Pittige Thaise kip met holy basil (Kai Pad Krapau)

Deel met vrienden en familie

Gek op Thais eten en pittige gerechten? Dan moet je dit recept zeker een keer proberen! Pittige Thaise kip met holy basil, oftewel Kai Pad Krapau (of ook wel: chicken holy basil)!

Pittige Thaise kip met holy basil

Kip met Thaise basilicum is absoluut één van mijn favoriete Thaise gerechten. In Thaise treinen komen verkopers langs die van alles aan eten en drinken verkopen. Zo ook Kai Pad Krapau. Met een gebakken eitje en een flinke hoeveelheid rijst om de branderigheid te blussen. Bij dit gerecht krijg ik dan ook altijd nostalgische gevoelens. Holy Basil is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar in Nederland, soms ook de naam thaise basillicum. 

De Thaise keuken

Een ander geweldig Thais gerecht dat ik absoluut aanraad om te proberen, is de Tom Kha Kai soep. Deze romige kokossoep met kip en galangal is een heerlijke combinatie van pittig, zoet en zuur. De smaken worden nog verder versterkt door de toevoeging van kaffir limoenblaadjes en citroengras. Het is een comfortabele, verwarmende soep die je zal doen watertanden.

Bij Flying Foodie zijn we dol op de Thaise keuken en alle heerlijke smaken die daarbij horen. Of je nu een fan bent van pittig eten of niet, er is voor elk wat wils in de Thaise keuken. Dus ga aan de slag en probeer deze gerechten zelf thuis uit, je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Thaise kip met holy basil pittig

Kai Pad Krapau

Het lekkerste en meest authentiek is deze kai pad krapau met jasmijn rijst. Dit is de rijst die overal in Thailand wordt gebruikt. Bij het koken komt de geur vrij die iedereen die wel eens in Thailand is geweest meteen zal herkennen; natuurlijk kun je ook andere rijst gebruiken. Neem wel altijd een jasmijn rijst met het thaise keurmerk, anders heb je rijst die weinig smaak heeft en vaak niet eens jasmijn rijst is. De rijst die ik gebruikte voor deze foto is zilvervliesrijst.

Pittige Thaise kip met holy basil (Kai Pad Krapau)

Gek op Thais eten en pittige gerechten? Dan moet je dit recept zeker een keer proberen! Pittige Thaise kip met holy basil, oftewel Kai Pad Krapau (of ook wel: chicken holy basil)!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 kipfilets
  • 4-12 thaise chillies zelf gebruikte ik er 7 en dat was best pittig!
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 1 flink hand holy basil alleen de blaadjes
  • neutrale olie om mee te wokken
  • 2 porties rijst optioneel

Instructies

  • Serveer je bij dit gerecht rijst, bereid dan de rijst zoals die op de verpakking wordt aangeraden.
  • Bak een ei per persoon. Een echt Thais gebakken ei wordt in een flinke laag olie gebakken, bijna gefrituurd, waarbij je tijdens het bakken de olie over het ei schept. Natuurlijk kun je gewoon een ei bakken zoals je dit normaal ook doet. Schep de eitjes uit de pan en op een stukje keukenrol.
  •  Nu we dat voorwerk gedaan hebben, gaan we verder met het echte werk voor de kai pad krapau.
  • Snijd de kipfilets in kleine blokjes. Snijd de chilis en tenen knoflook grof en stamp dit in de vijzel fijn, tot de sappen vrij komen. Meng de oestersaus, palmsuiker en sojasaus door elkaar.
  • Verwarm twee eetlepels olie in wok en wok hier de knoflook/chilipasta in, ongeveer een halve minuut, tot alle geuren goed vrij komen.
  • Voeg de kip toe en bak deze tot het net gaar is, een beetje afhankelijk van hoe klein je de blokjes hebt gesneden, 2-3 minuten. Blijf goed roeren in de wok.
  • Voeg de saus toe en roer door. Zet het vuur laag en roer de holy basil blaadjes er doorheen, ongeveer 30 seconden.
  • Schep de rijst en kip op het bord en plaats het gebakken eitje er boven op!
Auteur: Mariska
calorieën: 278kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Thais
Trefwoord: kip, roerbak, spicy, streetfood

Nutrition

Calorieën: 278kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 42g | Fat: 9g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.04g | Cholesterol: 272mg | Sodium: 923mg | Potassium: 732mg | Fiber: 0.2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 386IU | Vitamin C: 17mg | Calcium: 43mg | Iron: 2mg

Pin deze Pittige Thaise kip met holy basil!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pittige Thaise kip met holy basil (Kai pad krapau)

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hallo Mariska, ik ben ook liefhebber van de Thaise keuken. Gebruik jij verse Thaise pepers en waar koop jij ze? Ik woon nu in het oosten van het land en kan er niet aankomen. Of Lombok rawit gebruiken?

    1. Hi Wim! Ik gebruik inderdaad Thaise bird eye peppertjes, die kleintje, je kent ze vast wel. Ik koop ze vaak in de toko, maar ze hebben ze soms bij de Jumbo bij mij in de buurt. Als ik ze niet kan vinden gebruik ik rawit chili’s. Wellicht kun je een keer in het westen van het land een bakje scoren en deze goed afgesloten invriezen?

  2. In groningen heb je een Aziatische supermarkt deze keten zit ook in Maastricht. wellicht ok elders in het land. daar kun je alle soorten pepers krijgen. ( amazing oriental. )

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close