Portokalopita is een heerlijk Grieks dessert dat wordt gemaakt met sinaasappels en filodeeg. Het woord ‘portokalopita’ is afgeleid van het Griekse woord ‘portokali’, wat sinaasappel betekent, en ‘pita’, dat verwijst naar een taart of gebak. Dit eeuwenoude Griekse toetje is geliefd om zijn unieke combinatie van smaken en texturen. Als bonus is dit dessert ook nog eens heel makkelijk te maken.
Portokalopita
Protokalopita wordt meestal gemaakt van verse sinaasappels, filodeeg, suiker, eieren, milde olijfolie, yoghurt, en soms worden er ook noten, zoals walnoten of amandelen, aan toegevoegd (dat laatste doen wij niet). Kaneel en vanille worden vaak gebruikt om het dessert op smaak te brengen. Het filodeeg daargelaten, lijken de ingrediënten heel erg op dat van een Griekse yoghurt cake, maar het resultaat is totaal anders.
Sinaasappels spelen een centrale rol in dit dessert. We gebruiken zowel het sap, als de schil van sinaasappels. Die geven het dessert een echt karakteristiek citrusaroma. Als je dus gek ben op sinaasappel en een zoete, plakkerige taart, dan is dit het Griekse recept voor jou! En geloof me, deze taart is echt om te smullen!
Griekse Filodeegtaart!
We gebruiken in de portokalopita geen bloem of ander meel, maar filodeeg-bladen. Vandaar ook de naam ‘filodeegtaart’. Het filodeeg snijd je in dunne repen en laat je aan de lucht goed drogen, zodat het beslag straks goed kan intrekken. Als je het filodeeg sneller goed droog wilt hebben, dan kun je de reepjes ook in de oven of in de airfryer laten drogen. Ongeveer 5 minuten op 150 graden zou voldoende moeten zijn.
Ben jij nou helemaal fan van de Griekse keuken? Probeer dan ook eens onze recepten voor Griekse Stifado, Heerlijke echte Griekse Tzatziki of bijvoorbeeld een simpele Souvlaki.
Pin dit recept voor Portokalopita – Griekse Filodeegtaart!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
dank voor je recept, in griekenland menigmaal na een maaltijd als toetje gekregen, griekse gastvrijheid. heerlijk! nu ook, net uit de oven, iets teveel zout misschien.
heb 3 soorten olie gebruikt, olijf, zonne- en arachideolie, met in gedachten dat ze alle 3 hun eigen specifieke vetzuren hebben.
is erg lekker!!!! nogmaals dank, kon m zelf niet meteen vinden toen ik er naar zocht.
Hallo , zit lekker uit ,kan ik in plaats van yoghurt karnemelk doen?
Hier heb ik zelf geen ervaring mee, je zou het kunnen proberen.
Ik ben benieuwd! Ik heb het recept gehalveerd… zou het dan ook minder lang inde oven moeten… denk t zo aan de kleur te zien wel! Maar we houden het in de gaten! 24 porties leek me beetje overdreven voor vanavond 😉
Als je niet ook een schaal gebruikt die minimaal de helft kleinere is dan mag het zeker korter.
Hoop dat het gesmaakt heeft 🙂 !
Gisteren dit heerlijk dessert gemaakt het was een succes. Had alleen 1 ding veranderd. Bij de suiker siroop had ik ipv 200 ml water 100ml water en 100 ml Cointreau
Wat een leuke variatie! Die ga ik ook een keer proberen
Kan deze taart een dag vooraf gemaakt worden.
Ja zeker! Heel goed zelfs