Preistamppot met ei en gebakken spekjes is een heerlijke stamppot die zowel in de zomer als de winter erg goed smaakt. Een simpel gerecht met pure smaken, die doet herinneren aan vroegere tijden. Deze makkelijke maaltijd staat binnen 30 minuten op tafel. Dit gerecht is ook nog eens ontzettend budget proof, met minder dan 1 euro per persoon.
Stamppot met prei: Preipol / Preiprol
Deze versie van stamppot met prei, ei en gebakken spekjes ken ik uit mijn jeugd, maar toen noemden wij het altijd preipol. Geen idee waar dat vandaan kwam, maar zo noemde we het gewoon en ik ging er vanuit dat iedereen dit zo noemde. Alleen altijd als ik het met vrienden over dit gerecht had, werd ik vreemd aangekeken: niemand kende het.
Na wat zoeken online ben ik erachter gekomen dat het een Zeeuws gerecht is, uit Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen om nog preciezer te zijn. Daar heet het alleen preiprol in plaats van preipol. Prol is daar de naam voor puree (aardappel), combineer het met prei en je hebt preiprol (of parreipol). Geen idee hoe deze zuidelijke preistamppot in mijn Amsterdamse familie terecht is gekomen, maar lekker is het zeker!
Pin deze Preistamppot met ei en gebakken spekjes
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hoi Mariska, ik lees zojuist je recept preistamppot/preipol/preiprol. Héérlijk! Nu ken ik deze lekkere maaltijd als preiprut (Drenthe) en ik kan je vertellen, met een scheutje ketjap vind ik het nóg lekkerder, maar over smaak valt niet te twisten. Deze reactie vooral ter info en blijf lekkere dingen maken! Groet, Jacob
Bedankt voor het delen Jacob, weer een naam geleerd voor dit recept! Een scheutje ketjap er bij klinkt eigenlijk best heel lekker 🙂
vraagje: doe je de prei rauw door de stamppot?
Nee die kook je samen in de pan met de aardappels, tot de aardapels gaar zijn. Wellicht kan ik het duidelijk omschrijven, ik ga daar naar kijken.
Grappig, ik sta in de keuken met prei, aardappels, ei enz. en dacht: de prei rauw lijkt me niet lekker, moet je dat eerst roerbakken/meekoken.. even recept nog een keer lezen. LOL het staat er idd niet duidelijk in. Ik dacht toch maar even kijken, mss niet goed gelezen. Dus: dun laagje water, aardappels en de prei erbovenop doen maar? Afgieten, stampen en de spekjes erdoorheen I guess?
Ik ga eigenwijs doen en er een beetje kokende melk doorheenstampen, lijkt me anders een beetje droog. Verder: superlekker, heb het ook vér in de vorige eeuw weleens gegeten bij iemand anders maar die deed er ook nog vlees en jus bij. (dat is mij een beetje te heftig..) Dank voor het recept!
Goede dag Mariska
Ik maak dit recept.
Al meer dan 25 jaar
Maar dan met gehakt inplaats van spekjes.met peper, knoflook, kerrie en grove moster.
Wij noemen dit prij prul
Wat leuk om te lezen!
Maak dit recept al meer dan 30 jaar en noem het preipol