Pasta koken in de multicooker

Deel met vrienden en familie

Kun je ook pasta koken in de multicooker? Jazeker! Met je multicooker bereid je heel eenvoudig alle soorten pasta. Wij helpen je vandaag met wat tips voor de juiste verhoudingen. Het maak niet uit welke multicooker je hebt. Of het nou een Instant Pot, Crockpot Express, Ninja of een andere pan met hogedruk is: ze kunnen het allemaal en jij dus ook!

We krijgen best vaak de vraag binnen (via e-mail of onze Facebookgroep) of je pasta kunt bereiden in de Instant Pot. Zelf doe ik het zelden, maar ik deel graag mijn ervaringen met jullie.

Pasta bereiden in de Instant Pot op donkere achtergrond

Pasta koken in de multicooker

Voor pasta koken in de Instant Pot kunnen we niet één vaste bereidingstijd aan houden, we moeten dit uitrekenen. Dunne spaghetti is veel sneller klaar dan een dikke penne. Gelukkig is er een simpele formule, waarmee je kunt berekenen hoelang jouw soort pasta moet:

De Instant Pot Pasta Formule

 1. Neem het laagste bereidingsgetal op de verpakking van de pasta.
 2. Deel door twee.
 3. Haal er dan nog een 2 minuten vanaf.
 4. Kom je op een gebroken getal uit? Rond het dan naar beneden af.

Voorbeeld

Ik snap dat dit de eerste keer ingewikkeld lijkt, ik heb een voorbeeld voor je om je te helpen:

Op deze Linguine zie je twee tijden staan, 12 en 10 minuten. We gaan voor de 10 minuten.

Delen door twee, komen we op 5 minuten uit.

Daar halen we er 2 minuten vanaf, blijft er 3 minuten over.

Deze pasta moet 3 minuten op HP in de pot!

Mijn tip: schrijf de bereidingstijd van je favoriete pasta op je verpakking, dan zie je de volgende keer in één oogopslag welke tijd je moet instellen op je multicooker!

Verpakking pasta met bereidingstijden

Pasta koken in de multicooker

Kun je ook pasta koken in de multicooker? Jazeker! Met je multicooker bereid je heel eenvoudig alle soorten pasta. Wij helpen je vandaag met wat tips voor de juiste verhoudingen. Het maak niet uit welke multicooker je hebt. Of het nou een Instant Pot, Crockpot Express, Ninja of een andere pan met hogedruk is: ze kunnen het allemaal en jij dus ook!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Westers
Trefwoord Instant Pot Pasta, pasta
Voorbereidingstijd 0 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 2 porties of meer
Auteur Mariska

Ingrediënten

Instructies

 • Giet je water in de pot met een snuf zout. Voor elke 125 gram pasta heb je 250 ml water nodig. De verhouding is dus 1:2.
  water, zout
 • Leg je pasta erbij, verdeel deze zo goed mogelijk over de bodem.
  pasta
 • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer aan de hand van de formule:
  Neem het laagste bereidingsgetal op de verpakking van de pasta. Deel door twee en haal er dan nog eens 2 minuten vanaf. Kom je op een gebroken getal uit? Rond het dan naar beneden af.
 • Zodra de timer is afgelopen gaan we na 3 minuten voor een Quick Release. We willen niet dat de pasta nog verder doorgaart. Let op, aan het einde van de release kan er wat vocht mee komen!
 • Open de deksel van je Instant Pot. Als dit de eerste keer is dat je pasta in de Instant Pot maakt zal je misschien schrikken en denken: "dit is veel te nat!". Geen zorgen, dit komt goed. Roer een paar keer goed door.

Is dit de beste manier van pasta bereiden?

Dat ligt eraan wat je belangrijk vindt. Als je het mij persoonlijk zou vragen, is het antwoord nee. Ik weet zelf hoe ik mijn pasta wil hebben en hij moet goed al-dente zijn (daar schreef ik eerder al over). Ik wil mijn pasta dus ook kunnen proeven tijdens het koken. Voor mij zit er te weinig tijdswinst en gemak in het bereiden met de Instant Pot; zelf doe het dus niet. Een uitzondering maak ik af en toe voor pasta’s met kaas, zoals Instant Pot Pasta Alfredo met Boursin of Mac ‘n Cheese uit de Instant Pot. Wel moet ik toegeven dat ik kook op inductie en dat daarmee mijn pastawater snel aan de kook is.

Wil je tegelijk pastasaus toevoegen aan je Instant Pot pasta, giet deze dan bovenop, zodat de pasta goed het water op kan nemen. Zodra de pot open gaat, roer je de saus er doorheen.

Italiaanse gehaktballetjes uit de in Instant Pot
Instant Pot bolognese saus met spaghetti

Instant Pot Pasta

Een Instant Pot is een Multicooker dus je kan de zelfde formule aan houden om voor Instant Pot Pasta. In mijn kookboek heb ik zelfs meerdere recepten met pasta staan en ik verwijs altijd naar deze formule om te kijken hoelang jouw type en merk pasta in de Instant Pot bereid moet worden.

Veel gestelde vragen

Mijn pasta is te waterig als ik de pot open, wat moet ik doen?

Gewoon goed door roeren. Je zult zien dat het water opgenomen wordt door de pasta.

Kan ik ook de delay functie gebruiken voor mijn pasta?

Nee, helaas. Dit zou namelijk betekenen dat je pasta geruime tijd in het wat ligt en dan zal een deel van het zetmeel uit de pasta al oplossen in het water.

Kan ik ook kleine hoeveelheden pasta maken in de multicooker?

Als je minder dan 125 gram pasta wilt bereiden wordt dit moeilijk. De Pot heeft dan maar weinig vocht om op druk te komen. Je kunt natuurlijk wel de SAUTE functie gebruiken om water aan de kook te brengen en op die manier je pasta te koken.

Hoeveel water moet ik gebruiken?

Je gebruikt twee keer zoveel water als het gewicht van de pasta. Dus voor 200 gram pasta gebruik je 400 ml water.

Kun je alle soorten pasta in de Instant Pot bereiden

Jazeker, alleen zal je bepaalde lange soorten pasta zoals spaghetti moeten breken zodat het beter op de bodem van de pot past.

Mijn pasta plakt aan elkaar, wat ging er fout?

Het is belangrijk dat je meteen na de QR de pot opent en goed doorroert, anders gaat de pasta inderdaad aan elkaar plakken.

Er komt naast vocht ook wit spul uit mijn pot bij de QR?

Dit is zetmeel uit de pasta en kan geen kwaad, maar ik kan mij voorstellen dat het vervelend is als dit door je keuken vliegt. Nieuwe modellen van de Instant Pot hebben hier minder last van. Mocht jij er wel veel last van hebben, dan kun je de volgende keer een klein klontje boter toevoegen tijdens de bereiding.

Pin deze tips om pasta te bereiden in de multicooker!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pasta koken in de multicooker

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close