Pittige Karbonades

Deel met vrienden en familie

Deze pittige karbonades zijn mijn favoriete manier om karbonade te maken. Pittig en een tikje zoet. Het is een heerlijke en makkelijke manier om wat pit én zoetheid aan je avondeten te geven. Het gerecht is gemakkelijk aan te passen naar smaak, dus voeg gerust extra sambal toe als je van extra pittig houdt of gebruik minder bruine suiker, als je het liever minder zoet hebt. Uiteraard kan andersom natuurlijk ook.

Pittige karbonades

Pittige karbonades krijgen hun pit van sambal en gember. Dit (in combinatie met knoflook) doet dit gerecht aan de Indonesische keuken denken. In plaats van karbonades kun voor dit gerecht ook heel goed kippendijen gebruiken.

Voor de variatie kun je ook gochujang in plaats van sambal gebruiken en het gerecht afmaken met een scheutje sesamolie en fijngesneden lente-ui, voor een Koreaanse twist!

Kan dit ook in de Instant Pot?

Deze vraag komt steeds vaker voorbij wanneer we op Flying Foodie een recept delen. Jullie weten het inmiddels al, Flying Foodie staat bekend om haar Nederlandse Instant Pot recepten. Dit recept kun je ook heel goed in de Instant Pot maken.

Je vindt het Instant Pot recept in mijn boek “Flying Foodie’s Multicooker Kookboek” samen met nog 70 andere heerlijke recepten die je allemaal in je Instant Pot / Multicooker met hoge druk kan maken!

Cover Flying Foodie's multicooker kookboek

Pittige Karbonades

Deze pittige karbonades zijn mijn favoriete manier om karbonade te maken. Pittig en een tikje zoet. Het is een heerlijke en makkelijke manier om wat pit én zoetheid aan je avondeten te geven. Het gerecht is gemakkelijk aan te passen naar smaak, dus voeg gerust extra sambal toe als je van extra pittig houdt of gebruik minder bruine suiker, als je het liever minder zoet hebt. Uiteraard kan andersom natuurlijk ook.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Kookgerei

  • Stoof-, braad- of hapjespan

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gember
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 à 2 eetlepels sambal naar smaak, eerst proeven!
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 ml water of meer, zodat de karbonades onderstaan
  • olie om in te bakken
  • snufje zout

Optioneel voor na de bereiding

  • maïzena
  • extra bruine suiker
  • kaffir lime leaf

Instructies

  • Dep de 4 schouderkarbonades droog met een stuk keukenrol en bestrooi met een snufje zout.
    4 schouderkarbonades, snufje zout
  • Verwarm wat olie in je braadpan. Bak hierin de karbonades aan beide kanten mooi bruin. Dit moet waarschijnlijk in twee keer, anders past het niet goed en kun je het vlees niet goed aanbraden.
    olie om in te bakken
  • Haal de bruine karbonades uit de pan.
  • Voeg alle overige ingrediënten (zonder water) toe aan de pan, roer goed door, en schraap de bodem goed schoon.
    2 teentjes knoflook, 1 eetlepel gember, 1 eetlepel sojasaus, 1 à 2 eetlepels sambal, 1 eetlepel bruine suiker, 200 ml sinaasappelsap
  • Voeg de karbonades toe, plus het water, tot de karbonades net onder staan.
    200 ml water
  • Laat de karbonades ongeveer een uur sudderen. Prik erin met een vork om te kijken of de karbonades lekker zacht zijn.
  • Haal de karbonades uit de pot en proef de saus. Kook de saus eventueel in met extra bruine suiker als hij te pittig is geworden. Wil je de saus wat dikker maken? Meng dan een eetlepel koud water met een eetlepel maïzena tot een papje en roer dit vervolgens door je saus.
    maïzena, extra bruine suiker
  • Helemaal optioneel, maar super lekker: serveer de pittige karbonades met heel fijn gesneden blaadjes kaffir limoen!
    kaffir lime leaf

Notities

Variatietip: gebruik eens gochujang in plaats van sambal en maak het gerecht af met een scheutje sesamolie en fijngesneden lente-ui, voor een Koreaanse twist!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: fushion, Westers
Trefwoord: karbonade, pittig, spicy, varkenvlees

Pin dit recept voor Pittige karbonades!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Pittige karbonades met sambal

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close