Pompoen Mac ’n Cheese – Comfort Food!

Pompoen mac n cheese
Trek in comfortfood? Dan moet je zeker deze pompoen Mac ’n Cheese een keer proberen. Waarschijnlijk zal het niet bij een keer blijven!

Je kunt voor deze Pompoen Mac ’n Cheese allerlei soorten pasta gebruiken. Ik ging deze keer voor grote Conchiglioni rigati (schelpjes pasta), maar de kleinere werken ook heel goed. Ook macaroni (elleboogjes pasta) is heel geschikt; eigenlijk alle pasta’s die ruimte hebben om veel saus te pakken. Liever volkoren of glutenvrij? Geen probleem!

Ben je op zoek naar koolhydraatarm? Probeer dan eens onze bloemkool versie.

Voor de kaas raad ik een mix van bijvoorbeeld belegen kaas en cheddar aan, maar ook Gruyère is erg lekker. Op zoek naar iets pittigers? Brokkel dan wat zachte geitenkaas door de mac ’n cheese heen.

Mac n cheese met pompoen en tijm

Ingrediënten Pompoen Mac ’n Cheese

voor 2-3 personen
400 – 500 gr pompoen
takje tijm
2 tenen knoflook

200 gr pasta
20 gr boter
20 gr bloem
300 ml melk
100 gr kaas (een mix)
Parmezaanse kaas

zout & peper
olijfolie

Bereiding

Voorbereiding pompoen (kan ook van tevoren)

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de pompoen in blokjes, besprenkel met olie en een snuf zout. Meng goed met elkaar en spreid uit op een bakplaat.
  2. Plet de teentjes knoflook met de zijkant van je mes en voeg deze met een paar takjes tijm bij de pompoen.
  3. Gril de pompoen in 15 tot 20 minuten. Op de helft van de tijd kan je het een keer om scheppen.

Mac ’n Cheese

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius met de grill stand aan.
  2. Zet een grote pan met water op met een flinke schep zout, bereid de pasta zoals beschreven op verpakking, maar dan 2 minuten korter. Giet af maar bewaar een klein beetje pastawater.
  3. Ondertussen gaan we verder: pureer de helft van de pompoen inclusief de teentjes knoflook, maar zonder de takjes tijm, eventueel met een scheutje pasta water.
  4. Smelt op middelhoog vuur in een flinke pan (de pasta moet er straks ook bij passen) de boter. Voeg de bloem toe en bak deze een minuut mee.
  5. Voeg beetje bij beetje de melk toe om klontjes te voorkomen en roer goed door. Toch klontjes? Geen zorgen, meestal kun je deze er met een garde zo uit kloppen. Verwarm een minuut tot je een mooie, dikke saus hebt gekregen.
  6. Roer beetje bij beetje de kaas er doorheen, tot alles gesmolten is en roer vervolgens ook de gepureerde pompoen er doorheen. Is je saus te dik of te stijf, voeg dan een klein beetje pastawater toe.
  7. Schep de afgegoten pasta en de overige blokjes pompoen bij de kaassaus en schep voorzichtig om, zodat alles bedekt is met kaas-pompoensaus. Breng op smaak met een snufje zout, flink wat vers gemalen peper en nog wat blaadjes tijm.
  8. Schep in een ovenschaal en besprenkel met Parmezaanse kaas.
  9. Gril de pompoen Mac ’n Cheese in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *