Portokalopita

Deel met vrienden en familie

Portokalopita is een heerlijk Grieks dessert dat wordt gemaakt met sinaasappels en filodeeg. Het woord ‘portokalopita’ is afgeleid van het Griekse woord ‘portokali’, wat sinaasappel betekent, en ‘pita’, dat verwijst naar een taart of gebak. Dit eeuwenoude Griekse toetje is geliefd om zijn unieke combinatie van smaken en texturen. Als bonus is dit dessert ook nog eens heel makkelijk te maken.

Griekse Portokalopita met filodeeg en sinaasappel

Portokalopita

Protokalopita wordt meestal gemaakt van verse sinaasappels, filodeeg, suiker, eieren, milde olijfolie, yoghurt, en soms worden er ook noten, zoals walnoten of amandelen, aan toegevoegd (dat laatste doen wij niet). Kaneel en vanille worden vaak gebruikt om het dessert op smaak te brengen. Het filodeeg daargelaten, lijken de ingrediënten heel erg op dat van een Griekse yoghurt cake, maar het resultaat is totaal anders.

Sinaasappels spelen een centrale rol in dit dessert. We gebruiken zowel het sap, als de schil van sinaasappels. Die geven het dessert een echt karakteristiek citrusaroma. Als je dus gek ben op sinaasappel en een zoete, plakkerige taart, dan is dit het Griekse recept voor jou! En geloof me, deze taart is echt om te smullen! 

Portokalopita griekse filodeeg taart

Griekse Filodeegtaart!

We gebruiken in de portokalopita geen bloem of ander meel, maar filodeeg-bladen. Vandaar ook de naam ‘filodeegtaart’. Het filodeeg snijd je in dunne repen en laat je aan de lucht goed drogen, zodat het beslag straks goed kan intrekken. Als je het filodeeg sneller goed droog wilt hebben, dan kun je de reepjes ook in de oven of in de airfryer laten drogen. Ongeveer 5 minuten op 150 graden zou voldoende moeten zijn. 

Ben jij nou helemaal fan van de Griekse keuken? Probeer dan ook eens onze recepten voor Griekse Stifado, Heerlijke echte Griekse Tzatziki of bijvoorbeeld een simpele Souvlaki

Portokalopita

Portokalopita is een heerlijk Grieks dessert dat wordt gemaakt met sinaasappels en filodeeg. Het woord 'portokalopita' is afgeleid van het Griekse woord 'portokali', wat sinaasappel betekent, en 'pita', dat verwijst naar een taart of gebak. Dit eeuwenoude Griekse toetje is geliefd om zijn unieke combinatie van smaken en texturen. Als bonus is dit dessert ook nog eens heel makkelijk te maken.
Porties 24 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 450 gr filodeeg
  • 2 sinaasappels voor de schil en het sap, zie verderop
  • 300 gr suiker
  • 200 ml yoghurt
  • 300 ml olijfolie of neutrale olie, zoals zonnebloemolie
  • 300 ml sinaasappelsap
  • 16 gr bakpoeder 1 zakje backing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 4 middelgrote eieren
  • 1 snuf zout

voor de siroop

  • 200 gr suiker
  • 200 ml water
  • 1 sinaasappel het sap en de schil
  • 1 snuf zout
  • 1 kaneelstokje

Instructies

  • Rol je filodeeg op en snijd in reepjes van 0.5 tot 1 cm breed. Snijd deze reepjes eventueel nog een keer doormidden, zodat ze minder lang zijn. Spreid uit over een plaat en laat uitdrogen.
    Haast? Droog het dan 5 minuten op 150 graden Celsius in de airfryer.
    450 gr filodeeg
  • Ondertussen maken we de siroop door alle ingrediënten voor de siroop in een steelpan te plaatsen en 5 minuten te laten sudderen. Haal van het vuur en laat afkoelen.
    200 ml water, 1 sinaasappel, 1 snuf zout, 1 kaneelstokje, 200 gr suiker
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in.
  • Rasp met een fijne rasp de schil van de twee sinaasappels. Meng de rasp van de sinaasappels met de suiker in een grote kom. Wrijf het met je vingers goed door elkaar. Hierdoor komt de smaak van de sinaasappel extra goed vrij.
    300 gr suiker, 2 sinaasappels
  • Klop de eieren erbij los en voeg vervolgens de overige ingrediënten (zonder de filodeeg) toe. Roer rustig door, tot je een samenhangend beslag hebt. Het zal behoorlijk vloeibaar zijn.
    200 ml yoghurt, 300 ml olijfolie, 300 ml sinaasappelsap, 16 gr bakpoeder, 1 theelepel vanille-extract, 4 middelgrote eieren, 1 snuf zout
  • Neem nu je gedroogde filodeeg reepjes en meng deze door het beslag heen. Het past in het begin niet allemaal, maar beetje bij beetje zul je zien dat alles wordt opgenomen in het beslag. Giet je beslag in een ovenschaal.
    450 gr filodeeg
  • Bak in het midden van de oven, tot een prikker er schoon uit komt en de bovenkant mooi bruin en knapperig is, ongeveer 40 tot 50 minuten.
  • Prik er gaatjes in en giet de afgekoelde siroop over de warme taart heen.
  • Laat afkoelen, voordat je de taart aansnijdt. Het hoeft niet helemaal koud te zijn, lauwwarm is de portokalopita ook echt heerlijk.

Notities

Optioneel: serveer met een heel simpel bolletje ijs!
Auteur: Mariska
calorieën: 249kcal
Gang: Dessert, nagerecht, toetje
Keuken: Grieks
Trefwoord: filodeeg, sinaasappel, taart

Nutrition

Calorieën: 249kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 2g | Fat: 13g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 9g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 201mg | Potassium: 92mg | Fiber: 1g | Sugar: 22g | Vitamin A: 65IU | Vitamin C: 15mg | Calcium: 66mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Portokalopita – Griekse Filodeegtaart!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Portokalopita

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. dank voor je recept, in griekenland menigmaal na een maaltijd als toetje gekregen, griekse gastvrijheid. heerlijk! nu ook, net uit de oven, iets teveel zout misschien.
    heb 3 soorten olie gebruikt, olijf, zonne- en arachideolie, met in gedachten dat ze alle 3 hun eigen specifieke vetzuren hebben.
    is erg lekker!!!! nogmaals dank, kon m zelf niet meteen vinden toen ik er naar zocht.

  2. Hallo , zit lekker uit ,kan ik in plaats van yoghurt karnemelk doen?

    1. Mariska Author says:

      Hier heb ik zelf geen ervaring mee, je zou het kunnen proberen.

  3. Rhena de Winter says:

    Ik ben benieuwd! Ik heb het recept gehalveerd… zou het dan ook minder lang inde oven moeten… denk t zo aan de kleur te zien wel! Maar we houden het in de gaten! 24 porties leek me beetje overdreven voor vanavond 😉

    1. Mariska Author says:

      Als je niet ook een schaal gebruikt die minimaal de helft kleinere is dan mag het zeker korter.
      Hoop dat het gesmaakt heeft 🙂 !

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close