Plaattaart met paddenstoelen past helemaal bij de donkere dagen. De blaadjes vallen van de bomen, het wordt kouder en dus is het weer tijd om de oven aan te zetten. Lekker snel klaar en het grootste gedeelte van de tijd staat het gerecht in oven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat heerlijke, knapperige bladerdeegkorstje.
Zodra ik merk dat de zomer echt voorbij is, krijg ik automatisch zin in recepten met pompoen en paddenstoelen. Beiden geven mij echt een herfstgevoel. Deze keer ging ik voor een plaattaart met paddenstoelen: lekker hartig met zongedroogde tomaten en een pittig kaasje.
Ingrediënten Plaattaart met paddenstoelen
Voor 2 à 3 personen
1 rol bladerdeeg (of meerdere plakjes uit de vriezer)
1 rode ui, gesnipperd
400 gr paddenstoelen
2 teentjes knoflook
4 takjes tijm
180 gr zongedroogde tomaten (op olie)
150 gr kaas (zelf ben ik gek op chaumes of bijvoorbeeld tallegio, maar je kunt ook gewoon voor een (jong) belegen gaan)
klontje boter
verse peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rol de bladerdeeg uit op je plaat en prik er gaatjes in met een vork.
- Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een stukje keukenrol. Verwijder verharde stammetjes en snijd de rest fijn.
- Snipper je ui en teentjes knoflook en rits de blaadjes van de tijm. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en laat de olie goed uit lekken.
- In een ruime koekenpan verwarm je een goede klont boter en bak hier de paddenstoelen in. Voeg na een minuut of 2-3 de ui, knoflook, zongedroogde tomaten en tijm toe. Bak al roerend goed door, totdat de paddenstoelen gaar zijn en het meeste vocht is verdampt.
- Verdeel de paddenstoelen over je bladerdeeg. Snijd de kaas in repen en verdeel deze ook.
- Bak de plaattaart met paddenstoelen in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin. Bestrooi met wat verse peterselie.
Ohhh deze ga ik opslaan, ziet er goed uit 😀