Zo maak je altijd de perfecte sushi rijst

Deel met vrienden en familie

Lekkere sushi rijst is geweldig, maar bij het bereiden ervan kan nog wel eens wat mis gaan. Te harde rijst, te plakkerig, veel te zacht, aangebakken, papperig, noem maar op en ik heb het wel eens voorbij zien komen. Sinds ik op deze manier mijn sushi rijst bereid, gaat het altijd goed en heb ik altijd perfecte sushi rijst!

Om te beginnen heb je voor deze bereiding echte sushirijst nodig. Probeer je het toch met een andere rijstsoort, dan eindig je niet met hetzelfde resultaat. De smaak en structuur kloppen dan niet. Sushi rijst heeft een korte korrel en is makkelijk te koop bij een Toko, maar ook zeker in de grotere supermarkten.

Ingrediënten perfecte sushi rijst

250 gr sushi rijst
350 ml koud water
2 eetlepels rijstazijn
2 theelepels suiker
1 theelepel zout

Overige benodigdheden: pan, houten lepel, steelpan

Bereiding

  1. Plaats de sushi rijst samen met het water in een middelgrote pan. Ik was de rijst dus niet uitvoerig, wel check ik van tevoren even of er geen steentjes tussen zitten.
  2. Breng het water met de sushi rijst erin aan de kook een plaats een deksel op de pan. Zet de warmtebron lager, maar zorg er wel voor dat het water net blijft koken. Laat dit 10 minuten zijn ding doen. Haal de deksel niet van de pan. Niet om te kijken, niet om te roeren, gewoon met rust laten! Ik weet het, het is moeilijk, ik moet ook echt op mijn handen zitten.
  3. Na 10 minuten haal je de pan van het vuur en nu zul je nog steeds geduld moeten hebben. We laten de pan nog 15 minuten stomen, met de deksel dicht.
  4. Verwarm ondertussen rijstazijn, suiker en zout in een klein steelpannetje en roer tot alle suiker is opgelost. Giet dit over de sushi rijst zodra deze is uitgestoomd en roer voorzichtig door met een houten lepel. Laat de sushi rijst nu afkoelen.

Zo heb je de perfecte sushi rijst die niet te kleverig, te hard of te zacht is!

Nu heb je lekkere sushi rijst, maar wat kun je ermee? Wat dacht je van een lekkere sushi bowl of een sushiburrito? Het combineert ook heel goed met yakitori en miso aubergines.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Caroll Sieders says:

    Hey hallo,

    Als je de sushi van het vuur afhaalt neem ik aan dat je het water wel afgiet toch? Of is dat al helemaal droog gekookt?
    Hoor het graag 👍

  2. Hi Carrol, je hoeft niets af te gieten.

    1. Margje Jonker says:

      Oh my!!!! Ik kan het niet geloven, maar na jaren van sushi rijst-strijd is mijn sushi rijst met deze methode ein-de-lijk gelukt!!! #jeverdienteenlintje 😇🙏

      1. Heel graag gedaan 🙂 !

  3. Girl you made my day!
    Inderdaad echt perfecte rijst!
    Mijn dank is groot 🙂

    1. Graag gedaan 🙂 !

  4. Patruschka says:

    En als je het in de instant pot doet? Heb je daar een recept van? Ik zie allemaal tegenstrijdige recepten op internet…

    1. Mariska Author says:

      Daar heb ik nog geen goed uitgeschreven recept voor. Kan kijken of ik daar aan kan gaan werken.

  5. Dominiek Goris says:

    Ooohhh, eindelijk een fijne beschrijving gevonden…. Ik sukkel er ook idd mee.
    Voor hoeveel personen is dit receptje?

    1. Mariska Author says:

      Afhankelijk van wat je er mee maakt 3 a 4 porties

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close