Pita Kipgyros

Deel met vrienden en familie

Pita Kipgyros, alleen al bij de gedachte loopt het water mij in de mond. Een heerlijk zacht broodje, gevuld met kruidig vlees, knapperige, frisse salade en kruiden, patatjes en uiteraard een dikke laag tzatziki. Je kan gyros met verschillende soorten vlees maken, maar thuis maken we dit heerlijke gerecht heel simpel met kip!

Pita Kipgyros

Zin in Grieks? Grote kans dat één van de eerste dingen die bij je opkomt gyros is. En terecht, het is ook echt ontzettend lekker.

De bereiding voor de kipgyros die we vandaag met je delen is een simpele versie voor thuis, lekker makkelijk voor doordeweeks. Is het zomer, dan kan het ook echt heerlijk zijn om de kippendijen in zijn geheel gekruid op de BBQ te leggen en daarna pas in dunne reepjes te snijden. Grill dan ook zeker even de naan, en wat citroen mee!

Alles wat je nodig hebt om zelfs een pita kip gyros te maken

Lekker voor erbij

  • Tzatziki
  • Komkommer
  • Tomaten (van tevoren even besprenkelen met een beetje zout)
  • Verse kruiden (peterselie en dille zijn hier echt heerlijk bij!)
  • Rode ui
  • Kalamata olijven
  • Patat (of frietjes als je dat beter vind klinken)

Dat patat in een pita kipgyros zit, vond ik als kind al geniaal. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het voor de eerste keer zag. Nog steeds maakt het mij keer op keer vrolijk :).

Gyros op pita, flatbread of naan?

Een pita kipgyros eet je op een pita, toch? Of toch niet? Ja en nee. Je eet het inderdaad op een pita, maar de pita’s die ze in Griekenland gebruiken lijken niet echt op die wij in Nederland kopen. Het is een plat flexibel broodje, dat je om je kipgryos heen kan rollen. Dat zie ik je niet met een pita uit de supermarkt doen. Je kunt dan beter kopen wat ze hier in de supermarkt naans of flatbreads noemen. Wil je zelf aan de slag, gebruik dan dit recept voor de perfecte zachte naan (zonder oven!) Het is een beetje extra werk, maar het wel 10x zo lekker!

Liever vegetarisch of vegan gyros? Gebruik dan oesterzwammen in plaats van kippendijen. 

En natuurlijk maak de je kruidenmix helemaal zelf!

Pita kipgyros

Pita Kipgyros, alleen al bij de gedachte loopt het water mij in de mond. Een heerlijk zacht broodje, gevuld met kruidig vlees, knapperige, frisse salade en kruiden, patatjes en uiteraard een dikke laag tzatziki. Je kan gyros met verschillende soorten vlees maken, maar thuis maken we dit heerlijke gerecht heel simpel met kip!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 18 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 700 gr kippendijen
  • 1 portie gyroskruiden zie notitie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 snufjes zout optioneel, check je kruidenmix
  • 4 naans of pita natuurlijk
  • 2 porties patat of friet
  • 1 recept tzatziki zie notitie
  • 0.5 komkommer
  • 2 tomaten
  • 0.5 bosje peterselie
  • 1 takje munt
  • 4 takjes dille
  • 0.5 rode ui
  • extra virgin olijfolie

Instructies

  • Snijd de kippendijen in dunne repen en kruid met je gyroskruiden. Bestrooi met een snufje zout (mits dit al niet in overdaad in je kruidenmix zit) en een lepel olie. Roer goed door en laat marineren. Minimaal 15 minuten, maar het lekkerste is de hele nacht.
    700 gr kippendijen, 1 portie gyroskruiden, 1 eetlepel olijfolie, 2 snufjes zout
  • Bereid ondertussen je pita's of naans.
    4 naans
  • Snijd je komkommer en tomaten in blokjes, de kruiden fijn en snipper je rode ui. Maak aan met een klein beetje extra virgin olijfolie.
    0.5 komkommer, 2 tomaten, 0.5 bosje peterselie, 1 takje munt, 4 takjes dille, 0.5 rode ui, extra virgin olijfolie
  • Verwarm olie in een koekenpan en bak hierin de kippendijreepjes mooi bruin en knapperig. Laat nog even zachtjes bakken, tot alles goed gaar is.
  • Bak ondertussen je frietjes in de airfryer (of frituur, oven, wat jij wilt).
    2 porties patat
  • Schep het vlees door de salade heen. Doe hetzelfde met de patat. Nu ga we wel direct eten, want anders is je patat slap!
  • Smeer je pita of naan in met een dikke laag tzatziki, en schep het vlees erbij. Top af met extra tzatziki als je dat lekker vindt.
    1 recept tzatziki

Notities

De gyroskruiden maak je heel makkelijk zelf met dit recept!
En natuurlijk maak je ook de Griekse Tzatziki helemaal zelf.
Auteur: Mariska
calorieën: 857kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: makkelijk, streetfood

Nutrition

Calorieën: 857kcal | Carbohydrates: 81g | Protein: 48g | Fat: 37g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 0.03g | Cholesterol: 186mg | Sodium: 1740mg | Potassium: 798mg | Fiber: 5g | Sugar: 8g | Vitamin A: 622IU | Vitamin C: 11mg | Calcium: 192mg | Iron: 2mg

Pin deze Pita kipgyros!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pita Kipgyros met tzatziki tomaat, komkommer, ui en frietjes

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close