Pistache tiramisu: simpel, maar bizar lekker!

Gek op Tiramisu? Gek op pistache? Bij twee keer ja moet je wel deze pistache tiramisu maken! Heerlijke romige tiramisu met koekjes en koffie zoals je dat gewend bent, maar dan met een flinke vleug pistache. Een gouden combinatie. Voor je het weet wil je tiramisu nooit meer anders!

Wij zijn gek op tiramisu en dit is dan ook niet het eerste recept dat we met jullie delen. Deze tiramisu recepten zijn ook ontzettend lekker:

Pistache tiramisu slice

Liefde voor Pistache Crème

Een verjaardag tijdens de lockdown van 2021 betekende veel kleine feestje. Nu heb ik soms de neiging mijzelf veel druk op te leggen en in dit geval voelde ik de drang om voor ieder feestje zelf een taart te maken. Dus ging ik op zoek naar oplossingen om het mijzelf makkelijker te maken. In de webwinkel van Dille & Kamille kwam ik naast lemon curd ook potjes pistache crème tegen. Dat leek mij wel geschikt als taartvulling.

Niet alleen was het een heerlijke vulling voor mijn chocoladetaart met mascarpone room, de crème was ook gewoon zo ontzettend lekker. Het is heerlijk romig, een beetje zoet, heeft knapperige stukjes en smaakt duidelijk naar echte pistache! Hier moest ik dus wel meer toetjes mee gaan bedenken. Dit is de eerste, maar ik vermoed dat er nog meer gaan komen!

Zelf koop ik dus mijn pistache crème bij Dille & Kamille, maar je kunt het ook zelf maken, of kopen onder de naam pistache pasta of pistache spread.

Toetje met Pistache creme tiramisu

Pistache Tiramisu

Een super simpel recept voor tiramisu met pistache, maar zonder alcohol en eieren. Een ideaal dessert!
Porties 6 flinke porties
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Opstijven in de koelkast 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 min

Equipment

  • vorm/schaal
  • Bakpapier
  • Plasticfolie

Ingrediënten

  • 250 gr mascarpone
  • 180 gr pistache crème
  • 1 theelepel vanillepasta (of inhoud van 1 peul)
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 pak lange vingers
  • 1 à 2 koppen espresso
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Optioneel

  • 100 gr pure chocolade
  • 1 handje pistache nootjes

Instructies

  • Klop de mascarpone samen met de vanille en pistache crème los. Ik doe dit meestal eerst met de helft van de mascarpone en alle pistache crème. Als dit lekker los is, voeg ik de rest van de mascarpone erbij. Zo hoef ik minder hard te spatelen en behoudt de mascarpone nog een beetje zijn stevigheid.
  • Klop vervolgens in een andere kom de slagroom samen met de suiker stijf. Het makkelijkste gaat dit met een elektrische mixer, maar met wat spierballen lukt het ook wel met een garde. Spatel de losgeklopte mascarpone rustig door de slagroom heen.
  • Bekleed je vorm of schaal met bakpapier of plasticfolie. Smeer een dun laagje van je roommengsel op de bodem van de vorm.
  • Doop de lange vingers één voor één in de koffie en plaats ze bovenop de room. Lekker dicht bij elkaar, het mag best knus worden.
  • (optionele stap) Smelt de chocolade au bain-marie en sprenkel de helft over je lange vingers in de vorm.
  • Smeer de helft van je overgebleven room bovenop de lange vingers.  En herhaal de stappen: lange vingers dopen, chocolade, room.
  • Plaats de tiramisu een paar uur in de koelkast om goed op te stijven.
  • Maak de tiramisu af met een dun laagje gezeefde cacao en snijd hem in plakken. In plaats van cacao kun je ook een handje (gepelde!) pistache nootjes vermalen en bovenop strooien.

Notities

  • Let op! Het recept bevat geen eieren, maar als je een ei-allergie hebt dan kun je geen lange vingers gebruiken. Kies dan voor een ander koekje, dat geen ei bevat, zoals speculaas.
  • Wil het oog ook wat? Breng de laatste laag room dan netjes aan door gebruik te maken van een spuitzak. Maak allemaal kleine toefjes room.
Auteur: Mariska
Gang: Dessert
Keuken: Italiaans
Trefwoord: alcoholvrij, IJskoffie, tiramisu, toetje, zoet

Pin deze Pistache tiramisu!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan bijvoorbeeld deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Pistache tiramisu

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close