Pistache panna cotta

Deel met vrienden en familie

Pistache panna cotta is een combinatie van heerlijke, zijdezachte en romige vanille panna cotta met een laagje pistache saus. Met deze eenvoudig te maken Italiaanse klassieker ga je zeker punten scoren. Maak gerust een dubbele hoeveelheid, want iedereen gaat je vragen om een extra portie.

De romigste panna cotta

Panna cotta betekent gekookte room en je hoeft dan ook weinig meer te doen voor het recept. Deze keer ging ik voor de meest romige versie en gebruik dus maar 2 blaadjes gelatine op 575 ml vocht (room en melk). Dat is iets minder dan ik gebruik in mijn basis recept. Het moet daardoor wel goed opstijven (minimaal 6 uur) en als je niet gewend bent om te werken met panna cotta vormpjes, dan is het beter om het te serveren in een glaasje of potje. Voel je je daar niet helemaal zeker bij, gebruik dan gerust 3 blaadjes gelatine.

In theorie kun je elk soort melk gebruiken voor het maken van panna cotta, maar ik raad je aan lekkere volle melk te gebruiken. Zo blijft je panna cotta het romigst.

Pistache

Wat dit recept natuurlijk helemaal afmaakt is het laagje pistache boven op. Je kunt ook pistache crème door je panna cotta zelf heen mengen. Zelf vind ik het contrast tussen de panna cotta en de pistachesaus juist wel lekker.

Zelf koop ik mijn pistache crème bij Dille en Kamille, maar je kunt het ook zelf maken, of kopen onder de naam pistache pasta of pistache spread. Het kan dan zijn dat de dikte en structuur van de spread net even wat anders is dan die van mij. Voeg dus gerust iets meer of minder room toe tijdens het maken van de pistachecrème.

Pistache panna cotta

Pistache panna cotta is een combinatie van heerlijke, zijdezachte en romige vanille panna cotta met een laagje pistache saus. Met deze eenvoudig te maken Italiaanse klassieker ga je zeker punten scoren. Maak gerust een dubbele hoeveelheid, want iedereen gaat je vragen om een extra portie.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Opstijven in de koelkast 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten

Ingrediënten

Vanille panna cotta

  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 ml volle melk
  • 475 ml slagroom (ongeklopt, koop een pak van 500ml)
  • 100 gr witte kristal suiker
  • 1 theelepel vanillepasta (of de inhoud van een vanille peul)

Voor de pistache saus

Instructies

  • Week de gelatine in een bakje koud water. Minimaal 5 minuten, langer mag ook. Let op! Het water moet echt koud zijn, anders smelt je gelatine weg.
  • Verwarm in een klein pannetje de melk, maar laat het NIET koken. Knijp het vocht voorzichtig uit de gelatineblaadjes en roer deze door de melk heen, tot ze gesmolten zijn. Zet opzij.
  • Meng in een groter pannetje de room met de suiker en vanillepasta en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het pannetje van de warmtebron af en roer je de melk met gelatine er doorheen.
  • Giet de panna cotta in glaasjes en dek af met plastic folie. Het kan ook zonder, maar dan krijg je op de bovenkant van je panna cotta een vel. Zet in de koelkast om op te stijven, minimaal 6 uur.
  • Meng voor de pistachesaus de pistachecrème met de room in een pannetje. Verwarm zachtjes al roerend tot je een mooie saus hebt (zie notitie). Laat even afkoelen voordat je het rustig op de panna cotta schenkt. Dit kan meestal (afhankelijk van je koelkast) al na zo'n 3-4 uur, maar je kunt het natuurlijk ook vlak voor het serveren doen!

Notities

Zelf koop ik mijn pistache crème bij Dille en Kamille, maar je kunt het ook zelf maken, of kopen onder de naam pistache pasta of pistache spread. Het kan dan zijn dat de dikte en structuur van de spread net even wat anders is dan die van mij. Voeg dus gerust iets meer of minder room toe tijdens het maken van de pistachecrème.
Auteur: Mariska
Gang: Dessert
Keuken: Italiaans
Trefwoord: panna cotta, pistache, zoet

Pin deze Pistache panna cotta!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pistache panna cotta

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat voor room gebruik je voor het recept? Ik zag in de supermarkt alleen slagroom of kookroom.

    1. Mariska Author says:

      Ongeklopte slagroom. Absoluut geen kookroom, dat werkt helaas niet in dit toetje

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close