Pittige Thaise kip met holy basil (Kai Pad Krapau)

Deel met vrienden en familie

Gek op Thais eten en pittige gerechten? Dan moet je dit recept zeker een keer proberen! Pittige Thaise kip met holy basil, oftewel Kai Pad Krapau (of ook wel: chicken holy basil)!

Kip met Thaise basilicum is absoluut één van mijn favoriete Thaise gerechten. In Thaise treinen komen verkopers langs die van alles aan eten en drinken verkopen. Zo ook Kai Pad Krapau. Met een gebakken eitje en een flinke hoeveelheid rijst om de branderigheid te blussen. Bij dit gerecht krijg ik dan ook altijd nostalgische gevoelens.

Het lekkerste en meest authentiek is deze kai pad krapau met jasmijn rijst. Dit is de rijst die overal in Thailand wordt gebruikt. Bij het koken komt de geur vrij die iedereen die wel eens in Thailand is geweest meteen zal herkennen; natuurlijk kun je ook andere rijst gebruiken. De rijst die ik gebruikte voor deze foto is zilvervliesrijst.

Thaise kip met holy basil pittig

Ingrediënten Pittige Thaise kip met holy basil

voor 2-3 personen

2 kipfilets
4 – 12 Thaise chilis (zelf gebruikte ik er 7 en dat was best pittig!)
2 flinke tenen knoflook
2 eetlepels oestersaus
1 theelepel palmsuiker
1 eetlepel sojasaus
een flinke hand holy basil blaadjes (lees hier meer over holy basil en het verschil met gewone basilicum!)
olie om in te wokken (zonnebloem- of arachideolie)

En dan ook nog: rijst en eieren!

Bereiding

 1. Bereid de rijst zoals die op de verpakking wordt aangeraden.
 2. Bak een ei per persoon. Een echt Thais gebakken ei wordt in een flinke laag olie gebakken, bijna gefrituurd, waarbij je tijdens het bakken de olie over het ei schept. Natuurlijk kun je gewoon een ei bakken zoals je dit normaal ook doet. Schep de eitjes uit de pan en op een stukje keukenrol.
 3.  Nu we dat voorwerk gedaan hebben, gaan we verder met het echte werk voor de kai pad krapau.
 4. Snijd de kipfilets in kleine blokjes. Snijd de chilis en tenen knoflook grof en stamp dit in de vijzel fijn, tot de sappen vrij komen. Meng de oestersaus, palmsuiker en sojasaus door elkaar.
 5. Verwarm twee eetlepels olie in wok en wok hier de knoflook/chilipasta in, ongeveer een halve minuut, tot alle geuren goed vrij komen.
 6. Voeg de kip toe en bak deze tot het net gaar is, een beetje afhankelijk van hoe klein je de blokjes hebt gesneden, 2-3 minuten. Blijf goed roeren in de wok.
 7. Voeg de saus toe en roer door. Zet het vuur laag en roer de holy basil blaadjes er doorheen, ongeveer 30 seconden.
 8. Schep de rijst en kip op het bord en plaats het gebakken eitje er boven op!

  Pin deze Pittige Thaise kip met holy basil!

  Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pittige Thaise kip met holy basil (Kai pad krapau)

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Hallo Mariska, ik ben ook liefhebber van de Thaise keuken. Gebruik jij verse Thaise pepers en waar koop jij ze? Ik woon nu in het oosten van het land en kan er niet aankomen. Of Lombok rawit gebruiken?

  1. Hi Wim! Ik gebruik inderdaad Thaise bird eye peppertjes, die kleintje, je kent ze vast wel. Ik koop ze vaak in de toko, maar ze hebben ze soms bij de Jumbo bij mij in de buurt. Als ik ze niet kan vinden gebruik ik rawit chili’s. Wellicht kun je een keer in het westen van het land een bakje scoren en deze goed afgesloten invriezen?

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close