Preistamppot met ei en gebakken spekjes

Deel met vrienden en familie

Preistamppot met ei en gebakken spekjes is een heerlijke stamppot die zowel in de zomer als de winter erg goed smaakt. Een simpel gerecht met pure smaken, die doet herinneren aan vroegere tijden. Deze makkelijke maaltijd staat binnen 30 minuten op tafel. Dit gerecht is ook nog eens ontzettend budget proof, met minder dan 1 euro per persoon.

Preistamppot met spek en ei

Stamppot met prei: Preipol / Preiprol

Deze versie van stamppot met prei, ei en gebakken spekjes ken ik uit mijn jeugd, maar toen noemden wij het altijd preipol. Geen idee waar dat vandaan kwam, maar zo noemde we het gewoon en ik ging er vanuit dat iedereen dit zo noemde. Alleen altijd als ik het met vrienden over dit gerecht had, werd ik vreemd aangekeken: niemand kende het.

Na wat zoeken online ben ik erachter gekomen dat het een Zeeuws gerecht is, uit Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen om nog preciezer te zijn. Daar heet het alleen preiprol in plaats van preipol. Prol is daar de naam voor puree (aardappel), combineer het met prei en je hebt preiprol (of parreipol). Geen idee hoe deze zuidelijke preistamppot in mijn Amsterdamse familie terecht is gekomen, maar lekker is het zeker!

Preistamppot met ei en gebakken spekjes

Preistamppot met ei en gebakken spekjes is een heerlijke stamppot die zowel in de zomer als de winter erg goed smaakt. Een simpel gerecht met pure smaken, die doet herinneren aan vroegere tijden. Deze makkelijke maaltijd staat binnen 30 minuten op tafel.
Porties 3 porties (of 2 flinke)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 500 gr aardappels kruimig
  • 2-3 stuks prei
  • 1 bakje spekjes (125 gr)
  • 3 eieren (rauw in schil)
  • 1 klont boter

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd in kleine stukken en spoel goed om met koud water. Doe hetzelfde met de prei.
  • Plaats eerst de aardappels en daarboven op de prei in een pan met ruim water en een snuf zout en kook tot de aardappels gaar zijn.
  • Kook je eieren 10 minuutjes, laat ze schrikken in koud water en pel ze.
  • Ondertussen bakken we ook de spekjes uit, door ze in een droge koekenpan te bakken.
  • Stamp alles (aardappels, prei, ei en spekjes) door elkaar met een klontje boter en eventueel wat kookvocht.

Notities

Variatietips:
  • Voeg een lepeltje mosterd toe
  • Een beetje kerriepoeder is ook heel erg lekker in combinatie met de prei
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: aardappel, Instant Pot, prei, stamppot

Pin deze Preistamppot met ei en gebakken spekjes

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Preistamppot preipol

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Jacob Supèr says:

    Hoi Mariska, ik lees zojuist je recept preistamppot/preipol/preiprol. Héérlijk! Nu ken ik deze lekkere maaltijd als preiprut (Drenthe) en ik kan je vertellen, met een scheutje ketjap vind ik het nóg lekkerder, maar over smaak valt niet te twisten. Deze reactie vooral ter info en blijf lekkere dingen maken! Groet, Jacob

    1. Bedankt voor het delen Jacob, weer een naam geleerd voor dit recept! Een scheutje ketjap er bij klinkt eigenlijk best heel lekker 🙂

  2. vraagje: doe je de prei rauw door de stamppot?

    1. Nee die kook je samen in de pan met de aardappels, tot de aardapels gaar zijn. Wellicht kan ik het duidelijk omschrijven, ik ga daar naar kijken.

      1. Keukenmeid says:

        Grappig, ik sta in de keuken met prei, aardappels, ei enz. en dacht: de prei rauw lijkt me niet lekker, moet je dat eerst roerbakken/meekoken.. even recept nog een keer lezen. LOL het staat er idd niet duidelijk in. Ik dacht toch maar even kijken, mss niet goed gelezen. Dus: dun laagje water, aardappels en de prei erbovenop doen maar? Afgieten, stampen en de spekjes erdoorheen I guess?
        Ik ga eigenwijs doen en er een beetje kokende melk doorheenstampen, lijkt me anders een beetje droog. Verder: superlekker, heb het ook vér in de vorige eeuw weleens gegeten bij iemand anders maar die deed er ook nog vlees en jus bij. (dat is mij een beetje te heftig..) Dank voor het recept!

  3. Manuela Ruijsbroek says:

    Goede dag Mariska
    Ik maak dit recept.
    Al meer dan 25 jaar
    Maar dan met gehakt inplaats van spekjes.met peper, knoflook, kerrie en grove moster.
    Wij noemen dit prij prul

    1. Mariska Author says:

      Wat leuk om te lezen!

  4. Maak dit recept al meer dan 30 jaar en noem het preipol

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close