Pastasaus van gegrilde tomaatjes

Deel met vrienden en familie

Pastasaus is op vele manieren te maken. Er zijn ook een heleboel hele lekkere recepten. Op dit moment ben ik zelf helemaal gek op pastasaus van geroosterde tomaatjes. Het liefst van die kleine cherry tomaatjes

Pastasaus van gegrilde tomaatjes

Tijdens het roosteren komen er allemaal heerlijke smaken vrij uit de tomaatjes. Het is fascinerend hoe de smaak van groente verandert door het te roosteren. Boven alles is deze saus ook nog eens makkelijk te maken en hoef je er niet veel bij te zijn.

Je kunt allerlei soorten tomaten gebruiken voor deze pastasaus. De kleine tomaatjes geven meer smaak af heb ik het idee. Ook erg lekker is het wanneer je cherrytomaten/romaatjes aan tros kunt krijgen.  Het steeltje laat je eraan zitten terwijl je ze roostert.

Je hebt nu een heerlijke basis pastasaus. Lekker voor op een pizza, bij de pasta of bij gewoon op een broodje met gegrilde groentes. De saus zal niet zo donkerrood zijn als pastasauzen die je in winkel koopt, maar de smaak is vele malen beter!

Pastasaus van gegrilde tomaatjes

Pastasaus is op vele manieren te maken. Er zijn ook een heleboel hele lekkere recepten. Op dit moment ben ik zelf helemaal gek op pastasaus van geroosterde tomaatjes. Het liefst van die kleine cherry tomaatjes
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 350 gram tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook in grove stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 0,5 theelepel zeezout

Instructies

  • Verwarm je oven voor op een hoge stand, zelf stel ik mijn oven in op 250 graden.
  • Plaats alle ingrediënten in een ovenschaal en sprenkel de olijfolie en zout er overheen. Plaats de schaal in het midden van de oven.
  • Haal de tomaten er na ongeveer 20/30 minuten uit (afhankelijk van de grootte van je tomaten en hoe heet je oven wordt). De tomaten moeten uit hun velletje gebarsten zijn en omringd zijn met sappen.
  • Verwijder de rozemarijn en tijm takjes, het geeft niet als er een paar kleine blaadjes tijm achter blijven. Als je trostomaten hebt gebruikt, haal je nu ook de steel weg.
  • Laat de tomaatjes een beetje afkoelen en pluk vervolgens voorzichtig de velletjes eraf. Dit moet redelijk makkelijk gaan. Als er een paar kleine stukjes achter blijven is dit geen ramp.
  • Giet alles in een pan, en pureer het tot een saus. Verwarm de saus nog even totdat deze gaat borrelen en voeg een beetje peper toe. Mocht je de saus wat te dik vinden kun je wat water toevoegen. Is de saus juist te dun, dan laat je de saus nog even op het vuur staan en inkoken. Goed opletten dat het niet aanbrandt, anders is al je werk voor niets geweest.
Auteur: Mariska
Gang: basis recept, saus
Keuken: Italiaans
Trefwoord: pastasaus, saus, tomaat

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Pingback: Geroosterde Tomatensoep | Smaak Explosie
  2. Klinkt lekker, ga ik een keer proberen!

    1. Maris Author says:

      Goed idee 😉

  3. Klinkt lekker! Ga ik zeker eens proberen!

    1. Maris Author says:

      Leuk! Ben benieuwd wat je er van vindt.

  4. Oh wat krijg ik hier honger van, heerlijk! Goed idee om cherrytomaatjes te roosteren, geef net dat subtiele smaakverschil denk ik 🙂

    1. Maris Author says:

      Ja roosteren van groente komt de smaak altijd ten goede 🙂

  5. Ik heb het al in de oven staan!! ruikt heerlijk van de week ga ik coca cola kip maken die ziet er ook heerlijk uit

    1. Mariska Author says:

      En is het goed gelukt?

  6. Ja, kleine tomaatjes zijn zo vol smaak! Echt een goed idee.

  7. hoe kan ik deze saus ‘bewaren’ ? het is echt super lekker!! ik heb een kasje waarin ik zelf de tomaatjes groei, en joepie, het zijn er zooooo veel… zeg een paar kilo :-)) heb je misschien een tip?

    1. Met bewaren van deze saus heb ik zelf niet zoveel ervaring. Ik zou denken dat invriezen een goede optie is? Anders wecken?

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close