Patatas Bravas (authentiek recept)

Patatas Bravas is een heerlijk Spaans aardappelgerecht. Knapperig gebakken aardappel, met een heerlijke, pittige rode saus. Simpel te maken, maar bomvol smaak. Niet zo gek dus dat het is één van de populairste Spaanse tapas gerechten is. Ontstaan in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar inmiddels bekend en geserveerd over de hele wereld!

Super simpel te maken: aardappels bakken en een sausje bij elkaar roeren kunnen we bijna allemaal wel, toch? Of ligt dat stiekem toch anders?

Patatas Bravas – saus zonder tomaten

Wat veel mensen niet weten, is dat bravas saus geen tomaat bevat. In veel Spaanse gerechten, bijvoorbeeld albondigas, worden wel tomaten gebruikt maar de kleur is hier misleidend. Die komt door de paprika. De saus bevat twee soorten paprikapoeder: zoete paprika en pittige, gerookte paprika. Die laatste geeft het gerecht de kenmerkende rokerige en pittige smaak.

Hoewel het dan eigenlijk Patatas con Alioli wordt, is alioli heel erg lekker om bij je patatas bravas te eten.

Patatas bravas

Aardappels

Aardappels zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van dit gerecht. Het lekkerste wordt het als je gebruik maakt van hard kokende aardappels en geen kruimige. Die houden goed hun vorm. Of je ze nou met of zonder bereidt (zelf vind ik met schil lekkerder), het is sowieso erg belangrijk om ze goed te wassen. Dit doe je met koud water en ook nadat je ze in stukjes hebt gesneden. Daarmee spoel je een goed deel van de zetmeel van de buitenkant af en dat zorgt ervoor dat je aardappels knapperiger bakken. En een knapperig korstje is een must!

Authentieke Patatas Bravas

Patatas Bravas is een heerlijk Spaans aardappelgerecht. Knapperig gebakken aardappel met een heerlijke, pittige rode saus. Simpel te maken, maar bomvol smaak. Niet zo gek dus dat het één van de populairste Spaanse tapas gerechten is. Ontstaan in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar inmiddels bekend en geserveerd over de hele wereld.
Porties 2 porties *
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

Voor de patatas

  • 500 gr aardappels (vast kokend)
  • zout & olijfolie

Voor de bravas saus

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (pittig)
  • 2 theelepels zoete paprikapoeder
  • 250 ml bouillon
  • 1 eetlepel maizena
  • 0.25 theelepel witte wijn azijn

Instructies

De patatas

  • Was de aardappels goed. Als je wilt kun je ze schillen, maar het hoeft niet. Snijd in kleine blokjes. Was nog een keer goed met koud water.
  • Kook de aardappelen in ruim water met een suf zout tot ze beetgaar zijn. Laat goed uitlekken en dep droog met een schone theedoek of een stuk keukenrol. Laat de aardappels goed afkoelen.
  • Bedek de bodem van een koekenpan met een goede laag olijfolie. Doe de aardappelen erbij en zorg ervoor dat alle stukjes in aanraking komen met de olie. Schep af en toe om en bak tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrooi met zout, bijvoorbeeld met lekker knapperig Maldon zout.

De Bravas saus

  • Verwarm de olie zacht en voeg de twee soorten paprikapoeder en de maizena toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje al roerend de bouillon erbij, tot je een mooie saus krijgt. Haal de saus van de warmtebron en breng op smaak met de witte wijn azijn en eventueel een snuf zout.
  • Serveer de gebakken aardappels met de saus.

Notities

* Als onderdeel van een tapas avond kan deze hoeveelheid natuurlijk voor veel meer dan 2 personen
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Spaans
Trefwoord: aardappel, vegan

Pin deze Authentieke Patatas Bravas!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Patatas bravas recept

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close