Patatas Bravas is een heerlijk Spaans aardappelgerecht. Knapperig gebakken aardappel, met een heerlijke, pittige rode saus. Simpel te maken, maar bomvol smaak. Niet zo gek dus dat het is één van de populairste Spaanse tapas gerechten is. Ontstaan in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar inmiddels bekend en geserveerd over de hele wereld!
Super simpel te maken: aardappels bakken en een sausje bij elkaar roeren kunnen we bijna allemaal wel, toch? Of ligt dat stiekem toch anders?
Patatas Bravas – saus zonder tomaten
Wat veel mensen niet weten, is dat bravas saus geen tomaat bevat. In veel Spaanse gerechten, bijvoorbeeld albondigas, worden wel tomaten gebruikt maar de kleur is hier misleidend. Dit komt door de paprika. De saus bevat twee soorten paprikapoeder: zoete paprika en pittige, gerookte paprika. Die laatste geeft het gerecht de kenmerkende rokerige en pittige smaak.
Hoewel het dan eigenlijk Patatas con Alioli wordt, is alioli heel erg lekker om bij je patatas bravas te eten.
Aardappels
Aardappels zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van dit gerecht. Het lekkerste wordt het als je gebruik maakt van hard kokende aardappels en geen kruimige. Die houden goed hun vorm. Of je ze nou met of zonder bereidt (zelf vind ik met schil lekkerder), het is sowieso erg belangrijk om ze goed te wassen. Dit doe je met koud water en ook nadat je ze in stukjes hebt gesneden. Daarmee spoel je een goed deel van de zetmeel van de buitenkant af en dat zorgt ervoor dat je aardappels knapperiger bakken. En een knapperig korstje is een must!
Pin deze Authentieke Patatas Bravas!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Top deze patatas bravas. Heerlijk van genoten !
Wat voor bouillon wordt er voor gebruikt?
Er wordt vaak gebruikt gemaakt van kippenbouillon, maar het kan ook heel goed vegan met groentenbouillon.