Pommes Duchesse

Deel met vrienden en familie

Je kunt je Pommes Duchesse natuurlijk uit het vriesvak van je supermarkt trekken, maar je kunt deze aardappeltoefjes ook gewoon zelf maken, heel simpel. Uiteraard zijn ze dan nog veel lekkerder dan de kant-en-klaar versie! 

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Pommes Duchesse

Pommes Duchesse zijn heerlijke aardappeltoefjes die zacht en fluffy van binnen zijn en knapperig van buiten. Het principe is simpel: je maakt een lekkere, maar simpele aardappelpuree, mengt dit met een eidooier en spuit deze met een spuitzak tot toefjes. Deze gaan vervolgens de oven in en hierdoor krijgen ze een knapperige buitenkant. Doordat je een gekartelde spuitmond gebruikt, krijg je extra veel ribbeltjes, die lekker knapperig worden in de oven!

Een perfect aardappel bijgerecht, hoewel ik stiekem ook wel gewoon zo een hele schaal zou kunnen leeg eten. 

Franse aardappeltoefjes Pommes Duchesse

Aardappeltoefjes

In het Nederlands worden deze Franse Pommes Duchesse ook wel aardappeltoefjes genoemd, door de vorm. Ze worden vaak met de feestdagen als bijgerecht gegeten, omdat het toch wat meer werk is dan alleen een aardappeltje koken. Wat mij betreft kun je ze het hele jaar door eten, wat dacht je bijvoorbeeld in de zomer samen met ossenhaasspiesjes met chimichurri? Maar stiekem geven ze echt een winters gevoel. Combineer ze bijvoorbeeld met:

Pommes Duchesse

Je kunt je Pommes Duchesse natuurlijk uit het vriesvak van je supermarkt trekken, maar je kunt deze aardappeltoefjes ook gewoon zelf maken, heel simpel. Uiteraard zijn ze dan nog veel lekkerder dan de kant-en-klaar versie! 
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
In de oven 20 minuten

Kookgerei

  • Oven
  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • Stamper of pureeknijper

Ingrediënten

  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 eidooier
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier. Warmt je oven snel op, dan kun je nog even wachten.
  • Was en schil de aardappels. Breng samen met koud water en een snuf zout aan de kook en kook tot ze gaar zijn en bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.
    500 gr kruimige aardappelen, 1 snuf zout
  • Stamp de aardappels fijn en roer er vervolgens boter en een snuf peper doorheen. Is je puree niet helemaal glad? Haal het dan eventueel door een zeef heen. Je wilt niet te grote klontjes, anders blijven die steken in je spuitmondje.
    3 eetlepels roomboter, 1 snuf peper
  • Proef en voeg eventueel nog zout en/of peper toe.
  • Roer nu de eidooier er doorheen, je puree zal nu genoeg afgekoeld zijn zodat het eigeel niet stolt. Is je puree nog heel warm, wacht dan even! Schep alles in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
    1 eidooier
  • Spuit toefjes op de bakplaat. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar het belangrijkste is dat ze allemaal ongeveer hetzelfde zijn, zodat ze ook gelijk bruinen.
  • Bak goudbruin in het midden van de oven, ongeveer 20 minuten!
Auteur: Mariska
calorieën: 186kcal
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans, Westers
Trefwoord: aardappel, bijgerecht, kerst, kerst bijgerecht, knoflook

Nutrition

Calorieën: 186kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 3g | Fat: 10g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.3g | Cholesterol: 71mg | Sodium: 87mg | Potassium: 534mg | Fiber: 3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 330IU | Vitamin C: 25mg | Calcium: 23mg | Iron: 1mg

Pin deze Pommes Duchesse!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pommes Duchesse

 
 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close