PIP oftewel de ‘Pot-in-Pot methode’ voor de Instant Pot is een techniek waarbij je onder hoge druk kunt koken, zonder de minimaal 250 ml vocht die de pot nodig heeft om op druk te komen aan je gerecht toe te voegen. Vaak wordt deze methode gebruikt om bijvoorbeeld cheesecake of lasagne te maken, daar wil je geen extra vocht bij hebben. De methode komt ook goed van pas als je kleinere hoeveelheden wilt maken van een recept, of wanneer je meerdere gerechten tegelijk wilt bereiden. Denk bijvoorbeeld aan rijst en saus.
Pot-in-Pot methode voor de Instant Pot
- Hoe werkt de Pot-in-Pot methode voor de Instant Pot?
- Voorkom een BURN met Pot-in-Pot bereiding!
- Welke accessoires heb je nodig?
Hoe werkt de Pot-in-Pot methode voor de Instant Pot?
De PIP methode werkt heel eenvoudig: plaats je meegeleverde trivet in de pot van de Instant Pot en schenk er 250 ml water bij. Plaats een hittebestendige pot op het trivet en plaats daar al je ingrediënten in. Sluit de pot en volg het recept. Het lijkt dus heel erg op een Instant Pot bereiding zoals je gewend bent, alleen plaats je nu een extra pot op je trivet.
Ook bij de Pot-in-Pot methode geldt dat je ALTIJD de RVS binnenpot in de Instant Pot moet hebben.
Voorkom een BURN met Pot in Pot bereiding
Wanneer je wat vaker met de Instant Pot kookt en zeker als je zelf gaat experimenteren kan het voorkomen dat je een BURN melding krijgt. Meestal komt dit doordat je te weinig vocht gebruikt, maar soms ook omdat je ingrediënten teveel vocht opnemen. In sommige gevallen wil je echter geen extra vocht toevoegen, omdat het gerecht dan te waterig wordt, denk bijvoorbeeld aan havermout. Een Pot-in-Pot bereiding kan dan een oplossing bieden!
Welke accessoires heb je nodig?
Voor de Pot-in-Pot methode heb je slechts twee accessoires nodig:
- Trivet
- Hittebestendige kom of vorm
De trivet krijg je standaard meegeleverd bij de Instant Pot en de hittebestendige kom of vorm kan gewoon elke zijn die je ook in de oven zou kunnen gebruiken. Je moet alleen wel opletten dat er nog stoom langs de pot kan en je deksel er nog op past!
Hier een aantal voorbeelden:
Dit is de glanzende pot en hier vindt je de schaaltjes van Dille&Kamille. Dit is een sling.
Veel succes bij het gebruiken van de Pot-in-Pot methode en als je nog vragen hebt, stel ze gerust!
Pin deze uitleg!
Deze uitleg niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hallo Mariska,
Ik heb net een instant pot met de bijgestelde pip.
Vandaag aardappelen geprobeerd te stomen.
Zonder deksel op de pip. Had dat wel gemoeten?
En ik had het ventiel open staan want ik wist niet of die open of dicht moest staan.
Aardappeltjes in kleine blokjes waren niet gaar na het programma van 20 minuten.
Kun je me wegwijs maken?
Hi Jozee,
Ik kan je proberen te helpen, maar ik heb nog wel een paar vragen om de situatie voor mij duidelijker te maken. Welke PIP heb je besteld dat er een deksel bij zit?
Hoeveel water heb je toevoegt en waar? Welk programma heb je gebruikt?
Zelf stoom ik mijn aardappels altijd zonder de Pot-in-Pot methode, dat werkt ook heel erg goed.
Hallo Mariska,
Wil je mij even helpen? Ik heb sinds een paar dagen een Instant Pot en ben nu al fan! Hachee en soep gaan prima, maar nu wil ik graag aardappelen en groenten erin koken/stomen. Ik heb de trivet, glazen deksel en ziva stoomrek. Hoe kan ik dit het beste doen?
Vast bedankt voor je hulp!
Hi Sjonnie, wat leuk dat je al zo lekker aan de slag bent met je Instant Pot. Ik stoom mijn groente en aardappel gewoon onderdruk. De glazendeksel gebruik ik alleen voor het bereiden van yoghurt (maar is niet eens nodig).
Ik heb een e-book met alle basis bereidingen voor de Instant Pot: E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot Hier in leer je hoe je naast aardappelen, groente, ook bonen, rijst, parelcouscous, eieren etc bereiden.
Dank voor je antwoord, ik ga eens naar je boek kijken.
Hoi Hoi, Ik vraag mij af is de pot in pot methode ook mogelijk bij de INSTANT POT DUO EVO PLUS 5,7L .
En mijn oog is op deze instant pot gevallen. Maar klopt het dat je met dit ook kan slowcooken? En is slowcooken mogelijk bij deze instant pot in low en high temperatuur. Hopelijk kan je hierbij wat helpen. Daarnaast wou ik zeggen wat een top website!! Ik heb zojuist gelijk een verzoek voor de facebookgroep gevraagd.
Hi! Pot in pot methode kan met alle modellen, maar in een grotere pot heb je meer ruimte en gaat het net even wat makkelijke.
Slowcooken kan ook, maar daar ben ik zelf nog niet zo bedreven in
Hoi Mariska,
Ik zou jouw expertise graag willen raadplegen…
Ik heb de INSTANT POT DUO EVO PLUS 9Liter gekocht, omdat ik graag veel/grote porties maak om in te vriezen wegens m’n invaliditeit en ik daardoor niet dagelijks hoef te koken…
Voorheen maakte ik soepen en stoofschotels gewoon in een 7 liter pan.
Dat ging altijd goed, zowel qua smaak als consistentie.
Nu ik de pressurecooker of slowcooker gebruik met (dezelfde) hoeveelheid ingrediënten is de uiteindelijke “massa” goed en gaar, maar vloeibaar als soep, en dus niet ingedikt zoals een stoof zou moeten zijn.
(het vlees en de groenten hebben wél nog de juiste consistentie)
Ik moet dan bijna 1/3 pak maizena eraan toevoegen eer dit ingedikt is.
Ik durf er niet minder vocht of bijv. passata aan toe te voegen uit angst dat dit dan wél aanbrand.
Enig idee wat ik fout doe?
Vriendelijke groetjes,
Naomi
Hi Naomie, als ik het goed begrijp is alles het zelfde alleen gebruik je nu ipv een 7 liter Instant Pot een 9 liter Instant Pot? Ik heb werkelijk geen idee waarom het resultaat dan veel natter is. Ik heb zelfde ook twee maten, en ik maak vaak de recepten in beide potten en krijg altijd het zelfde resultaat.
Hoi Naomi,
Ik probeer even met je mee te denken.
Als je met de HP functie werkt, heb je een minimale hoeveelheid vocht nodig om druk op te kunnen bouwen. Als je de slowcookfunctie gebruikt, bouw je geen druk op. Er verdampt dan ook bijna geen vocht en uit natte ingrediënten zoals groenten komt juist weer extra vocht, zodat je maar heel weinig hoeft toe te voegen. Ga rustig uit van 1/3-1/2 van het vocht in het oorspronkelijke recept. Dus als er bijvoorbeeld bouillon genoemd wordt én een blik tomatenblokjes, kun je de bouillon wel weglaten (misschien in plaats daarvan wel wat extra kruiden, zout en peper of bouillonblokje). Mocht je ergens onderweg toch denken dat het te droog wordt, kun je altijd wat extra vocht toevoegen. Je kunt gewoon het deksel even van de pan halen, dat beïnvloedt de kooktijd echt niet.
Het enige dat ik verder nog kan bedenken is dat de maat van een pan moet passen bij de hoeveelheid die je erin stopt. Als de pan onvoldoende gevuld is, kan ik me voorstellen dat die het dan minder goed doet. Of andersom; als er teveel in zit, hebben de ingrediënten te weinig ruimte. Heeft het allemaal teveel ruimte, dan zou het kunnen zijn dat alles te los in het vocht ligt, er te weinig verdampt of opgenomen wordt en het allemaal te dun wordt.
Ik zou gewoon gaan experimenteren met meer “vaste”ingrediënten in dezelfde hoeveelheid vocht bij de hogedrukfunctie en minder vocht bij het slowcooken. Succes ermee!