Pasta met bloemkool en hazelnoten

Deel met vrienden en familie

Bij dit heerlijke recept voor pasta met bloemkool en hazelnoten, smoren we de bloemkool zo zacht, dat deze haast wegsmelt tot een heerlijke saus. Het resultaat is een lekker hartige, maar ook echt romige saus, zonder dat er ook maar enige vorm van room aan te pas komt!

Pasta met bloemkool en hazelnoten

We houden van bloemkool en we houden van pasta. Hoewel bloemkool wel vaker als vervanging van pasta wordt gebruikt, komt de combinatie van beiden in één gerecht maar weinig voor. Toch is dit gerecht heerlijk. De hazelnoten zorgen voor een lekkere afwisseling en een krokante bite. Als je wilt kun je het recept nog opfrissen met verse kruiden, zoals fijn gesnipperde peterselie of dille.

Creuset als sauna voor je bloemkool

Het is geen geheim dat ik fan ben van de pannen van Le Creuset. Bijna al hun pannen zijn geweldig en ik heb er inmiddels drie in mijn bezit. De klassieke braadpan is favoriet, ik heb hem al ruim 10 jaar en hij ziet er nog steeds prachtig uit. Voor dit recept is zo’n Le Creuset braadpan ideaal. De manier waarop de deksel is gevormd, zorgt ervoor dat het vocht weer terug druppelt in de pan. Het wordt als het ware een lekkere sauna voor je bloemkool, waar ze lekker in kan wegsmelten.

Uiteraard kun je ook een andere braadpan of hapjespan met deksel gebruiken voor dit recept.

Pasta met bloemkool en hazelnoten

Bij dit heerlijke recept voor pasta met bloemkool en hazelnoten, smoren we de bloemkool zo zacht, dat deze haast wegsmelt tot een heerlijke saus. Het resultaat is een lekker hartige, maar ook echt romige saus, zonder dat er ook maar enige vorm van room aan te pas komt!
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool 1 flinke stronk
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 125 ml extra virgin olijfolie
  • 3 stuks ansjovis *
  • 50 gr Parmezaanse kaas vers geraspt
  • 50 gr hazelnoten
  • 300/400 gr pasta
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 0.5 citroen

Instructies

  • Verwijder de onderkant van de stronk en de bladeren van de bloemkool en snijd grof in stukken. Plaats in je keukenmachine en maal fijn.
    Geen keukenmachine? Je kunt ook bloemkoolrijst gebruiken!
    400 gr bloemkool
  • Snipper je sjalot fijn en je teentjes knoflook grof. Fruit dit op laag vuur samen met de extra virgin olie in je braadpan, tot de ui transparant wordt.
    1 sjalot, 4 teentjes knoflook, 125 ml extra virgin olijfolie
  • Voeg de ansjovis toe, roer door en bak tot de ansjovis zo goed als verdwenen is. Voeg de bloemkool toe en schep goed door, tot de bloemkool is bedekt met olie. Plaats de deksel op de pan en roer zo nu en dan door, tot de bloemkool als het ware begint te zweten.
    3 stuks ansjovis
  • Zet het vuur heel laag, dek de pan af, roer af en toe, tot de bloemkool lichtbruin is en bijna weggesmolten lijkt. Dit duur ongeveer 20 minuten.
  • Ondertussen roosteren we de hazelnoten in een pan met een klein beetje olie. Hak vervolgens grof in stukjes.
    50 gr hazelnoten, zout
  • Daarna zetten we een pan op met ruim water en zout en koken we de pasta zoals op de verpakking staat beschreven 'al dente'. Zet minimaal 250 ml pastawater opzij voor je saus!
    300/400 gr pasta
  • Schep de pasta bij je bloemkool. Voeg scheut voor scheut pastawater en Parmezaan toe en roer door. Herhaal dit tot je een romige saus hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
    50 gr Parmezaanse kaas, zout
  • Bestrooi met hazelnoten en je bent klaar om te eten. Serveer met citroen.
    50 gr hazelnoten, 0.5 citroen

Notities

* vervang ansjovis door een lepeltje miso voor een vegetarische versie!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Westers
Trefwoord: bloemkool, hazelnoot, italiaans, kerst vegetarisch, pasta

Pin deze Pasta met bloemkool en hazelnoten!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pasta met bloemkool en hazelnoten-4

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close