Pittige tuinerwten met sambal

Deel met vrienden en familie

Pittige tuinerwten met sambal zijn een heerlijk bijgerecht bij Indonesische gerechten zoals Babi Ketjap, Smoor of Rendang maar ook lekker bij Cola Kip. Ben je vegan, dan is Vegan Rendang een super match!

Doperwten of tuinerwten?

Wij noemen deze boontjes thuis altijd doperwtjes, maar ik kwam er laatst achter dat deze niet te vinden zijn in het vriesvak; daar heten ze tuinerwten. Bij de conserven heten ze wel doperwten. Geen idee hoe dat zit. Diepvrieserwtjes werken het beste voor dit recept, maar je kunt ze ook goed vervangen door diepvries tuinbonen. Je hoeft ze niet van tevoren te ontdooien!

Pittige tuinerwten met sambal

Ingrediënten Pittige tuinerwten met sambal

bijgerecht voor 2-3 personen

1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels sambal oelek (of sambal naar smaak) *
300 gr diepvries tuinerwten

Optionele extra’s
kaffir lime blaadjes in dunne reepjes gesneden
kleine tomaatjes in tweeën gesneden

* Let op als je het vegan wilt maken: de meeste sambalsoorten bevatten garnalen.

Bereiding

  1. Snijd de ui in halve ringen en snijd de teentjes knoflook fijn. Fruit de ui in een pan met een beetje olie, tot deze zacht is.
  2. Voeg de tuinerwten en knoflook toe en bak tot de boontjes gaar zijn. Ga je voor de optionele extra’s, dan gaan die nu ook in de pan. Bak ongeveer 2 – 3 minuten, dat is genoeg. Mocht het aanbakken, zet dan je warmtebron lager en voeg een heel klein beetje water toe. Niet teveel, anders verdampt dat niet snel genoeg meer.
  3. Roer de sambal door de tuinerwten heen. Begin met een halve eetlepel als je niet gewend bent aan pittig eten.

Heb je over? Het is ook heel erg lekker door de nasi de volgende ochtend. Grote kans dat je er rijst of noedels bij gegeten hebt, toch? Gewoon even in de pan met een klein beetje olie opbakken en je hebt weer een heerlijk gerecht!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close