De perfecte Gin & Tonic. Gin-Tonics zijn al een tijdje super hip. Bijna overal zie je ze wel op de kaart staan. Door het opvolgen van een paar simpele tips, maak ook jij thuis de lekkerste Gin-Tonics!
Kort geleden nam ik deel aan een Gin proeverij van Bottle Business. De proeverij inspireerde mij tot het schrijven van deze blogpost. Ik deel graag mijn opgedane kennis met mijn lezers, zodat ook jij de perfecte Gin & Tonic kunt maken!
Stap 1: kies de juiste Gin
Ik hoor je denken: ‘Kies de juiste Gin.. ja lekker makkelijk praten, maar hoe weet je wat de juiste Gin is?’
Gin kun je grofweg in drie soorten verdelen:
- Een milde Gin (zoals Hendricks)
- Een kruidige Gin (Bobby’s)
- Een sterke Gin (V2C)
Welke de juiste is, is persoonlijk. Eerst kijk je wat je het meest aanspreekt en vervolgens is het een kwestie van proberen. Ben je een beginnende Gin drinker? Begin dan niet direct met een sterke gin, die zal je waarschijnlijk niet zo goed smaken.
Hoe je erachter komt wat voor Gin je in handen hebt? Dit kun je het beste gewoon vragen bij de slijterij (of bij de bartender). Elke fatsoenlijke slijterij zal hier absoluut een goed antwoord voor je op hebben. En weet je wat het is? Meestal vinden ze het nog leuk ook, om het aan je uit te leggen!
Stap 2: kies de juiste tonic
Tonic is grofweg in drie groepen te verdelen: aromatisch, neutraal en fruitig/floraal. De meest bekende op het moment zijn:
- Elderflower Tonic (fruitig / floraal)
- Mediterranean Tonic (aromatisch)
- Indian Tonic (neutraal, vaak met citrus)
Met je tonic versterk of verzacht je juist de smaak van de Gin.
Op de foto zie je drie tonic flesjes van Fever-Tree: een prima merk, dat tegenwoordig steeds makkelijker verkrijgbaar is (bijvoorbeeld bij een grote Albert Heijn). Andere mooie tonic merken zijn Fentimans, Thomas Henry en 1724.
Stap 3: kies de juiste garnering
Citroenschilletje hier, kaneelstokje daar. Kruidnagels, kardemon, chili… je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in een Gin-Tonic. Een favoriet is het sliertje komkommer. Een sliertje komkommer kan tenslotte overal wel bij, toch? Nee, niet helemaal dus!
Elke Gin wordt gemaakt met verschillende kruiden of planten, die elk hun eigen specifieke smaak geven. Een combinatie die Gin vaak net even anders maakt dan een andere Gin. Kies een bepaalde smaaktoon van de Gin en voeg dit toe aan je Gin-Tonic. Je zult zien dat dit de smaak omhoog zal halen.
Als we bijvoorbeeld naar Hendricks Gin kijken (een persoonlijke favoriete van mij) zijn de hoofdaroma’s komkommer en rozenblaadjes. Deze Gin zou je dus inderdaad goed kunnen combineren met een sliert komkommer, om het komkommeraroma van de Gin te versterken.
Bij Bobby’s Gin heb je een heel andere smaakcombinatie, namelijk jeneverbes, rozenbottels, kruidnagel, citroengras en paprika. Je zou hierbij kunnen gaan voor een stengel citroengras, maar ook voor bijvoorbeeld kruidnagels.
Let op, hoe langer iets in de Gin zit, hoe sterker de smaak ervan wordt.
En dan nog tot slot…
Een paar extra tips!
IJs. Gebruik veel ijs. Hoe meer ijs er in je glas zit, hoe minder snel het afkoelt. Dit betekent ook dat je minder smeltwater in je Gin-Tonic krijgt.
Rietjes. Hoewel ze super leuk kunnen staan, laat het rietje achterwege. Niet alleen onnodig, maar het doet ook nog eens af aan je smaakbeleving. Proeven doe je namelijk niet alleen met je mond, maar ook met je neus! Je kunt natuurlijk wel gewoon een rietje (of roerstaafje) in je glas zetten voor de sier.
Volg de regels, maar ook je gevoel. Al past gember nog zo goed bij de Gin, als je het niet lekker vindt, gooi het dan ook niet in je glas.
Proost! Ik hoop dat jullie zullen genieten van je eigen perfecte Gin & Tonic.!