Peer met chocoladesaus, koffie en kardemom

Deel met vrienden en familie

Deze peer met chocoladesaus is mede door een vleugje koffie en kardemom een moderne twist op de Franse klassieker Poire belle Hélène. Perfect als luxe dessert en super simpel van tevoren te maken. De peertjes worden gepocheerd in vanillesiroop en de chocoladesaus is heerlijk rijk van smaak. Koffie en kardemom combineren niet alleen goed met elkaar, ze zijn allebei ook smaakvrienden van chocolade en peer!

Peer met chocoladesaus

Voor de Foodblogswap deze maand mocht ik aan de slag met de recepten van Anja’s Foodblog. Ik had trek in iets zoet en zag dat ze meerdere recepten met peren op haar blog heeft staan. Dat kwam goed uit, want daar had ik nou juist een hele kist van staan. Ik ging aan de slag met haar recept en besloot er een moderne versie van te maken.

Poire belle Hélène

Al sinds eind 19e eeuw worden peren met chocoladesaus gegeten. De bedenker Auguste Escoffier kreeg inspiratie voor dit dessert toen hij de operette La belle Hélène van Jacques Offenbach bezocht. De operette was een parodie op de Trojaanse oorlog, je weet wel, met dat paard waar de soldaten zich in verschuilden. Zelf zie ik de link met chocolade of peren niet, maar zo zie je maar weer dat je echt overal inspiratie vandaan kunt halen; niets is te gek Zet de operette gerust op als je zelf ook helemaal in de sfeer van Auguste wil komen, deze staat gewoon op Spotify. Misschien dat jij de link wel ontdekt 😉

Peer met koffie kardemom chocolade

Ingrediënten Peer met chocoladesaus, koffie en kardemom

4 stevige conference peren
1,5 liter water
150 gr suiker
1 vanillestokje

Voor de saus
100 gr pure chocolade (fijn gehakt)
100 ml room (vervang door 80 ml plantaardige melk + 1 eetlepel kokosolie voor een vegan versie)
1 theelepel instant koffie
3 kardemom peulen

Bereiding

  1. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Meng water en suiker met elkaar in een pannetje. Breng al roerend aan de kook. tot de suiker is opgelost.
  2. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe beiden (peul en zaadjes) in het pannetje met suiker water en leg de peertjes er voorzichtig bij. Knip van bakpier een rondje wat op de peren in de pan past. Dit zorgt ervoor dat de peren goed onder water blijven en niet verkleuren aan een kant.
  3. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Prik in met een vork om te zien of ze gaar zijn, kook desnoods nog 5 minuten langer.
  4. Plaats de peren samen met hun vanillesiroop in een afsluitbare bak en laat deze in de koelkast afkoelen. Dit kun je al een paar dagen van tevoren doen!
  5. Doe de kardemom peulen in een vijzel en plet ze voorzichtig, zodat de peulen open barsten. Haal de zaadjes eruit en stamp deze fijn. Hoe lekker ruikt dit? Meng samen met de instant koffie door de room heen. Verwarm in een steelpannetje, totdat het net niet kookt en haal van de warmtebron.
  6. Doe de gehakte chocolade in een schaaltje en giet hier de warme room over. Laat het een minuut of twee rusten en roer vervolgens door tot een mooie, gladde saus.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close