Pompoen Bananenbrood met speculaaskruiden is een ideaal tussendoortje, zeker op de donkere dagen. Gezien het laag in vet en relatief laag in suikers is, kun je het natuurlijk ook als ontbijt eten!
Dit recept is supermakkelijk: het is een roerdeeg, dus je hebt geen apparaten of veel kracht nodig. Geen gedoe met verschillende kruiden, maar gewoon een heerlijke mix speculaaskruiden (ook wel koekkruiden genoemd). In plaats van speculaas kun je natuurlijk ook gaan voor pumpkin spice!
Met pompoen kun je eindeloos variëren in te keuken, zowel in hartige als in zoete recepten.
Pompoen bananenbrood
2 bananen (+ optioneel 1 extra banaan ter decoratie)
2 eieren
75 ml plantaardige, neutrale olie
200 gr pompoen puree
150 gr lichte basterdsuiker
300 gr bloem
1 theelepel baking powder
1 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
1 eetlepel speculaas kruiden / koekkruiden
100 gr pecan- of walnoten, fijngehakt
olie of boter om het cakeblik mee in te vetten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakblik in en bekleed eventueel ook met bakpapier.
- Prak de bananen fijn met een vork. Roer hier de eieren, olie, pompoenpuree en suiker doorheen.
- In een andere, liefst grotere, kom meng je de bloem, baking powder, baking soda, zout en koekkruiden goed door elkaar.
- Giet het natte mengsel met banaan en pompoen bij de droge mix, samen met de noten. Spatel door tot het goed met elkaar vermengd is.
- Schep het mengsel in je cakeblik. Ter decoratie kun je er een over de lengte doorgesneden banaan in drukken. De banaan op de foto was zo lang, dat er maar één helft in pastte.
- Spatel het beslag in de cakevorm en bak ongeveer 50 minuten in je oven. Prik met een satéprikker om te kijken of het bananenbrood gaar is. Let op, er kan wat banaan aan je prikker blijven plakken, alleen als er deeg mee komt is je bananenbrood nog niet gaar.
Eet de plakjes zo, of besmeer met een laagje boter. Poedersuiker deed ik er voor de foto op, voor de smaak is het zeker niet nodig!