Penne alla Vodka (pasta met wodka)

Penne alla Vodka
Penne alla Vodka, oftewel pasta met wodka, dat klinkt goed toch? Of vind je dit toch een beetje vreemd klinken? Lees zeker even verder, want met een paar simpele ingrediënten, maak je een heel smaakvol gerecht. De wodka werkt in dit gerecht als een smaakversterker. En nee, van deze pasta wordt je nie dronken.

Het is niet precies duidelijk waar Penne alla Vodka origineel vandaan komt. Is het Italiaans, is het Italiaans-Amerikaans of is het, zoals sommigen beweren, uitgevonden door wodka fabrikanten? Het enige dat we zeker weten, is dat deze pasta in een zachte, romige saus gemaakt met tomaten, room en een scheut wodka populair werd in de VS, ergens in de late jaren ’70 en vroege jaren ’80. Ik heb hem zelf nu een paar keer gemaakt en dit gerecht blijft zeker terugkeren op ons menu!

Pasta met wodka

Ingrediënten Penne alla Vodka

voor 4 a 5 personen

500 gr Penne
1 ui (2 kleintjes)
4 teentjes knoflook
1 tube tomatenpuree (of 130 gram uit blikjes)
115 gr Parmezaanse kaas (geraspt, van een blok)
0.5 theelepel chiliflakes
60 ml wodka
180 ml room
2 eetlepels extra virgin olijfolie
verse basilicum
zout, peper en olijfolie

Overige benodigdheden: Flink pan om de pasta in te koken en een Creusetpan (of soortgelijke, voor de pastasaus). Dit is handig, zodat je de pasta bij de saus kunt schepen op het eind. Een hapjespan zal ook goed werken. Maak je een halve portie, dan lukt het ook wel met een grote koekenpan!

Bereiding

  1. Zet een pan met ruim kokend water op en zout deze flink, zeker een theelepel. Zodra het water kookt voeg je alle pasta toe en kook je deze zoals wordt aangegeven op de verpakking. Ondertussen gaan we door met de rest van het recept.
  2. Fruit de ui en knoflook met een flinke scheut olijfolie (twee eetlepels) op middelhoog vuur, totdat ze zacht zijn geworden. Niet te hard, het is niet de bedoeling dat de ui bruin wordt. Ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg alle tomatenpuree toe en chiliflakes toe. Roer regelmatig door en bak tot de tomatenpuree heerlijk begint te geuren en een roestige, bruine kleur krijgt. Weer ongeveer 5 minuten.
  4. Blus het geheel af met de wodka, schraap daarbij goed over de bodem.
  5. Schep een flinke lepel kookvocht van de pasta bij je afgemeten room en roer dit goed door. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de pan en roer tot je een mooie saus hebt gekregen.
  6. Schep de pasta met een open lepel in de pastasaus, het is niet erg als er een beetje water mee komt. Roer door, samen met 2/3 van de Parmezaanse kaas. Is je saus te dik? Voeg dan nog wat pasta kookvocht toe!
  7. Verdeel de pasta over de borden. Breng op smaak met peper, een flinke pluk Parmezaanse kaas (dit had je nog over) en vers geplukte blaadjes basilicum.

Direct op eten, als de pasta nog goed warm is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *