruik voor carbonara. Pancetta wordt gemaakt van buikspek en guanciale van het wangspek van een varken. Guanciale is vaak wat vetter dan buikspek. Dat laatste maakt het zo geschikt voor carbonara. Het vet dat je uit de guanciale bakt zorgt samen met de eierdooier voor een zijdezachte en romige saus.

Spaghetti carbonara

En ja, als je beiden echt niet kunt krijgen, kun je ook een lekkere pasta carbonara maken met bacon of spekreepjes, het is alleen net even anders. En naar mijn mening net even minder lekker.

Pasta carbonara zonder room

Heerlijke romige, rijke pasta carbonara zonder room. Perfect voor een speciaal moment of als je jezelf een keer lekker wilt verwennen met mega lekkere pasta. Met een paar simpele handelingen tover je een waterige eiersoep om tot weelderige, romige, zijdezachte saus die heerlijk aan je pasta plakt. Uitgebakken spek erbij en dan hup, meteen opeten. 
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 25 min

Ingrediënten

  • 2 porties pasta
  • 100 gr guanciale of pancetta
  • 1 ei (wit en geel)
  • 2 eidooiers (alleen geel)
  • 45 gr fijngeraspte pecorino of Parmezaanse laas + meer voor boven op
  • flink zwarte peper
  • olijfolie en zout

Instructies

  • Breng water aan de kook met een goede hoeveelheid zout en kook de pasta 'al dente'. We gaan de pasta nog verwarmen met de saus, dus je wilt het niet te gaar hebben. Gooi het pasta water niet weg, dit hebben we nodig!
  • Snijd je spek in blokjes en bak deze met een lepel olijfolie uit. Schep de gebakken spekjes uit de pan en zet opzij. Bewaar het vet!! Niet weggooien!
  • Roer de eieren los met een flinke hoeveelheid zwarte peper en de kaas. Het handigste is het als je dit doet in een brede pan die straks ook op het fornuis kan.
  • Nu moet je even goed opletten en snel werken. Zodra de pasta al dente is, roer je het vet door je eieren heen en schep je vervolgens met een tang de pasta zo vanuit het pastawater in je pan met ei. Maak je geen zorgen om het aanhangende pastawater, dit heb je juist nodig!
  • Begin meteen met omscheppen en doorroeren, voeg nog een paar scheppen extra pastawater toe. Zet de pan op het fornuis, verwarm het zacht en blijf omscheppen tot je waterige ei-mengsel een heerlijke dikke saus wordt.
  • Net voordat het er dik genoeg uitziet haal je de pan van het fornuis. Is het te droog geworden? Voeg dan nog wat pastawater toe, daar hebben we het immers voor bewaard.
  • Serveer met nog wat extra kaas, zwarte peper en natuurlijk de gebakken stukjes spek.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Italian
Trefwoord: pasta

Pin deze Pasta Carbonara zonder room!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

pasta carbonara pin

 

Join the Conversation

  1. Beetje jammer dat je ‘zonder room’ er speciaal bij moet zetten. Het zou niet nodig hoeven zijn als de mensen wisten wat een echte carbonara is, want dat is het zeker niet als er wel room in zit. Het is overigens ook veel lekkerder met alleen ei erdoor. Wij maken het al jaren zo.
    Dank je voor het ‘wereldkundig’ maken. 🙂

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close