Pot-au-Feu

Deel met vrienden en familie

Ontdek de essentie van de Franse keuken met Pot-au-Feu, een culinaire klassieker die generaties heeft betoverd. Van eenvoudige boerenmaaltijd tot Frans icoon. Deze smakelijke stoofpot met langzaam gestoofd rundvlees en groenten in een rijke bouillon is een echte smaakbom!

Pot-au-Feu is een heerlijk gerecht voor Kerst. Op zoek naar meer Kerstrecepten? Kijk dan ook eens op onze pagina Kerstrecepten voor een feestelijk 2023.

Franse klassieker: Pot-au-Feu

Pot-au-Feu, een klassiek gerecht dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het recept wordt al eeuwenlang gekoesterd in de Franse keuken. Het betekent letterlijk ‘Pot op Vuur’. Deze stoofpot is niet alleen geliefd vanwege zijn heerlijke smaak, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid en de mogelijkheid om verschillende seizoensgebonden ingrediënten te kiezen. Zo kan dit gerecht het hele jaar door! 

Oorspronkelijk is het ontstaan als een eenvoudige maaltijd bereid door boeren op het platteland, maar inmiddels is het echt een Frans culinair icoon. De basis van het gerecht bestaat uit langzaam gestoofd vlees, vaak rundvlees, samen met een berg groenten, zoals wortelen, uien, selderij en knoflook. Deze ingrediënten kook je in een rijke bouillon, vol smaak en aroma’s.

Franse klassiek pot au feu
Franse stoofpot met seizoen groenten

Franse stoofpot met seizoensgroenten

Een mooi aspect van Pot-au-Feu is de optie om lekker te variëren met groenten die op dat moment in het seizoen zijn. Persoonlijk koos ik deze keer voor wortels, bleekselderij en pastinaak, maar vaak zie je ook knolselderij en knolraap als ingrediënten gebruikt worden. Het gebruik van rundvlees is echt onmisbaar voor dit gerecht; mocht je kip gebruiken, dan maak je opeens Poule au Pot.

In de Franse keuken wordt de bouillon vaak apart geserveerd van het vlees en de aardappelen. Maar voel je vrij om het op jouw eigen manier te doen. Wij eten het gewoon als een lekkere gevulde boerensoep. Ieder z’n ding!

Multicooker Pot-au-Feu

Ontdek de essentie van de Franse keuken met Pot-au-Feu, een culinaire klassieker die generaties heeft betoverd. Van eenvoudige boerenmaaltijd tot Frans icoon. Deze smakelijke stoofpot met langzaam gestoofd rundvlees en groenten in een rijke bouillon is een echte smaakbom!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur 40 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Voor de bouillon

  • 700 gr runderriblappen
  • 2 stuks schenkel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 stuks prei
  • 2 wortels
  • 1 ui doormidden
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 blaadje laurier
  • 5 kruidnagels
  • 5 korrels zwarte peper
  • olie
  • zout
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 liter water

Voor de stoofpot/soep

  • 500 gr krieltjes
  • 2 stuks prei
  • 2 wortels
  • 1 pastinaak
  • 2 stengels bleekselderij

Instructies

  • Verwarm op hoog vuur olie in de pan en bak de stukken vlees en de schenkel in delen aan beide kanten goed bruin. Blus af met de helft van het water, 1 liter dus.
    700 gr runderriblappen, 2 stuks schenkel, olie, 2 liter water
  • Breng aan de kook en schuim af, dit betekent dat je het (vieze) schuim dat naar boven komt drijven eraf schept met een schuimspaan.
    Voeg nog eens 500 ml koud water toe, breng aan de kook en herhaal het afschuimen. Voeg de laatste 500 ml toe, en schuim opnieuw af.
  • Was ondertussen de groente voor de bouillon en snijd grof in stukken.
    2 stengels bleekselderij, 2 stuks prei, 2 wortels
  • Prik de 5 kruidnagels in een halve ui en voeg dit samen met de rest van de ingrediënten toe in de pan.
    1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 blaadje laurier, 5 kruidnagels, 5 korrels zwarte peper, zout, 1 blokje runderbouillon
  • Breng weer aan de kook en draai het vuur lager. Leg de deksel er met een kiertje op en laat zachtjes pruttelen, tot het vlees zacht is. Dit zal zo'n 3 tot 4 uur in beslag nemen.
  • Ondertussen wassen we de groente en aardappels. Snijd de krieltjes doormidden en de rest in stukken van zo'n 3 tot 5 cm.
    500 gr krieltjes, 2 stuks prei, 2 wortels, 1 pastinaak, 2 stengels bleekselderij
  • Schep het vlees uit de pot en leg dit apart, haal de rest door een zeef en eventueel daarna nog door een kaasdoek. Zo houd je een mooie heldere bouillon over. De inhoud van de zeef kun je weggooien, dat gebruiken we niet meer.
  • Het vlees en de bouillon mogen terug in de pan, voeg hier nu de verse groente en krieltjes aan toe.
  • Breng aan de kook en laat op staan, tot de krieltjes gaar zijn. Zo'n 10 tot 15 minuten!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst hoofdgerecht, kerst recept, maaltijdsoep, stoofpot

Pin dit recept voor Franse Pot-au-Feu!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Franse stoofpot Pot au Feu

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close