Prachtige zoete pompoenroosjes

Appelroosjes van pompoen
Prachtige zoete pompoenroosjes: zijn ze niet schattig? In Nederland zijn we nog niet zo gewend om met pompoen te koken en bakken, maar het resultaat mag er echt zijn, zowel in smaak als in uitstraling! Oranje roosjes.. Nederlandser wordt het bijna niet!

Op het internet (waar anders?) zag je het laatste jaar de ene na de andere appelroostaart of -gebak voorbij komen. Zelf koos ik ervoor net even iets anders te doen, namelijk pompoenroosjes! Niet alleen zijn ze simpel en snel te maken, ze smaken ook nog eens erg lekker. Net even wat meer bite en minder zuur dan een appel.

Door de prachtige oranje kleur van de pompoen zit je met dit gebakje van Koningsdag tot Kerst helemaal goed! Ze zijn heerlijk op zichzelf, maar een flinke bol ijs erbij is natuurlijk ook altijd goed 😉

pompoen roosjes met bladerdeeg

Ingrediënten Zoete pompoen roosjes

ruim 400 gr flespompoen (alleen de hals)
500 ml water
6 eetlepels suiker
1 rol bladerdeeg
2 theelepels kaneel

Overige benodigdheden:
boter of olie om de vorm mee in te vetten
muffinvorm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Vet de muffinvorm in met boter of olie.
  2. Schil de pompoen in de lengte doormidden en schil met een dunschiller. Snijd beiden pompoenhelften in dunne plakjes, je hebt nu als het goed is allemaal halve maantjes.  Ik gebruik zelf de mandoline en zet hem op 4,5 mm.
  3. Plaats de pompoen maantjes in een steelpan met het water en twee eetlepels suiker. Breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Giet af en laat afkoelen.
  4. Snijd het bladerdeeg in de breedte in repen van ongeveer 5 centimeter. Ik gebruik hier zelf een pizzasnijder met zo’n rollertje voor.
  5. Meng vier eetlepels suiker met twee theelepels kaneel. Bestrooi de stroken bladerdeeg met ruim de helft van dit mengel, druk een beetje in het deeg.
  6. Zodra je pompoen afgekoeld en uitgelekt is gaan we roosjes maken. Is je pompoen nog echt vochtig? Dep het dan voorzichtig droog met een stuk keukenrol.
  7. Bedek elke reepje deeg dakpansgewijs met plakjes pompoen, het ligt aan de grootte van je pompoen, maar ik had ongeveer vijf plakken nodig. Vouw de onderste rand van het bladerdeeg om. Rol nu voorzichtig op tot een roosje.
    Pompoen roosjes rollen met bladerdeeg
  8. Bestrooi de pompoenroosjes met wat extra kaneelsuiker en plaats ze in de ingevette muffinvorm.
  9. Bak de zoete pompoenroosjes in 20 tot 25 minuten mooi gaar in de oven.
  10. Laat ze even afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm. Bestrooi met een laagje poedersuiker.

Gewoon zo lekker, maak ook met een lekkere bol vanilleijs of juist kruidig ijs erg lekker (denk bijvoorbeeld aan kaneel-, chai-, of speculaasijs)!

zoet bakken met pompoen roosjes

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *