Plaattaart met paddenstoelen en zongedroogde tomaten

Deel met vrienden en familie

Plaattaart met paddenstoelen past helemaal bij de donkere dagen. De blaadjes vallen van de bomen, het wordt kouder en dus is het weer tijd om de oven aan te zetten. Lekker snel klaar en het grootste gedeelte van de tijd staat het gerecht in oven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat heerlijke, knapperige bladerdeegkorstje.

Plaattaart met paddenstoelen en zongedroogde tomaten

Het geheim van deze plaattaart zit hem in de combinatie van verschillende soorten paddenstoelen. Denk aan heerlijke kastanjechampignons, aromatische shiitakes en misschien zelfs een paar wilde paddenstoelen als je je avontuurlijk voelt. Deze diverse mix van paddenstoelen voegt een complexe en rijke smaak toe aan de taart, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een aangename textuur.

Om de smaken nog verder te versterken, worden de paddenstoelen gebakken met knoflook, rode ui en tijm. Dit zorgt voor een heerlijk geurige en hartige vulling voor de plaattaart en natuurlijk mag de kaas ook niet ontbreken. Zelf ben ik gek op chaumes of bijvoorbeeld tallegio, maar je kunt ook gewoon voor een (jong) belegen gaan in dit recept.

Zodra ik merk dat de zomer echt voorbij is, krijg ik automatisch zin in recepten met pompoen en paddenstoelen. De herfst is het perfecte seizoen om te genieten van de aardse en hartige smaken van paddenstoelen. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook veelzijdig en passen perfect bij verschillende gerechten. Een geweldige manier om van de overvloed aan paddenstoelen te genieten, is door ze te verwerken in een verrukkelijke plaattaart. Deze plaattaart met paddenstoelen is een waar feest voor je smaakpapillen en zal je zeker verwarmen op een kille herfstavond.

Plaattaart met paddenstoelen

Plaattaart met paddenstoelen past helemaal bij de donkere dagen. De blaadjes vallen van de bomen, het wordt kouder en dus is het weer tijd om de oven aan te zetten. Lekker snel klaar en het grootste gedeelte van de tijd staat het gerecht in oven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat heerlijke, knapperige bladerdeegkorstje.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg of meerdere plakjes uit de vriezer
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 400 gr paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 180 gr zongedroogde tomaten op olie
  • 150 gr kaas
  • 1 klontje boter
  • verse peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rol de bladerdeeg uit op je plaat en prik er gaatjes in met een vork.
  • Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een stukje keukenrol. Verwijder verharde stammetjes en snijd de rest fijn.
  • Snipper je ui en teentjes knoflook en rits de blaadjes van de tijm. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en laat de olie goed uit lekken.
  • In een ruime koekenpan verwarm je een goede klont boter en bak hier de paddenstoelen in. Voeg na een minuut of 2-3 de ui, knoflook, zongedroogde tomaten en tijm toe. Bak al roerend goed door, totdat de paddenstoelen gaar zijn en het meeste vocht is verdampt.
  • Verdeel de paddenstoelen over je bladerdeeg. Snijd de kaas in repen en verdeel deze ook.
  • Bak de plaattaart met paddenstoelen in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin. Bestrooi met wat verse peterselie.

Notities

Kaas: zelf ben ik gek op chaumes of bijvoorbeeld tallegio, maar je kunt ook gewoon voor een (jong) belegen gaan in dit recept.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans, Westers
Trefwoord: bladerdeeg, herfst, paddenstoelen, plaattaart

Pin deze plaattaart met paddenstoelen

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Plaattaart met paddenstoelen en zongedroogde tomaten

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ohhh deze ga ik opslaan, ziet er goed uit 😀

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close