Sambal Telor – Pittige Indonesische eieren

Deel met vrienden en familie

Sambal Telor is een Indonesisch gerecht met heerlijke, pittige eieren. Maak ze zo pittig als je zelf lekker vindt en eet ze zo met wat groente en rijst of maak ze onderdeel van een uitgebreide rijsttafel!

Is dit authentiek Indonesisch?

Ik moet eerlijk bekennen: ik heb dit recept gewoon helemaal uit de losse pols gemaakt, met allemaal ingrediënten die voorkomen in de Indonesische keuken. Het is (net zoals wel meer Aziatische keukens) niet bepaald een keuken waar recepten opgeschreven worden. Elk gerecht kent dan ook vele vormen, denk bijvoorbeeld maar eens aan alle soorten nasi.
Dus is het echt Indonesisch? Ik vind van wel. Kan het ook op een andere manier gemaakt worden? Zeer zeker, maar hé, deze versie vind ik zelf verrukkelijk!
pittige Indonesische eieren

Ingrediënten pittige Indonesische eieren

6-8 gekookte eieren

6 tomaten
1 citroengras stengel
2 salamblad bladeren (optioneel)
150 – 200 ml kokosmelk
olie & zout

Voor de boemboe
1 ui
4 teentjes knoflook
een flinke duim verse gember
4 blaadjes kaffir lime (ik koop ze bij Amazing Oriental vers ingevroren)
2 rawit pepers (minder mag natuurlijk, als je niet van zo pittig houdt)
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel Javaanse suiker (alternatief: palmsuiker of bruine suiker)
3 eetlepels tomatenpuree

Bereiding

  1. Snijd alle ingrediënten voor de boemboe in stukken en maal tot een papje, eventueel met een scheut olie en/of water om het gesmeerder te laten lopen.
  2. Verwarm wat olie in een pan en fruit hierin op midden hoog vuur de boemboe aan, tot deze lekker geurig is geworden. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
  3. Voeg de tomatenblokjes, stengel citroengras en de salambladeren toe en roer goed door. Laat dit 5 minuten sudderen.
  4. Roer vervolgens de kokosmelk er met een snufje zout doorheen. Doe de (gepelde!) eieren erbij en roer voorzichtig door. Laat met de deksel op de pan zo’n 10 minuten sudderen.
  5. Haal de deksel van de pan en de eieren uit de saus. Laat de saus nu nog zonder deksel pruttelen, tot het voor jou de gewenste dikte heeft. Zelf vind ik het altijd wel lekker als je nog wat stukjes tomaat ziet, dus ik ga meestal voor nog maximaal 5 minuten.

Wat is hier nou lekker bij? Nou, rijst is altijd goed; gewoon lekkere witte of bruine rijst, zodat de smaak van de saus goed tot zijn recht komt. Met groenten kun je alle kanten op, ik hou het vaak op sperziebonen, broccoli of sugar snaps, maar ook tuinbonen smaken er erg goed bij!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. W van der Giessen says:

    wat een heerlijk recept, ik frituur de eieren altijd even, dan blijf t de saus beter “hangen” , het is maar een tip ! Succes met de site, ik kom regelmatig even “langs”!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close