Pittige nachoschotel met kip

Deel met vrienden en familie

Nacho’s met kip zijn heerlijk als snack bij de borrel, maar hier staan ze stiekem ook als avondmaaltijd wel eens op tafel. De kip is heerlijk smeuïg en licht pittig. Verse guacamole en zure room erbij en je maaltijd is compleet!

Nacho's met pittige kip

Nacho’s met kip

Heerlijk, al zeg ik het zelf! De kunst is om de kip met saus goed smeuïg te maken, je wilt immers geen droge bedoening. Aan de andere kant mag het ook niet te nat worden, want dan krijg je sompige nacho’s. Met dit recept komt het helemaal goed: de hoeveel frito lijkt weinig, maar met de sappen van de kip erbij is dat precies genoeg. Zelf gebruik het liefst (biologische) kippendijen. Deze behouden hun structuur en sappigheid niet alleen tijdens het bakken maar ook in de oven; ze worden absoluut niet droog.

Pittige nachoschotel kip

2 kippendijen
1 teen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
sambal naar smaak (zie tip onderaan)
snuf zout
5-6 eetlepels tomatenfrito of gezeefde tomaten
olie om in te bakken

1 kleine rode ui (of een halve)
0.5 bosje koriander
1 rode puntpaprika
100 gr (belegen) kaas
1 zak nacho’s

Overige benodigdheden: oven, ovenschaal, braad- of hapjespan met deksel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden en zet een ovenschaal klaar.
  2. Leg de kippendijen in een schaaltje en meng deze met een geperst teentje knoflook, gemalen komijn, sambal en een snuf zout. Laat even marineren, terwijl we verder gaan met de rest.
  3. Pel de ui en snijd door vieren, snijd vervolgens in (kwart) ringen en pluk uit elkaar. Halveer de puntpaprika, verwijder zaadjes en zaadlijsten en snijd in dunne repen. Snijd de koriander fijn, rasp de kaas en meng dit allemaal door elkaar in een kom. Dit werkt veel lekkerder straks bij het opbouwen van nachoschotel, dan wanneer je alles los hebt.
  4. Verwarm wat olie in een braad- of hapjespan en bak hierin de kippendijen (met marinade) bruin. Voeg frito toe, roer goed door en plaats de deksel op de pan. Zet het vuur op medium en laat dit zo’n 10 minuten zijn ding doen. Af en toe draaien. Proef de saus en voeg eventueel nog wat sambal toe. Haal de kip uit de pan, snijd in stukken en doe deze vervolgens weer terug in de pan om goed door de saus te halen.
  5. Bouw je nachoschotel op. Ik doe meestal drie lagen nacho’s, drie lagen kaas-smaakmakers mix en twee lagen met kip. De kip wil ik namelijk niet bovenop hebben, want dan heb je kans dat deze uitdroogt.
  6. Plaats in de oven tot de kaas goed is gesmolten, meestal is 10 minuten genoeg.

Tip: Niet elke sambal is hetzelfde. Zelf ben ik helemaal gek op de Oriental Sambal van Amazing Oriental. Deze heeft ontzettend veel smaak, maar is ook goed pittig. Een theelepel van dat spul is zat voor twee kippendijen, terwijl er van sambal oelek wat mij betreft wel een hele eetlepel in mag. Mocht je sambal oelek gebruiken, laat dan het zout weg, die sambal is meestal al flink zout.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close